Gdje je dopuštena eutanazija?
David Goodall (screenshot: Youtube)

David Goodall (104) će preminuti za nekoliko sati – vlastitom voljom

Autor: • 09. 05. 2018. • Vijesti718 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Australski znanstvenik David Goodall (104) za nekoliko sati će preminuti vlastitom voljom, baš kao što je najavio – u Švicarskoj. Jer njegova domovina ne dopušta eutanaziju.

„Ne želim više živjeti“, rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. „Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila“, dodao je ne skrivajući radost.Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom. „Pomalo mi je žao što odlazim“, rekao je.

Goodall je mentalno zdrav, koliko-toliko pokretan i do prije par dana je radio. Nema nikakvu smrtonosnu bolest. Neuspješno je pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine. „Mislim da netko star poput mene mora imati puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubojstvo”, istaknuo je prije nekoliko dana.

Profesor David Goodall do samog kraja nije odustao od potpomognutog samoubojstva. Prije no što je zakoračio u smrt (10. 5. 2018.)  zadovoljno je pojeo svoj omiljeni obrok – prženu ribu i krumpiriće te kolač od sira. Posljednji dan života proveo je razgledavajući botanički vrt u pratnji trojice unuka koji su novinarima rekli da su ponosni na djedovu hrabrost. „Drago nam je da će umrijeti pod svojim uvjetima“, kazali su.

Ključne riječi Sve o temi:


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.