Prati nas

Vijesti

Predsjednice, lijepo pjevate, no što je s obećanjem umirovljenicima?

Nismo sigurni da je predsjedničina pjesma zadržala kojeg Slavonca u Hrvatskoj, no znamo da se trbuhom za kruhom sele i umirovljenici. Podsjećamo ju na predizborno obećanje koje im je dala.

Objavljeno

|

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar-Kitarović

Osim što je zaratila s matičnom strankom i premijerom Andrejem Plenkovićem te pohvalila opozicijski Most, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i sa Željkom Markić kako bi se informirala o referendumskim inicijativama. Prozvala je “političke elite iz zagrebačkih salona”, iako im i sama pripada, pa je referendumsku inicijativu za izmjenu izbornog zakona nazvala legitimnom, iako su je vodeći ustavni stručnjaci proglasili neustavnom. A predsjednica je, znamo, čuvarica Ustava.

No kad joj već u sazivanju sjednice Vlade i lupanje šakom po premijerskom stolu nije pomogla ni molitva u Fatimi, prihvatila se pjesme pa je u Valpovu snimila kratak spot s tamburašima za potrebe svoje Facebook stranice. “Vratite se na ognjište svoje. Hej, Slavonci, Slavonija zove”, zapjevala je predsjednica u dolje priloženom spotu, samo godinu dana nakon što je izjavila da “ljudi imaju slobodan izbor te da mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro.”

„Nema ništa od zova Slavonije dok radnik ima 3.000 kuna plaću, moja predsjednice“, jedan je od komentara, dok se drugi pita spada li pjevanje po poljoprivrednim sajmovima u posao predsjednice. No treći kaže: „Bravo Kraljice naša. Gdje god dođete sve sja k’o i vi, naša predsjednice.“

Nismo sigurni da je predsjedničina pjesma zadržala kojeg Slavonca u Hrvatskoj, no znamo da se trbuhom za kruhom, uz mlade, sele i umirovljenici. Podsjećamo ju na predizborno obećanje koje im je dala.

Izborni program: Moje obećanje starijim građanima

Više ću skrbiti za ljude starije životne dobi u svim dijelovima Republike Hrvatske koji ne mogu vlastitim prihodima pokrivati troškove zdravstvene skrbi. Zalagati se za usklađivanje mirovina s rastom plaća, BDP-om i troškovima života, s ciljem dosezanja mirovina do razine 60% prosječne plaće i time osiguravati egzistencijalni minimum mjesečnih primanja. Zalagati se za osiguranje smještaja za svakog umirovljenika u umirovljeničkim domovima koji to žele, bez obzira na njihovo imovno stanje i za razradu modela poticajnog smještaja u obiteljskim domovima. Imovinu u vlasništvu RH (vojarne, hotele, zemljišta, stare tvornice, škole i dr.) koja nije u uporabi ili je proglašena neperspektivnom, prenamijeniti u umirovljeničke domove financiranjem iz umirovljeničkih fondova i osiguravajućih društava (zdravstveno i životno osiguranje). Poticati programe dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama po modelu mladi za stare i volonterske skrbi o starijim osobama u lokalnim zajednicama u volonterskim centrima. Za osamljene ljude kasnije životne dobi uspostaviti institucionalne i izvan institucionalne sustave i pokrenuti programe aktivnog starenja, organiziranih športsko-rekreacijskih aktivnosti, druženja, odlaska na izlete, hodočašća, kulturna i umjetnička događanja i slično. Protiviti se diskriminaciji starijih osoba na tržištu rada i zalagati se za povratak radno sposobnih umirovljenika u svijet rada, posebno iz redova braniteljske populacije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.