Prati nas

Vijesti

David Goodall (104) će preminuti za nekoliko sati – vlastitom voljom

Goodall je bio mentalno zdrav, koliko-toliko pokretan i do zadnjih dana života je radio. Nije imao nikakvu smrtonosnu bolest. Neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Objavljeno

|

Gdje je dopuštena eutanazija?
David Goodall (screenshot: Youtube)

Australski znanstvenik David Goodall (104) za nekoliko sati će preminuti vlastitom voljom, baš kao što je najavio – u Švicarskoj. Jer njegova domovina ne dopušta eutanaziju.

„Ne želim više živjeti“, rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. „Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila“, dodao je ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom. „Pomalo mi je žao što odlazim“, rekao je.

Goodall je mentalno zdrav, koliko-toliko pokretan i do prije par dana je radio. Nema nikakvu smrtonosnu bolest. Neuspješno je pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine. „Mislim da netko star poput mene mora imati puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubojstvo”, istaknuo je prije nekoliko dana.

Profesor David Goodall do samog kraja nije odustao od potpomognutog samoubojstva. Prije no što je zakoračio u smrt (10. 5. 2018.)  zadovoljno je pojeo svoj omiljeni obrok – prženu ribu i krumpiriće te kolač od sira. Posljednji dan života proveo je razgledavajući botanički vrt u pratnji trojice unuka koji su novinarima rekli da su ponosni na djedovu hrabrost. „Drago nam je da će umrijeti pod svojim uvjetima“, kazali su.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.