Prati nas

Kuhinja

Upoznajte bake koje još uvijek tjesteninu rade ručno

Radite li samo svoju tjesteninu ili ipak posegnete za onom iz vrećice? Naše mame i bake nisu mogle ni zamisliti kupovati rezance, torteline, njoge i razne druge oblike tijesta, no danas vještina pravljenja domaće tjestenine polako pada u zaborav. No Pasta Grannies i dalje čuvaju tradiciju…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako se rade rezanci?
screenshot: Youtube

Talijanka Cesaria pažljivo mijesi tijesto koje će kasnije razvaljati i uobličiti u duge rezance da bi od njih napravila slasne lorigite – poseban oblik tjestenine koji se može jesti s umakom ili skuhati u juhi. Da bi tijesto bilo dobro, Cesaria ga mora žustro mijesiti gotovo 30 minuta i pri tome pažljivo u smjesu dodavati vodu. Jer dan je vruć i tijesto se brzo suši. No njoj to nije problem, iako su joj već 93 godine.

Kada je zadovoljna s konzistencijom tijesta i njegovom elastičnošću, iz mase izvlači duge rezance nalik na špagete. Potom ih omata oko prstiju i plete u oblik lorigita. Rado to vrlo pedantno pa ne čudi da je poznata po ovoj tjestenini koja se stoljećima tradicionalno spravlja za Svisvete. Obično se služi uz pileći ragu u koji se dodaje luk, češnjak, vlasac, bijelo vino i šalša od rajčice. “Evo lorigita, gotove su”, govori Cesaria nad košarom punom tjestenine koja će se sada sušiti.


Danas tek rijetki ručno rade tjesteninu, no svi se sjećamo kakav su poseban okus i teksturu imali ručno rađeni rezanci naše mame ili bake. Tom uspomenom vodili su se i tvorci Youtube kanala i Facebook stranice Pasta Grannies ili “Bake od tjestenine” na kojoj objavljuju fotografije, snimke i informacije o bakama koje još uvijek ručno rade najbolju tjesteninu na svijetu.

Pogledajte kako to rade ova vrijedne bake:

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP