Prati nas

Vijesti

Zlatko Mateša (HOO) traži povlaštenu mirovinu za trofejne sportske trenere

U Hrvatskoj je 11 kategorija povlaštenih mirovina, jednu takvu zaslužuju i naši vrhunski treneri, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Objavljeno

|

Koliku penziju imaju sportaši?
foto: Pixabay

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) pokreće inicijativu za uvođenje nove kategorije u povlaštene mirovine.

„Imamo trenere s osvojenim olimpijskim i svjetskim medaljama i treba im dati dostojanstven status. U Hrvatskoj je 11 kategorija povlaštenih mirovina, jednu takvu zaslužuju i naši vrhunski treneri”, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Odbor traži uvođenje naknade i za vrhunska sportska postignuća u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova. U tom kontekstu kao nepravedno zapostavljen najčešće se spominje legendarni Dragutin Šurbek, iako ima još trofejnih hrvatskih sportaša koji ne dobivaju državnu naknadu za sportsku izvrsnost, a vrhunskim su rezultatima proslavili svoju zemlju (Nikola Dragaš, Biserka Perman, Tomislav Crnković…).

Prihvaćen je kriterijski prijedlog iz radnog teksta da se vrednuje osvojeno svjetsko zlato u konkurenciji sportaša barem s tri kontinenta te da se pravo na trajnu mjesečnu naknadu stječe nakon napunjenih 45 godina života.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.