Prati nas

Kuhinja

Upoznajte bake koje još uvijek tjesteninu rade ručno

Radite li samo svoju tjesteninu ili ipak posegnete za onom iz vrećice? Naše mame i bake nisu mogle ni zamisliti kupovati rezance, torteline, njoge i razne druge oblike tijesta, no danas vještina pravljenja domaće tjestenine polako pada u zaborav. No Pasta Grannies i dalje čuvaju tradiciju…

Objavljeno

|

Kako se rade rezanci?
screenshot: Youtube

Talijanka Cesaria pažljivo mijesi tijesto koje će kasnije razvaljati i uobličiti u duge rezance da bi od njih napravila slasne lorigite – poseban oblik tjestenine koji se može jesti s umakom ili skuhati u juhi. Da bi tijesto bilo dobro, Cesaria ga mora žustro mijesiti gotovo 30 minuta i pri tome pažljivo u smjesu dodavati vodu. Jer dan je vruć i tijesto se brzo suši. No njoj to nije problem, iako su joj već 93 godine.

Kada je zadovoljna s konzistencijom tijesta i njegovom elastičnošću, iz mase izvlači duge rezance nalik na špagete. Potom ih omata oko prstiju i plete u oblik lorigita. Rado to vrlo pedantno pa ne čudi da je poznata po ovoj tjestenini koja se stoljećima tradicionalno spravlja za Svisvete. Obično se služi uz pileći ragu u koji se dodaje luk, češnjak, vlasac, bijelo vino i šalša od rajčice. “Evo lorigita, gotove su”, govori Cesaria nad košarom punom tjestenine koja će se sada sušiti.


Danas tek rijetki ručno rade tjesteninu, no svi se sjećamo kakav su poseban okus i teksturu imali ručno rađeni rezanci naše mame ili bake. Tom uspomenom vodili su se i tvorci Youtube kanala i Facebook stranice Pasta Grannies ili “Bake od tjestenine” na kojoj objavljuju fotografije, snimke i informacije o bakama koje još uvijek ručno rade najbolju tjesteninu na svijetu.

Pogledajte kako to rade ova vrijedne bake:

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP