Prati nas

Vijesti

Goodall (104): Žao mi je što ovako dugo živim, trebao bih imati pravo na eutanaziju

Nisam sretan. Želim umrijeti. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani, dodao je. Mislim da netko star poput mene mora imati puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubojstvo, istaknuo je Goodall.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je najstariji?
David Goodall (screenshot: BBC)

Najstariji australski znanstvenik, poznat po tome što ga je njegovo sveučilište htjelo umiroviti u 102. godini, otputovat će početkom svibnja u Švicarsku kako bi okončao život, ponovno raspirujući javnu raspravu o eutanaziji. David Goodall, kojemu su sada 104 godine, nije u terminalnoj fazi bolesti, ali kvaliteta života mu je tako loša da je odlučio otići u agenciju za eutanaziju u Baselu, prenosi Hina.

“Jako mi je žao što sam doživio toliku starost”, rekao je taj ekolog u razgovoru za televiziju ABC u povodu rođendana početkom travnja. “Nisam sretan. Želim umrijeti. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani”, dodao je. “Mislim da netko star poput mene mora imati puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubojstvo”, istaknuo je Goodall.


Eutanazija je ilegalna u većini zemalja svijeta i u Australiji je bila zabranjena sve dok je savezna država Victoria nije legalizirala prošle godine. No zakon, koji stupa na snagu u lipnju 2019., odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente u terminalnoj fazi bolesti, s očekivanim preživljenjem manjim od šest mjeseci. O eutanaziji se raspravljalo i u ostalim australskim državama, ali prijedlozi su odbijeni, uključujući prošle godine u Novom Južnom Walesu.

Organizacija Exit International, koja organizira Goodallovo putovanje, kaže kako je nepravedno da “najstariji i najugledniji australski državljani moraju putovati na drugu stranu svijeta da bi dostojanstveno umrli”. “Spokojna, dostojanstvena smrt pravo je svih koji to žele. I ne bi trebali napuštati dom kako bi to ostvarili”, stoji na internetskoj stranici organizacije.

Aktivisti su pokrenuli kampanju GoFundMe kako bi Goodall i njegov asistent mogli avionsku kartu u ekonomskoj zamijeniti za business klasu. Dosad su skupili više od 17,000 australskih dolara (13,000 američkih). Goodall, počasni istraživač na sveučilištu Edith Cowan u Perthu, postao je međunarodno poznat kada ga je uprava sveučilišta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Nakon pobune i potpore znanstvenika diljem svijeta, odluka je povučena.

Goodall je autor desetaka znanstvenih članaka, a odnedavno se posvetio pisanju recenzija za različite ekološke časopise.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP