Prati nas

Ljubav

7 savjeta za bolji seks nakon pedesete

Seks nije rezerviran samo za mlade. Štoviše, mnogi kažu da su se s vremenom oslobodili nesigurnosti i počeli doista uživatu u seksu tek nakon što su prešli pedeseteu.

Objavljeno

|

Kako zaraditi novac?
foto: BigStock

Kako starite, stanje organizma ili lijekovi mogu vas početi sputavati u seksualnoj želji i izvedbi. Ali nemojte misliti da morate prihvatiti nezadovoljavajući seksualni život samo zato što ste stariji od 50. Još uvijek možete uživati u seksu – samo ćete morati uložiti malo više truda i planiranja nego kad ste bili mladi. Slijedi lista od sedam stvari koje možete poduzeti kako bi seks ostao uzbudljiv i ispunjavajući, kako vama tako i vašem partneru ili partnerici.

Redovito vježbajte

Možda doživljavate seks kao nešto ležerno, ali vođenje ljubavi može biti intenzivno i znojno iskustvo. Evo zašto vam održavanje forme može pomoći:

Jačajte mišiće. Ništa ne ubija raspoloženje brže od grča u leđima ili istegnutog mišića. Provjerite koje vježbe snage su najbolje za vas. Vježbanje podiže raspoloženje i oslobađa kemikalije u mozgu od kojih se osjećate bolje i opuštenije. Kad ste se zadnji put istovremeno osjećali melankolično i raspoloženo za seks? Eto vidite.

Vježbanje vam pomaže i da izgledate bolje. Redovitom tjelovježbom održavate tijelo u najboljoj mogućoj formi a to može povećati vaše samopouzdanje i poboljšati vaš seksualni život. Ženama redovita tjelovježba može pomoći kod postizanja seksualnog uzbuđenja.

Žene također mogu imati koristi od Kegelovih vježbi koje mogu ojačati zdjelične mišiće. Možete identificirati te mišiće tako prilikom uriniranja prekinete mlaz mokraće. Možete vježbati stezanje i opuštanje tih mišića nekoliko puta dnevno.

Muškarci koji redovito vježbaju imaju manje problema s erektilnom disfunkcijom od neaktivnih muškaraca. Ako vozite bicikl na duge pruge, vodite računa da imate mekano, udobno sjedalo kao i bicikl pravih dimenzija za vas. Ovo vam može pomoći da izbjegnete potencijalni problem s erektilnom disfunkcijom. Obavezno se konzultirajte s liječnikom prije nego započnete s novim režimom vježbanja.

Zašto muškarci mijenjaju partnerice?

foto: BigStock

Učinite seks zanimljivim; probajte nešto novo

Kad ste dugo vremena s istim partnerom, možda vam ne bi škodilo da isprobate neke nove ideje i dodate raznolikost vašem seksualnom životu. Rješenje možda može biti u tome da promijenite doba dana za vođenje ljubavi. Ako ste navečer previše pospani, možda je jutarnji seks bolji za oboje.

Predlažemo par ideja za začiniti stvari u krevetu: Isprobajte različite seksualne pozicije. Napravite romantičnu atmosferu, malo planiranja može postići velike rezultate. Izađite iz spavaće sobe i nađite novo mjesto za vođenje ljubavi. Tuširajte se ili se kupajte zajedno s partnerom. Priuštite si profesionalnu opuštajuću masažu za oboje.

3. Nije sve u snošaju

Postoje i drugi načini za postizanje zajedničkog zadovoljstva i bliskosti. Jednostavni, ali intimni akti ljubljenja i dodirivanja ne bi se smjeli zanemarivati. Vi i vaš partner također možete razmotriti međusobnu senzualnu masažu, oralni seks ili isprobavanje igračaka za odrasle poput vibratora.

4. Smjestite se udobno

Ako artritis ili konstantna bol čine seks manje ugodnim, nađite načina da ga učinite ugodnijim. Isprobajte novu poziciju koja je manje naporna za tijelo ili koristite jastuke kao podlogu. Ako imate bolove u leđima, možete voditi ljubav na bokovima umjesto u misionarskoj pozi koja može pogoršati bolove u leđima. Planirajte seksualne aktivnosti u doba dana kada se osjećate najbolje. Pripremite se tako što ćete uskočiti u toplu kupku ili uzeti lijekove protiv bolova ako je to ono što trebate kako bi se opustili.

Kako naći seks u starijoj dobi?

foto: BigStock

5. Oprezno s lijekovima

Nuspojave nekih lijekova mogu izazvati seksualne probleme. Lijekovi koji mogu izazvati ove nuspojave su antidepresivi, antihistaminici, lijekovi za krvni tlak, lijekovi za sniženje kolesterola, lijekovi za čir. Ako imate razloga misliti da neki od lijekova koji koristite djeluju negativno na vaš seksualni život, konzultirajte se s liječnikom.

6. Polagano nakon operacije ili bolesti

Prije nego što obnovite povezanost sa svojim partnerom, dajte svom tijelu vremena za oporavak. Jednom kad dobijete odobrenje od liječnika, polako započnite sa senzualnim dodirom i ljubljenjem. Pričajte iskreno o svojim osjećajima, kako fizičkim tako i emotivnim.

7. Razgovarajte o stvarima koje vas muče

Pričajte sa svojim partnerom otvoreno ako imate bilo kakvih briga u vezi vašeg seksualnog života, bilo da je riječ o promjenama u vašim željama ili o tome kako se osjećate u vezi vlastitog tijela. Ako ste oboje nesretni s kvalitetom seksualnog života, a niste to uspjeli riješiti, možda je došlo vrijeme da popričate sa seksualnim terapeutom. Vaš liječnik bi vas trebao moći uputiti. Ne zaboravite, neki stariji parovi kažu da su im seksualni životi s vremenom i godinama zapravo postali bolji. Možda ustanovite da imate više vremena i privatnosti, kao i da postignete viši nivo intimnosti sa seksualnim partnerom.

Seks s bakama i djedovima

foto: BigStock

Ostale stvari koje ne treba zaboraviti

Spolno prenosive bolesti se mogu dogoditi:  možda o njima više razmišljate kao o problemu mlade populacije, ali godine ne štite od HIV-a, sifilisa i genitalnog herpesa. Ako imate više od jednog partnera, trebate voditi računa o zaštiti poput bilo koga drugog.

Kada otići kod liječnika

Kako starimo, naša tijela prolaze kroz promjene koje mogu utjecati na naš seksualni život. Poslije menopauze, neke žene mogu patiti od vaginalne suhoće što spolni odnos može učiniti bolnim. Možda trebate odnos začiniti s više predigre ili možete koristiti lubrikant na bazi silikona. Ako i dalje imate problem, konzultirajte se s liječnikom.

Neki muškarci mogu otkriti da im je potrebno više stimulacije kako bi postigli i održali erekciju. Ova promjena je normalna pojava kod starijih muškaraca. Pokušajte se opustiti i uživati u dodiru vaše partnerice. Ali ako je erektilna disfunkcija stalna pojava, vrijeme je da se obratite liječniku.

Osobe oba spola mogu imati robleme s prihvaćanjem izgleda svog tijela, pogotovo kad se prisjete kako su izgledali u mladim danima. Ove misli ne bi vas trebale spriječiti da uživate u seksu. Ali ako imate ozbiljan problem s tim, seksualni terapeut bi vam možda mogao pomoći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.