Prati nas

Mozaik

Hladna, ispucala stopala i žuti nokti – što noge govore o vašem zdravlju

Pogledom na stopala, može se puno toga reći o zdravlju čovjeka. Donosimo kratki pregled najčešćih simptoma i što bi oni mogli značiti: od hladnih i ispucalih stopala, pa do neprestanih grčeva, žutih noktiju ili rana koje nikako da zacijele.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gljivice na stopalima
foto: Pixabay

Brzi pregled vaši stopala mogao bi otkriti štošta o vašem zdravlju. Kate McArthur, liječnica iz Sydneya kazala je da mnoga stanja stopala nisu ozbiljna, no male bolne točke, promijenjena boja noktiju ili oticanje stopala mogu ukazivati i na veće probleme. Evo na što biste trebali obratiti pozornost:

Promjena boje nokata

Važno je obratiti pažnju na to koje su boje nokti na vašim nožnim prstima. I dok je žućkasta boja noktiju možda samo kozmetička i može znači tek pretjerano dugu upotrebu laka za nokte, ona je ponekad znak i nekih ozbiljnijih problema. “Žuti nokti možda znače da imate gljivičnu infekciju noktiju”, kaže McArhur. Žuti nokti pojavljuju se i kod psorijaze i ekcema, no bože biti pokazatelj i vrlo rijetkog sindroma žutih noktiju koji upućuje na nakupljanje tekućine u plućima. Nokti mogu promijeniti boju i ako se dogodila neka trauma stopala zbog nošenja preuskih cipela ili nagnječenja nožnih prstiju. Stručnjaci upozoravaju i da tamne linije ispod nokta mogu ukazivati na ozbiljne bolesti poput melanoma.


Stalno hladne noge

Ako su vam noge stalno hladne, to bi mogao biti znak za uzbunu. “Dijabetes može promijeniti perifernu cirkulaciju i dotok krvi u stopala zbog čega su vam noge stalno hladne i svrbe vas”, kaže doktorica McArthur. Osim toga, hladne noge koje su usto i bolne, mogu ukazivati i na ozebline pa uzmite u obzir i to ako ste dugo boravili na hladnoći. “Ovo stanje, naravno, vezano je uz zimski period, a očituje se u crvenim bolnim mrljama i stalnom osjetu hladnoće u stopalima”, kaže McArthur.

Koža na stopalima je suha, puna mrlja ili ispucala

Ako vam je usprkos stalnom mazanju kremama koža na stopalima ispucala, možda patite od stanja zvanog hiperkeratoza, odnosno jako zadebljala koža. Kad koža postane predebela, nećete joj više moći pomoći kremama. “Kod takvog stanja slojevi kože više nemaju dovoljno elastičnosti i pucaju”, kaže McArthur. Ostali razlozi zbog kojih koža stopala može stalno biti ispucala je tzv. atletsko stopalo, dermatitis, psorijaza, ekcem ili keratoderma (zadebljanje kože).

Smrdljive noge

Bez obzira na kvalitetu i količinu higijene, svatko može patiti od smrdljivih nogu. “Na stopalima imamo tisuće i tisuće znojnih žlijezda. Obuća i čarape mogu zarobiti gljivice i bakterije koje vole topao i vlažan okoliš i koje uzrokuju loš miris”, kaže doktorica McArthur. Dodaje i kako smrdljive noge nisu nešto što vas treba pretjerano zabrinjavati, no trebali biste potražiti preparate koji smanjuju razmnožavanje bakterije i gljivica te pojačati higijenu nogu. Stručnjaci savjetuju da u prašak kojim perete čarape dodate Canesten ili sličan preparat protiv gljivica te da dobro posušite i čarape i cipele prije ponovnog korištenja.

Grčevi u nogama

Za grčenje nogu krivac može biti slaba cirkulacija, ali i nedostatak magnezija. “Grčenje u nogama uglavnom znači da u taj dio tijela ne dolazi dovoljno kisika. No uzrok može biti i nedostatak magnezija. Ako je u pitanju ovo drugo, pokušajte uzimati magnezij kao dodatak prehrani ili aplicirati magnezijevo ulje na kožu”, kaže McArthur.

Otečene i bolne noge

“Oticanje i bol može biti znak neke ozljede, akutne ili kronične, a uzrok može biti i banalan poput pretijesnih cipela”, kaže McArthur. Također, oticanje se često javlja nakon operacija, čak i šest mjeseci nakon zahvata. Također, oticanje može biti povezano sa srčanim problemima te bubrežnim i limfnim bolestima.

Rane koje ne zacjeljuju

Ako imate rane koje nikako da zacijele, vrijeme je za posjet liječniku. 2Možda se radi o nečem jednostavnom kao što su bradavice koje znaju biti bolne i stalno krvariti. Ako je područje žućkasto, možda je riječ i o palmoplantarnoj pustularnoj psorijazi, stanju nešto češćem kod pušača. Postoje i genetski poremećaji poput anemije koji sprječavaju cijeljenja rana. No rane koja nikako da prođe može biti i znak poodmaklog dijabetesa”, kaže McArthur.

.

Mozaik

Danas je Cvjetnica, ovo su narodni običaji vezani uz nju

Ove godine vjernici će Cvjetnicu proslaviti u svojim domovima, bez javnih okupljanja i svečanih procesija, a zbog epidemije koronavirusa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Cvjetnica, Cvjetna nedjelja, Palmenica, Uličnica ili Nedjelja muke Gospodnje) pučki je naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa. Kršćanski običaj ophoda s grančicama, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, primjenjivan od IV. st., u latinskoj crkvi uobičajen je od kraja prvog tisućljeća, piše Hrvatska enciklopedija.

U hrvatskom folkloru taj je dan obilježen uporabom raznovrsna proljetnog bilja: grančica drijenka, vrbe, lijeske, ljubica i bršljana (u kontinentalnoj Hrvatskoj) te maslinovih i palminih grana (u primorskoj Hrvatskoj). Bilju, blagoslovljenomu na Cvjetnicu u crkvi, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).


Blagoslovljene su se grančice stavljale na polja, u štale i hambare, zaticale za svete slike u kući, odnosile na groblje ili su se, sasušene, palile kada se približavalo nevrijeme.

Nadalje, umivalo se u vodi u koju se stavljalo cvijeće ili mlado žito (dalmatinsko zaobalje, Lika; Hrvati u Bosanskoj Posavini i Bačkoj), s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

U Posavini je proljetnim biljem mladež kitila bunare i dvorišta, dok su u središnjoj Dalmaciji momci cvijećem darivali djevojke. Osnova su tim postupcima pretkršćanski proljetni obredi vezani uz obnovu prirode. Prastaro vjerovanje u obnoviteljsku moć biljaka, koja se prenosi na ljude, preuzeto je zatim u kršćansko tumačenje proljetne obnove kao obnove čovjeka.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP