Prati nas

Mozaik

Britannica: Tito je umro prekasno za promjenu, a prerano da bi spriječio kaos

Umro je prekasno za konstruktivnu promjenu, a prerano da bi spriječio kaos, zaključak je natuknice o Tosipu Brozu Titu u enciklopediji koja izlazi od 1768. godine i za koju su pisale tisuće stručnjaka, uključujući i više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade. 

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Milka Planinc biografija
Jospi Broz Tito i Milka Planinc (foto: RTVSLO)

Enciklopedija Britannica, najpoznatija enciklopedija na svijetu i jedan od najuglednijih izvora informacija općeg tipa, posvetio je opširnu natuknicu Josipu Brozu Titu. Za ovo izdanje čije natuknice prolaze rigoroznu faktografsku provjeru i recenzije, o doživotnom predsjedniku Jugoslavije koji je umro na današnji dan (4. svibnja 1980.) pisao je povjesničar Ivo Banac, nekadašnji redoviti profesor na prestižnom sveučilištu Yale i na sveučilištu u Budimpešti te urednik časopisa East European Politics and Societies.

U opsežnom tekstu koji opisuje Titov put uspjeha i zasluge, navode se i promašaji njegove kratkovidne politike koji su rezultirali krvavim ratom koji se devedesetih godina vodio na području raspadnute Jugoslavije.


„Ironija Titovog izvanrednog života je bila u tome da je upravo on kreirao uvjete za moguće uništenjenje njegovog cjeloživotnog truda. Umjesto da je dopustio procese decentralizacije kako bi postavio njene granice, uporno je minirao rad reformista, a nije uspio zadovoljiti ni njihove protivnike“, napisao je Banac navodeći kako je Tito stvorio federalnu državu, a istovremeno nije mogao podnijeti njenu decentralizaciju. „Znao je da se Srbi, Hrvati, Slovenci i druge nacionalnosti ne može integrirati u neku novu nadnaciju, kao i to da nitko od njih neće prihvatiti hegemoniju drugih“, piše u tekstu uz navod da je upravo nadnacionalni jugoslavizam nalikovao na unitarizam.

„Uveo je samoupravljanje, ali nikad nije odustao od partijskog monopola moći. Dopustio je široke reforme u znanosti, umjetnosti i kulturi, nepojmljive Sovjetskom bloku, ali je nastavio oštro krizitirati Zapad. Propovijedao je miroljubiv suživot, ali je izgradio armiju koja je 1991. godine dokrajčila umiruću Jugoslaviju. Kada je umro, državna blagajna bila je prazna, a politički oportunisti bez kontrole. Umro je prekasno za konstruktivnu promjenu, a prerano da bi spriječio kaos“, zaključak je natuknice o Tosipu Brozu Titu u enciklopediji koja izlazi od 1768. godine i za koju su pisale tisuće stručnjaka, uključujući i više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP