Prati nas

Mozaik

Jesmo li djeci i unucima uništili život?

Generacijski jaz nikad nije bilo veći! Oni rođeni između 1980. i 2000. krive starije generacije da su im uništili šanse za normalan život, dok stariji optužuju mlade da se ne ponašaju odgovorno s novcem i da slabo vode računa o vlastitim životima.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako popraviti odnos s djecom?
Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno na portalu Axios.com nosi prilično uznemirujuć naslov koji glasi: ‘Milanijalci krive bebibumere da su im uništili život’ – pri čemu su milenijalci oni rođeni između 1980. i 2000., a bebibumeri, pa, mi! O čemu se zapravo radi?

Istina, istraživanje je provedeno među američkom populacijom, no unatoč tome u nekim se svojim dijelovima itekako odnosi i na naše podneblje. Kako pokazuju objavljeni rezultati, milenijalci masovno okrivljuju prethodnu generaciju da im je uništila šanse za kakav-takav život, opterećujući ih prevelikim kreditima za školovanje i ostavljajući im u nasljeđe ratove zbog čega ih čega nesigurna budućnost i upitno zaposlenje. No, ono što je još čudnije, i mnogi bebibumeri s ovim se tvrdnjama slažu.


Zašto je to važno? Ako se ovakvo mišljenje održi, generacijski jaz može se pretvoriti u političko rivalstvo u kojem obje grupe traže od vlade da im osigura što je više moguće novca: jednima za pomoć u osamostaljivanju, kupnji stana i osnivanju obitelji, a drugima u osiguranju obećane financijske sigurnosti pod stare dane. Ispitivanje je pokazalo da 51 posto milenijalaca (kojima je sad između 20 i 36 godina) krivi bebibumere (stare od 54 do 72 godine) da su upravo zbog njih stvari krenule nagore. Samo 13 posto njih misli da su se stvari poboljšale od prethodne generacije.

Bebibumeri o temi imaju podijeljeno mišljenje. Njih 30 posto misli da je njihova generacija doista pogoršala stvari, njih 32 posto misli da je stanje sada bolje, a 34 posto ih misli da nije došlo do nikakvih promjena. O tome što bi trebalo napraviti a da se stvari poboljšaju, milenijalci su predložili:

– Iz vlasti odstraniti sve stare kadrove i ograničiti im trajanje mandata

– Smijeniti sadašnju vlast (pri tome misle na Trumpa) i redovito izlaziti na birališta

– Više spavati jer će tako biti manje osjetljivi na negativne događaje

Osim toga, istraživanje je pokazalo da milenijalci osjećaju znatno manju odgovornost kad je trošenje novca u pitanju: njih samo 56 kaže da se s novcem ponašaju odgovorno, dok isto tvrdi čak 80 posto starijih od 70 godina. Ovo je istraživanje provedeno u travnju 2018. godine na uzorku od 4628 odraslih osoba iz SAD-a.

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP