Prati nas

Mozaik

Britannica: Tito je umro prekasno za promjenu, a prerano da bi spriječio kaos

Umro je prekasno za konstruktivnu promjenu, a prerano da bi spriječio kaos, zaključak je natuknice o Tosipu Brozu Titu u enciklopediji koja izlazi od 1768. godine i za koju su pisale tisuće stručnjaka, uključujući i više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade. 

Objavljeno

|

Milka Planinc biografija
Jospi Broz Tito i Milka Planinc (foto: RTVSLO)

Enciklopedija Britannica, najpoznatija enciklopedija na svijetu i jedan od najuglednijih izvora informacija općeg tipa, posvetio je opširnu natuknicu Josipu Brozu Titu. Za ovo izdanje čije natuknice prolaze rigoroznu faktografsku provjeru i recenzije, o doživotnom predsjedniku Jugoslavije koji je umro na današnji dan (4. svibnja 1980.) pisao je povjesničar Ivo Banac, nekadašnji redoviti profesor na prestižnom sveučilištu Yale i na sveučilištu u Budimpešti te urednik časopisa East European Politics and Societies.

U opsežnom tekstu koji opisuje Titov put uspjeha i zasluge, navode se i promašaji njegove kratkovidne politike koji su rezultirali krvavim ratom koji se devedesetih godina vodio na području raspadnute Jugoslavije.


„Ironija Titovog izvanrednog života je bila u tome da je upravo on kreirao uvjete za moguće uništenjenje njegovog cjeloživotnog truda. Umjesto da je dopustio procese decentralizacije kako bi postavio njene granice, uporno je minirao rad reformista, a nije uspio zadovoljiti ni njihove protivnike“, napisao je Banac navodeći kako je Tito stvorio federalnu državu, a istovremeno nije mogao podnijeti njenu decentralizaciju. „Znao je da se Srbi, Hrvati, Slovenci i druge nacionalnosti ne može integrirati u neku novu nadnaciju, kao i to da nitko od njih neće prihvatiti hegemoniju drugih“, piše u tekstu uz navod da je upravo nadnacionalni jugoslavizam nalikovao na unitarizam.

„Uveo je samoupravljanje, ali nikad nije odustao od partijskog monopola moći. Dopustio je široke reforme u znanosti, umjetnosti i kulturi, nepojmljive Sovjetskom bloku, ali je nastavio oštro krizitirati Zapad. Propovijedao je miroljubiv suživot, ali je izgradio armiju koja je 1991. godine dokrajčila umiruću Jugoslaviju. Kada je umro, državna blagajna bila je prazna, a politički oportunisti bez kontrole. Umro je prekasno za konstruktivnu promjenu, a prerano da bi spriječio kaos“, zaključak je natuknice o Tosipu Brozu Titu u enciklopediji koja izlazi od 1768. godine i za koju su pisale tisuće stručnjaka, uključujući i više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade.

.

Mozaik

Umjetnost svima! Pogledajte izložbu na Maksimirskoj cesti

U dva dana ove likovne akcije, studenti su oslikali panoe veličine 2×3 metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je besplatna izložba pod vedrim nebom pred kojom ovih dana zastaju i brojni turisti.

Objavljeno

|

Autor

Ako vas ovih dana put nanese prema istoku Zagreba, zastanite na Maksimirskoj cesti kraj parkirališta podno plavog stadiona. Naime, tamo je krajem lipnja postavljena nova „Izložba na cesti“.  Koji organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U dva dana ove likovne akcije, studenti su oslikali  panoe veličine 2×3 metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je besplatna izložba pod vedrim nebom pred kojom ovih dana zastaju i brojni turisti. Požurite pogledati ovo urbano lice grada prije nego što ga zamijene neke druge boje i likovne teme.


Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP