Prati nas

Kuhinja

Upoznajte bake koje još uvijek tjesteninu rade ručno

Radite li samo svoju tjesteninu ili ipak posegnete za onom iz vrećice? Naše mame i bake nisu mogle ni zamisliti kupovati rezance, torteline, njoge i razne druge oblike tijesta, no danas vještina pravljenja domaće tjestenine polako pada u zaborav. No Pasta Grannies i dalje čuvaju tradiciju…

Objavljeno

|

Kako se rade rezanci?
screenshot: Youtube

Talijanka Cesaria pažljivo mijesi tijesto koje će kasnije razvaljati i uobličiti u duge rezance da bi od njih napravila slasne lorigite – poseban oblik tjestenine koji se može jesti s umakom ili skuhati u juhi. Da bi tijesto bilo dobro, Cesaria ga mora žustro mijesiti gotovo 30 minuta i pri tome pažljivo u smjesu dodavati vodu. Jer dan je vruć i tijesto se brzo suši. No njoj to nije problem, iako su joj već 93 godine.

Kada je zadovoljna s konzistencijom tijesta i njegovom elastičnošću, iz mase izvlači duge rezance nalik na špagete. Potom ih omata oko prstiju i plete u oblik lorigita. Rado to vrlo pedantno pa ne čudi da je poznata po ovoj tjestenini koja se stoljećima tradicionalno spravlja za Svisvete. Obično se služi uz pileći ragu u koji se dodaje luk, češnjak, vlasac, bijelo vino i šalša od rajčice. “Evo lorigita, gotove su”, govori Cesaria nad košarom punom tjestenine koja će se sada sušiti.

Danas tek rijetki ručno rade tjesteninu, no svi se sjećamo kakav su poseban okus i teksturu imali ručno rađeni rezanci naše mame ili bake. Tom uspomenom vodili su se i tvorci Youtube kanala i Facebook stranice Pasta Grannies ili “Bake od tjestenine” na kojoj objavljuju fotografije, snimke i informacije o bakama koje još uvijek ručno rade najbolju tjesteninu na svijetu.

Pogledajte kako to rade ova vrijedne bake:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.