Prati nas

Vijesti

David Goodall (104) će preminuti za nekoliko sati – vlastitom voljom

Goodall je bio mentalno zdrav, koliko-toliko pokretan i do zadnjih dana života je radio. Nije imao nikakvu smrtonosnu bolest. Neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Objavljeno

|

Gdje je dopuštena eutanazija?
David Goodall (screenshot: Youtube)

Australski znanstvenik David Goodall (104) za nekoliko sati će preminuti vlastitom voljom, baš kao što je najavio – u Švicarskoj. Jer njegova domovina ne dopušta eutanaziju.

„Ne želim više živjeti“, rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. „Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila“, dodao je ne skrivajući radost.


Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom. „Pomalo mi je žao što odlazim“, rekao je.

Goodall je mentalno zdrav, koliko-toliko pokretan i do prije par dana je radio. Nema nikakvu smrtonosnu bolest. Neuspješno je pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine. „Mislim da netko star poput mene mora imati puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubojstvo”, istaknuo je prije nekoliko dana.

Profesor David Goodall do samog kraja nije odustao od potpomognutog samoubojstva. Prije no što je zakoračio u smrt (10. 5. 2018.)  zadovoljno je pojeo svoj omiljeni obrok – prženu ribu i krumpiriće te kolač od sira. Posljednji dan života proveo je razgledavajući botanički vrt u pratnji trojice unuka koji su novinarima rekli da su ponosni na djedovu hrabrost. „Drago nam je da će umrijeti pod svojim uvjetima“, kazali su.

.

Vijesti

Zagreb: Počinje isplata pomoći umirovljenicima

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Objavljeno

|

Autor

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz 2019. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak 16. kolovoza 2019. Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od ponedjeljka 19. kolovoza 2019. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;

II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;

III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno. Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP