Prati nas

Mozaik

Jesmo li djeci i unucima uništili život?

Generacijski jaz nikad nije bilo veći! Oni rođeni između 1980. i 2000. krive starije generacije da su im uništili šanse za normalan život, dok stariji optužuju mlade da se ne ponašaju odgovorno s novcem i da slabo vode računa o vlastitim životima.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako popraviti odnos s djecom?
Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno na portalu Axios.com nosi prilično uznemirujuć naslov koji glasi: ‘Milanijalci krive bebibumere da su im uništili život’ – pri čemu su milenijalci oni rođeni između 1980. i 2000., a bebibumeri, pa, mi! O čemu se zapravo radi?

Istina, istraživanje je provedeno među američkom populacijom, no unatoč tome u nekim se svojim dijelovima itekako odnosi i na naše podneblje. Kako pokazuju objavljeni rezultati, milenijalci masovno okrivljuju prethodnu generaciju da im je uništila šanse za kakav-takav život, opterećujući ih prevelikim kreditima za školovanje i ostavljajući im u nasljeđe ratove zbog čega ih čega nesigurna budućnost i upitno zaposlenje. No, ono što je još čudnije, i mnogi bebibumeri s ovim se tvrdnjama slažu.


Zašto je to važno? Ako se ovakvo mišljenje održi, generacijski jaz može se pretvoriti u političko rivalstvo u kojem obje grupe traže od vlade da im osigura što je više moguće novca: jednima za pomoć u osamostaljivanju, kupnji stana i osnivanju obitelji, a drugima u osiguranju obećane financijske sigurnosti pod stare dane. Ispitivanje je pokazalo da 51 posto milenijalaca (kojima je sad između 20 i 36 godina) krivi bebibumere (stare od 54 do 72 godine) da su upravo zbog njih stvari krenule nagore. Samo 13 posto njih misli da su se stvari poboljšale od prethodne generacije.

Bebibumeri o temi imaju podijeljeno mišljenje. Njih 30 posto misli da je njihova generacija doista pogoršala stvari, njih 32 posto misli da je stanje sada bolje, a 34 posto ih misli da nije došlo do nikakvih promjena. O tome što bi trebalo napraviti a da se stvari poboljšaju, milenijalci su predložili:

– Iz vlasti odstraniti sve stare kadrove i ograničiti im trajanje mandata

– Smijeniti sadašnju vlast (pri tome misle na Trumpa) i redovito izlaziti na birališta

– Više spavati jer će tako biti manje osjetljivi na negativne događaje

Osim toga, istraživanje je pokazalo da milenijalci osjećaju znatno manju odgovornost kad je trošenje novca u pitanju: njih samo 56 kaže da se s novcem ponašaju odgovorno, dok isto tvrdi čak 80 posto starijih od 70 godina. Ovo je istraživanje provedeno u travnju 2018. godine na uzorku od 4628 odraslih osoba iz SAD-a.

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP