Prati nas

Mozaik

Penzioneri zaboravili gdje su parkirali i auto našli tek nakon pet dana

Potraga jednog postarijeg bračnog para za autom za kojeg su zaboravili gdje su ga parkirali, toliko je simpatična i smiješna da ju je prenijela čak i nacionalna televizija u Velikoj Britaniji. Auto je pronađen nakon pet dana a sretni vlasnik se našalio kako se nada da za to vrijeme nije zaboravio voziti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Naslijediti mirovinu od muža
foto: BigStock

Stariji bračni par iz Gloucestershirea zaboravio je gdje je parkirao auto, a našli su ga tek pet dana kasnije, piše britanski Mirror. Emmanuel Elliott (81) i Hilda Farmer (79) parkirali su svoju Ford Fiestu ispred bolnice u petak ujutro kako bi Emmanuel mogao otići na dogovoreni pregled kod liječnika.

Hilda je zapravo ostavila Emmanuela na ulazu u bolnicu i krenula potražiti parkirno mjesto. Našla jedno oko dva kilometra udaljeno od same zgrade bolnice i to uz rub ceste u kojoj su, kaže, „bile vrlo lijepe kuće“. Kad je Emmanuelov pregled završio, krenuli su prema autu no više ga nisu mogli pronaći.


Obitelj i prijatelji dali su se u potragu i pretražili sve okolne uličice, ali srebrni Ford nisu našli. U utorak, nakon nekoliko dana neuspješne potrage, objavili su oglas u kojem nude 100 funti nagrade onome tko im pronađe auto. Fiesta je napokon pronađena oko 900 metara od bolnice a za brisačima su bile već tri kazne za pogrešno parkiranje. “Hilda je valjda sanjala da je auto ostavila uz neke kuće jer tamo gdje smo ga našli – nikakvih kuća nije bilo u blizini”, ispričao je poslije Emmanuel.

Hilda je rekla kako je u pronalaženju auta ključnu ulogu odigrala njezina unuka koja je obavijest o izgubljenom autu objavila na društvenim mrežama. Zajednica se ubrzo aktivirala i dojavili su gdje su primijetili auto. Ponovni susret vlasnika auta i njihovog Forda čak su snimile i TV ekipe. “Nije li divno što priču o penzionerima koji su izgobili auto prenosi nacionalna televizija”, kroz smijeh je prokomentirala Hilda. Emmanuel je dodao da zapravo preferira bicikl, ali na neka mjesta ipak se mora ići autom. “Pet dana smo bili bez auta. Nadam se da se još sjećam kako se vozi”, našalio se Emmanuel.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213665013032488&set=a.1146612778378.2023214.1019294289&type=3&theater

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni mirisni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP