Prati nas

Mozaik

Jesmo li djeci i unucima uništili život?

Generacijski jaz nikad nije bilo veći! Oni rođeni između 1980. i 2000. krive starije generacije da su im uništili šanse za normalan život, dok stariji optužuju mlade da se ne ponašaju odgovorno s novcem i da slabo vode računa o vlastitim životima.

Objavljeno

|

Kako popraviti odnos s djecom?
Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno na portalu Axios.com nosi prilično uznemirujuć naslov koji glasi: ‘Milanijalci krive bebibumere da su im uništili život’ – pri čemu su milenijalci oni rođeni između 1980. i 2000., a bebibumeri, pa, mi! O čemu se zapravo radi?

Istina, istraživanje je provedeno među američkom populacijom, no unatoč tome u nekim se svojim dijelovima itekako odnosi i na naše podneblje. Kako pokazuju objavljeni rezultati, milenijalci masovno okrivljuju prethodnu generaciju da im je uništila šanse za kakav-takav život, opterećujući ih prevelikim kreditima za školovanje i ostavljajući im u nasljeđe ratove zbog čega ih čega nesigurna budućnost i upitno zaposlenje. No, ono što je još čudnije, i mnogi bebibumeri s ovim se tvrdnjama slažu.

Zašto je to važno? Ako se ovakvo mišljenje održi, generacijski jaz može se pretvoriti u političko rivalstvo u kojem obje grupe traže od vlade da im osigura što je više moguće novca: jednima za pomoć u osamostaljivanju, kupnji stana i osnivanju obitelji, a drugima u osiguranju obećane financijske sigurnosti pod stare dane. Ispitivanje je pokazalo da 51 posto milenijalaca (kojima je sad između 20 i 36 godina) krivi bebibumere (stare od 54 do 72 godine) da su upravo zbog njih stvari krenule nagore. Samo 13 posto njih misli da su se stvari poboljšale od prethodne generacije.

Bebibumeri o temi imaju podijeljeno mišljenje. Njih 30 posto misli da je njihova generacija doista pogoršala stvari, njih 32 posto misli da je stanje sada bolje, a 34 posto ih misli da nije došlo do nikakvih promjena. O tome što bi trebalo napraviti a da se stvari poboljšaju, milenijalci su predložili:

– Iz vlasti odstraniti sve stare kadrove i ograničiti im trajanje mandata

– Smijeniti sadašnju vlast (pri tome misle na Trumpa) i redovito izlaziti na birališta

– Više spavati jer će tako biti manje osjetljivi na negativne događaje

Osim toga, istraživanje je pokazalo da milenijalci osjećaju znatno manju odgovornost kad je trošenje novca u pitanju: njih samo 56 kaže da se s novcem ponašaju odgovorno, dok isto tvrdi čak 80 posto starijih od 70 godina. Ovo je istraživanje provedeno u travnju 2018. godine na uzorku od 4628 odraslih osoba iz SAD-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.