Prati nas

Aktivno starenje

Mercedes bez starijih radnika jednostavno ne može

Mercedes, BMW i brojne druge njemačke kompanije suočene su s velikim nedostatkom kvalificiranje radne snage pa zato svoje zaposlenike starije dobi nastoje svaim sredstvima zadržati na poslu. Nude im posebne uvjete rada te sistematično rade na prenošenju znanja mlađim zaposlenicima.

Objavljeno

|

Koliko košta mercedes?
foto: Pixabay

Spori, nefleksibilni, zaboravni i vječito na bolovanju – ovo su neke od zabluda o starijim radnicima kojih se žele riješiti u njemačkom automobilskom gigantu Mercedesu, piše Reuters. Kompanija je pokrenula široku akciju mijenjanja stava o radnicima starije dobi. „Želimo da se ovakvo mišljenje promijeni“, kaže Sylvia Huette-Ritterbusch, savjetnica u Mercedesu čiji je zadatak odlučiti koje će vještine radnika u budućnosti biti potrebne kompaniji.

Jedna od inicijativa koju je pokrenuo Mercedes je i izložba kojom se želi suzbiti stereotipe o starenja. Izložba je otvorena u Berlinu i dosad ju je pogledalo više od 80 tisuća ljudi, uključujući i 2.500 menadžera Mercedesa. Između ostalog, posjetitelji su zamoljeni da odaberu žele li proći kroz vrata na kojima piše „stari“ ili „mladi“. Mnogu umirovljeni posjetitelji koji se osjećaju mladima u srcu, odabrali su vrata „mladi“. Jednom kad se nađete u prostoru izložbe, možete se podvrći testovima pamćenja, ravnoteže, sposobnosti da radite u timu, čvrstoći stiska, visini skoka i slično. Svi rezultati se bilježe što je na kraju dovelo do vrlo zanimljivog zaključka. Ispalo je da posjetitelj stvarne dobi od 45 godina, ima mentalnu dob od 36 i očekivani životni vijek od 119 godina.

Ovu inicijativu je pokrenuo Mercedesov šef proizvodnje Markus Schaefer. „Mnogim predrasudama o starenju odavno je istekao rok trajanja. Svaka dob ima svoje prednosti, a dobna raznolikost znači i raznolikost u iskustvu, gledištu i novim idejama“, kaže Schaefer. Prosječna dob ukupno 136 tisuća zaposlenika u tvrtki Daimler, u čijem je sklopu i Mercedes, iznosi 44,7 godina. Konkurentski proizvođač automobila, BMW, očekuje da radnici stariji od 50 godina do kraja 2020. godine čini više od 35 posto ukupnog broja njihovih zaposlenika, što bi bilo značajno povećanje od 25 posto koliko ih je bilo 2014.

Inače, Njemačka je suočena s ozbiljnim manjkom radne snage nakon što su brojni bejbibumeri otišli u mirovinu. Očekuje se da će se do 2030. broj radno sposobnih stanovnika Njemačke smanjiti za neka dva milijuna. Manjak radnika naveo je njemačku vladu da razmisli o produljenju roka za odlazak u mirovinu s 65 na 67 godina do 2030. „Kompanije znaju da nije lako privući mlađe radnike te shvaćaju da će teško opstati bez pomoći bejbibumera pa ih nastoje zadržati na poslu što dulje“, kaže Andre Schleiter, stručnjak za demografiju pri Zakladi Bertelsmann.

Osim same izložbe, Mercedes je predstavio i dodatne demografske mjere kojima potiču svoje zaposlenike da otvoreno razgovaraju u dobnoj strukturi unutar kompanije te pronađu način kako pospješiti suradnju mladih i starih radnika. Predložene su aktivnosti poput pokretanja video kanala u kojima će stariji radnici prenositi svoja znanja mlađima te zajedničkog testiranja novih ergonomskih alata poput egzoskeletona koji bi starijim radnicima trebali olakšati podizanje teških predmeta. Dodatne ideje uključuju fleksibilniju organizaciju radnih šihti te zapošljavanje već umirovljenih radnika na pola radnog vremena ili samo za određeni projekt.

No Mercedes nije jedina tvrtka koja se nastoji nositi sa sve starijom populacijom. I njemačka tehnološka kompanija SAP pokrenula je program „starijih talenata“ kroz koji stariji mentori mlađim zaposlenicima prenose svoje znanje i vještine. BMX je počeo u svoje hale ugrađivati pod od mekšeg drveta kako bi starijim radnicima koji moraju klečati pored automobila bilo lakše te pokrenuo rotaciju zadataka tijekom radnog vremena kako bi se izbjeglo previše ponavljajućih pokreta koji mogu biti zamorni. Nove ideje i inicijative već donose rezultate. Stopa zaposlenosti među osobama između 55 i 60 godina značajno je porasla tako da Njemačka trenutno ima najviši postotak zaposlenih starijih osoba u Europi.

„Kompanije sve više i sve sistematičnije ulažu u zaposlenike iznad 50 godina jer su svjesni da ima nedovoljno mladih kvalificiranih radnika. U nadolazećim godinama kompanije će se morati još predanije posvetiti radnicima od 55 godina koji ispred sebe imaju još 12 godina rada“, kaže Schleiter.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.