Prati nas

Vijesti

Samo 365 dana: Vlada propisuje rok za reviziju invalidskih mirovina

Svi oni koji su invalidske mirovine stekli nepoštenim radnjama, a učinili su to prije više od godinu dana od stupanja budućeg zakona na snagu, ne moraju strahovati. 

Objavljeno

|

Kako muškarci stare?
foto: Pixabay

Od srpnja prošle godine Zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) više ne može u svakom trenutku provoditi kontrolu mirovina koje su stečene na temelju invalidnosti. Naime, Ustavni sud je još 2016. godine ukinuo tri članka Zakona o mirovinskom osiguranju, s odgodom primjene do polovice prošle godine.

Ti su članci omogućavali Zavodu da obavi kontrolu ako su se pojavile činjenice koje bi upućivale na to da je pravomoćno rješenje o radnoj nesposobnosti dobiveno manipulacijama, lažnom dokumentacijom ili korumpiranjem državnih službenika.

Pravomoćni akti se mogu propitivati, ali sporno je što u navedenim člancima nije bio određen rok u kojem se to može učiniti. To narušava samu srž načela pravomoćnosti, zaključili su ustavni suci i poručili da se zakon mora mijenjati, jer proizvodi pravnu nesigurnost.

Stoga je vlada u Sabor uputila Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju s kojima propisuje da se nadzor i kontrola činjenica na osnovu kojih je ostvareno pravo iz mirovinskog osiguranja može obaviti u roku od jedne godine od pravomoćnosti rješenja. Ukratko: svi oni koji su invalidske mirovine stekli nepoštenim radnjama, a učinili su to prije više od godinu dana od stupanja budućeg zakona na snagu, ne moraju strahovati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.