Prati nas

Vijesti

Prvi u nizu: Zagreb poskupljuje stanarinu u domovima

Ističe se kako se cijene nisu mijenjale već nekoliko godina i kako su i dalje 25 posto od ekonomske cijene te kako su odluku o poskupljenju zajednički donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina.

Objavljeno

|

Koliko košta umorvljenički dom?
foto: BigStock

Grad Zagreb i Domovi za starije i nemoćne osobe donijeli su odluku o dizanju cijena smještaja u deset gradskih staračkih domova koja će se početi primjenjivati od 1. lipnja. Kolike će točno biti nove cijene ne može se doznati, jer Grad još nije donio novi službeni cjenik koji se očekuje u idućim danima, javlja Lider.

Cijene će rasti u prosjeku 10 do 14 posto, ovisno o razini skrbi. Ističe se kako se cijene nisu mijenjale već nekoliko godina i kako su i dalje 25 posto od ekonomske cijene te kako su odluku o poskupljenju zajednički donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina.Odluku o poskupljenju oštro je kritizirala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović. “Radi se o nerazumnom dizanju cijena, to je trebalo biti riješeno sustavno, tako da nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredi cjenovnu kategorizaciju domova kako je propisano strategijom socijalne skrbi za starije osobe. Izostalo je ozbiljno provođenje mjera, uspostava mreže korisnika, poboljšanje uvjeta rada u domovima… S odlukom o poskupljenju moglo se pričekati mirovinsku reformu,” kaže Petrović.

Sve teže poslovanje domova rezultat je i neekonomskih cijena te je sve navedeno dovelo do višemjesečnih nepodmirenih obveza prema dobavljačima. Također, pored povećanja troškova za isplatu plaće Temeljenim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama zagarantirana su i materijalna prava radnika koja do prošle godine nisu bila isplaćivana (regres, božićnice, dar za djecu) te su povećani troškovi prijevoza”, objašnjava poskupljenje Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Grad Zagreb poskupljenje uvodi prvi, no poskupljenje je najavilo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u vidu tzv. usklađivanja cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe, a novi provedbeni propis u planu je za drugu polovicu 2018. godine. Kao razlog poskupljenja navodi se rast troškova života i činjenica da se cijene nisu mijenjale 15 godina, piše Lider.

.

Vijesti

Dr. Miroslav Škoro bi mogao biti Kolindin protukandidat na izborima

‘Ako je holivudski glumac mogao dva mandata voditi svjetsku velesilu, ako je u Ukrajini prekjučer za predsjednika mogao prisegnuti bivši komičar, zašto na čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač?’ misli Škoro.

Objavljeno

|

Autor

Rezultati istraživanja političkih preferencija građana HRejting o iznjedrili su jedno novo ime među potencijalnim predsjedničkim kandidatima, a koje je odmah u javnosti izazvalo veliko zanimanje, javlja HRT.

Miroslav Škoro, naš poznati glazbenik, prvi se put pojavio u ispitivanjima javnog mijenja i odmah dobio 9,4% potpore, što ga je svrstalo na visoko treće mjesto, iza predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.“Ako je holivudski glumac mogao dva mandata voditi svjetsku velesilu, ako je u Ukrajini prekjučer za predsjednika mogao prisegnuti bivši komičar, zašto na čelu Hrvatske, u kojoj se političari dosad nisu baš dokazali i iskazali, ne bi bio pjevač? Narod nešto traži, traži neku alternativu, traži neku opciju, a s obzirom na to da sam ja cijeli život pisao pjesme koje su vrlo povezane s tim narodom i s tom stvarnošću u kojoj živimo, pa ako narod nešto poručuje onda o tome treba razmisliti ozbiljno”, komentirao je osječki slavuj za javnu televiziju.

“”Nemojte podcjenjivati gospodina Škoru. Gospodin Škoro je ozbiljan intelektualac. Ne vidim zašto ne bi imao šanse. Naime, njegov će najveći problem biti taj ako HDZ bude imao nekog drugog svog kandidata, riječ je zapravo o njegovom prirodnom biračkom tijelu, ali koje je poslušno u odnosu na stranku i tu bi mogao biti njegov problem”, komentar je bivšeg predsjednika Ive Josipovića za N1.

Škoro, podsjetimo, nije samo pjevač. Doktorirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i predaje istu na Sveučilištu Sjever. u biografiji ima upisane i poslovne podvige kao što su generalni direktor diskografske kuće te aktualno vođenje vlastite vinarije.

Nastavi čitati