Prati nas

Kuhinja

Upoznajte bake koje još uvijek tjesteninu rade ručno

Radite li samo svoju tjesteninu ili ipak posegnete za onom iz vrećice? Naše mame i bake nisu mogle ni zamisliti kupovati rezance, torteline, njoge i razne druge oblike tijesta, no danas vještina pravljenja domaće tjestenine polako pada u zaborav. No Pasta Grannies i dalje čuvaju tradiciju…

Objavljeno

|

Kako se rade rezanci?
screenshot: Youtube

Talijanka Cesaria pažljivo mijesi tijesto koje će kasnije razvaljati i uobličiti u duge rezance da bi od njih napravila slasne lorigite – poseban oblik tjestenine koji se može jesti s umakom ili skuhati u juhi. Da bi tijesto bilo dobro, Cesaria ga mora žustro mijesiti gotovo 30 minuta i pri tome pažljivo u smjesu dodavati vodu. Jer dan je vruć i tijesto se brzo suši. No njoj to nije problem, iako su joj već 93 godine.

Kada je zadovoljna s konzistencijom tijesta i njegovom elastičnošću, iz mase izvlači duge rezance nalik na špagete. Potom ih omata oko prstiju i plete u oblik lorigita. Rado to vrlo pedantno pa ne čudi da je poznata po ovoj tjestenini koja se stoljećima tradicionalno spravlja za Svisvete. Obično se služi uz pileći ragu u koji se dodaje luk, češnjak, vlasac, bijelo vino i šalša od rajčice. “Evo lorigita, gotove su”, govori Cesaria nad košarom punom tjestenine koja će se sada sušiti.


Danas tek rijetki ručno rade tjesteninu, no svi se sjećamo kakav su poseban okus i teksturu imali ručno rađeni rezanci naše mame ili bake. Tom uspomenom vodili su se i tvorci Youtube kanala i Facebook stranice Pasta Grannies ili “Bake od tjestenine” na kojoj objavljuju fotografije, snimke i informacije o bakama koje još uvijek ručno rade najbolju tjesteninu na svijetu.

Pogledajte kako to rade ova vrijedne bake:

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP