Prati nas

Vijesti

Referendum o pobačaju: Čini se da Irci nisu poslušali Željku Markić

Pobačaj je bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Objavljeno

|

Hoće li Hrvatska zabraniti pobačaj?
Željka Markić (screenshot: European Dignity Watch)

Irski glasači jučer (petak) su na povijesnom referendumu odlučivali o dostupnosti pobačaja. Prema izlaznoj anketi koju je naručio The Irish Times, Irci su izglasali legalizaciju i dostupnost pobačaja. Podaci sugeriraju da je 68 posto ljudi glasovalo “Za”, dok je njih 32 posto glasovalo “Protiv”.

Iako će službeno prebrojavanje glasova početi u 9 sati po lokalnom vremenu, sve govori da Irci nisu poslušali Željku Markić koja im je video porukom na engleskom jeziku poručila da Irska ima blago na kojoj je zavide mnoge europske zemlje. “To je blago poštovanja i obrane života svakog ljudskog bića od trenutka začeća. Pametne nacije čuvaju svoje blago. Ne gube ga lako. Nadam se da će Irska nastaviti štiti ljudski život od samog početka”, stoji u spotu šefice udruge U ime obitelji objavljenoj na stranicama European Dignity Watch.

Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.