Prati nas

Kuhinja

Upoznajte bake koje još uvijek tjesteninu rade ručno

Radite li samo svoju tjesteninu ili ipak posegnete za onom iz vrećice? Naše mame i bake nisu mogle ni zamisliti kupovati rezance, torteline, njoge i razne druge oblike tijesta, no danas vještina pravljenja domaće tjestenine polako pada u zaborav. No Pasta Grannies i dalje čuvaju tradiciju…

Objavljeno

|

Kako se rade rezanci?
screenshot: Youtube

Talijanka Cesaria pažljivo mijesi tijesto koje će kasnije razvaljati i uobličiti u duge rezance da bi od njih napravila slasne lorigite – poseban oblik tjestenine koji se može jesti s umakom ili skuhati u juhi. Da bi tijesto bilo dobro, Cesaria ga mora žustro mijesiti gotovo 30 minuta i pri tome pažljivo u smjesu dodavati vodu. Jer dan je vruć i tijesto se brzo suši. No njoj to nije problem, iako su joj već 93 godine.

Kada je zadovoljna s konzistencijom tijesta i njegovom elastičnošću, iz mase izvlači duge rezance nalik na špagete. Potom ih omata oko prstiju i plete u oblik lorigita. Rado to vrlo pedantno pa ne čudi da je poznata po ovoj tjestenini koja se stoljećima tradicionalno spravlja za Svisvete. Obično se služi uz pileći ragu u koji se dodaje luk, češnjak, vlasac, bijelo vino i šalša od rajčice. “Evo lorigita, gotove su”, govori Cesaria nad košarom punom tjestenine koja će se sada sušiti.


Danas tek rijetki ručno rade tjesteninu, no svi se sjećamo kakav su poseban okus i teksturu imali ručno rađeni rezanci naše mame ili bake. Tom uspomenom vodili su se i tvorci Youtube kanala i Facebook stranice Pasta Grannies ili “Bake od tjestenine” na kojoj objavljuju fotografije, snimke i informacije o bakama koje još uvijek ručno rade najbolju tjesteninu na svijetu.

Pogledajte kako to rade ova vrijedne bake:

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP