Prati nas

Kuhinja

Harryjeva i Meghanina svečana torta od bazge i limuna

Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Torta od limuna i bazge
foto: The Royal Family @Facebook

Samo je jedan dan bio dovoljan da ova sočna i pomalo zbijena torta osvoji cijeli svijet. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle. Recept je objavio BBC koji je do u najsitnije detalje pratio vjenčanje desetljeća. Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja.

Sastojci

ulje za podmazivanje kalupa
6 srednjih jaja
100 grama čvrstog jogurta
0,5 dl mlijeka
450 grama omekšalog maslaca
450 grama sitno mljevenog šećera, po mogućnosti nerafiniranog
450 grama brašna
prašak za pecivo
fino ribana korica jednog limuna i njegov sok
3 jušne žlice sirupa od bazge

Za nadjev i preljev

250 grama omekšalog maslaca
300 grama punomasnog kremastog sira
700 grama sitno mljevenog šećera ili šećera u prahu
fino ribana korica jednog limuna
jestivo cvijeće za dekoraciju

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Podmažite tri kalupa za torte promjera 20 cm. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i šećer. Kada smjesa bude pjenasta i rahla, dodajte brašno, prašak za pecivo, tekući dio koji ste prethodno izradili i koricu od limuna. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Podijelite na tri dijela u tri kalupa i pecite oko 40 minuta.


Pomiješajte limunov sok s sirupom od bazge. Kada su kore pečene, izbušite ih čačkalicom pa ih lagano žlicom natopite smjesom limuna i sirupa od bazge. Neka se ohlade u kalupima. Kada se ohlade, možete ih omotati prijanjajućom folijom i držati tri dana do nadijevanja.

Torta od limuna i bazge

screenshot: BBC

Za nadjev izradite mikserom maslac, sve dok ne bude gladak. Dodajte polovicu šećera u prahu i špatulom sjednite u glatku smjesu, a potom ju doradite mikserom. Na ovaj način nećete „nestati u oblaku slatke prašine“. Dodajte ostatak šećera, kremasti sir i limunovu koricu, ponovno izmješajte špatulom i doradite mikserom do glatke mase.

Ova smjesa će vam biti i nadjev i glazura pa pazite da je bogato rasporedite između kora, ali i da vam ostane dovoljno za oblaganje same torte. Glazura ne mora biti savršeno glatka i neravnine su dopuštene, pogotovo ako su kreativne. Najbolje je malo nadjeva ostaviti u zdjeli kako biste na kraju pokrili sva suha mjesta koja će se najvjerojatnije pojaviti. Pustite da se svečana torta od bazge i limuna ohladi pa je ukrasite sa svježim jestivim cvijećem poput maćuhica ili ljubičica.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP