Prati nas

Kuhinja

Harryjeva i Meghanina svečana torta od bazge i limuna

Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle.

Objavljeno

|

Torta od limuna i bazge
foto: The Royal Family @Facebook

Samo je jedan dan bio dovoljan da ova sočna i pomalo zbijena torta osvoji cijeli svijet. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle. Recept je objavio BBC koji je do u najsitnije detalje pratio vjenčanje desetljeća. Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja.

Sastojci

ulje za podmazivanje kalupa
6 srednjih jaja
100 grama čvrstog jogurta
0,5 dl mlijeka
450 grama omekšalog maslaca
450 grama sitno mljevenog šećera, po mogućnosti nerafiniranog
450 grama brašna
prašak za pecivo
fino ribana korica jednog limuna i njegov sok
3 jušne žlice sirupa od bazge

Za nadjev i preljev

250 grama omekšalog maslaca
300 grama punomasnog kremastog sira
700 grama sitno mljevenog šećera ili šećera u prahu
fino ribana korica jednog limuna
jestivo cvijeće za dekoraciju

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Podmažite tri kalupa za torte promjera 20 cm. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i šećer. Kada smjesa bude pjenasta i rahla, dodajte brašno, prašak za pecivo, tekući dio koji ste prethodno izradili i koricu od limuna. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Podijelite na tri dijela u tri kalupa i pecite oko 40 minuta.


Pomiješajte limunov sok s sirupom od bazge. Kada su kore pečene, izbušite ih čačkalicom pa ih lagano žlicom natopite smjesom limuna i sirupa od bazge. Neka se ohlade u kalupima. Kada se ohlade, možete ih omotati prijanjajućom folijom i držati tri dana do nadijevanja.

Torta od limuna i bazge

screenshot: BBC

Za nadjev izradite mikserom maslac, sve dok ne bude gladak. Dodajte polovicu šećera u prahu i špatulom sjednite u glatku smjesu, a potom ju doradite mikserom. Na ovaj način nećete „nestati u oblaku slatke prašine“. Dodajte ostatak šećera, kremasti sir i limunovu koricu, ponovno izmješajte špatulom i doradite mikserom do glatke mase.

Ova smjesa će vam biti i nadjev i glazura pa pazite da je bogato rasporedite između kora, ali i da vam ostane dovoljno za oblaganje same torte. Glazura ne mora biti savršeno glatka i neravnine su dopuštene, pogotovo ako su kreativne. Najbolje je malo nadjeva ostaviti u zdjeli kako biste na kraju pokrili sva suha mjesta koja će se najvjerojatnije pojaviti. Pustite da se svečana torta od bazge i limuna ohladi pa je ukrasite sa svježim jestivim cvijećem poput maćuhica ili ljubičica.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP