Prati nas

Vijesti

Prvi u nizu: Zagreb poskupljuje stanarinu u domovima

Ističe se kako se cijene nisu mijenjale već nekoliko godina i kako su i dalje 25 posto od ekonomske cijene te kako su odluku o poskupljenju zajednički donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koliko košta umorvljenički dom?
foto: BigStock

Grad Zagreb i Domovi za starije i nemoćne osobe donijeli su odluku o dizanju cijena smještaja u deset gradskih staračkih domova koja će se početi primjenjivati od 1. lipnja. Kolike će točno biti nove cijene ne može se doznati, jer Grad još nije donio novi službeni cjenik koji se očekuje u idućim danima, javlja Lider.

Cijene će rasti u prosjeku 10 do 14 posto, ovisno o razini skrbi. Ističe se kako se cijene nisu mijenjale već nekoliko godina i kako su i dalje 25 posto od ekonomske cijene te kako su odluku o poskupljenju zajednički donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina.


Odluku o poskupljenju oštro je kritizirala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović. “Radi se o nerazumnom dizanju cijena, to je trebalo biti riješeno sustavno, tako da nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredi cjenovnu kategorizaciju domova kako je propisano strategijom socijalne skrbi za starije osobe. Izostalo je ozbiljno provođenje mjera, uspostava mreže korisnika, poboljšanje uvjeta rada u domovima… S odlukom o poskupljenju moglo se pričekati mirovinsku reformu,” kaže Petrović.

Sve teže poslovanje domova rezultat je i neekonomskih cijena te je sve navedeno dovelo do višemjesečnih nepodmirenih obveza prema dobavljačima. Također, pored povećanja troškova za isplatu plaće Temeljenim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama zagarantirana su i materijalna prava radnika koja do prošle godine nisu bila isplaćivana (regres, božićnice, dar za djecu) te su povećani troškovi prijevoza”, objašnjava poskupljenje Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Grad Zagreb poskupljenje uvodi prvi, no poskupljenje je najavilo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u vidu tzv. usklađivanja cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe, a novi provedbeni propis u planu je za drugu polovicu 2018. godine. Kao razlog poskupljenja navodi se rast troškova života i činjenica da se cijene nisu mijenjale 15 godina, piše Lider.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP