Prati nas

Kuhinja

Harryjeva i Meghanina svečana torta od bazge i limuna

Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle.

Objavljeno

|

Torta od limuna i bazge
foto: The Royal Family @Facebook

Samo je jedan dan bio dovoljan da ova sočna i pomalo zbijena torta osvoji cijeli svijet. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle. Recept je objavio BBC koji je do u najsitnije detalje pratio vjenčanje desetljeća. Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja.

Sastojci

ulje za podmazivanje kalupa
6 srednjih jaja
100 grama čvrstog jogurta
0,5 dl mlijeka
450 grama omekšalog maslaca
450 grama sitno mljevenog šećera, po mogućnosti nerafiniranog
450 grama brašna
prašak za pecivo
fino ribana korica jednog limuna i njegov sok
3 jušne žlice sirupa od bazge

Za nadjev i preljev

250 grama omekšalog maslaca
300 grama punomasnog kremastog sira
700 grama sitno mljevenog šećera ili šećera u prahu
fino ribana korica jednog limuna
jestivo cvijeće za dekoraciju

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Podmažite tri kalupa za torte promjera 20 cm. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i šećer. Kada smjesa bude pjenasta i rahla, dodajte brašno, prašak za pecivo, tekući dio koji ste prethodno izradili i koricu od limuna. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Podijelite na tri dijela u tri kalupa i pecite oko 40 minuta.


Pomiješajte limunov sok s sirupom od bazge. Kada su kore pečene, izbušite ih čačkalicom pa ih lagano žlicom natopite smjesom limuna i sirupa od bazge. Neka se ohlade u kalupima. Kada se ohlade, možete ih omotati prijanjajućom folijom i držati tri dana do nadijevanja.

Torta od limuna i bazge

screenshot: BBC

Za nadjev izradite mikserom maslac, sve dok ne bude gladak. Dodajte polovicu šećera u prahu i špatulom sjednite u glatku smjesu, a potom ju doradite mikserom. Na ovaj način nećete „nestati u oblaku slatke prašine“. Dodajte ostatak šećera, kremasti sir i limunovu koricu, ponovno izmješajte špatulom i doradite mikserom do glatke mase.

Ova smjesa će vam biti i nadjev i glazura pa pazite da je bogato rasporedite između kora, ali i da vam ostane dovoljno za oblaganje same torte. Glazura ne mora biti savršeno glatka i neravnine su dopuštene, pogotovo ako su kreativne. Najbolje je malo nadjeva ostaviti u zdjeli kako biste na kraju pokrili sva suha mjesta koja će se najvjerojatnije pojaviti. Pustite da se svečana torta od bazge i limuna ohladi pa je ukrasite sa svježim jestivim cvijećem poput maćuhica ili ljubičica.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP