Prati nas

Mozaik

Romantična propaganda: Jugoslavija je fascinantna, granice su otvorene

Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: MojeVrijeme.hr

Posjetite Jugoslaviju! Pozivnica je to koju je daleke 1975. godine snimila Turistička zajednica Jugoslavije. Osim prekrasnih kadrova, važan je ovo dokument koji svjedoči kako je Jugoslavija doživljavala samu sebe i svoje mjesto u blokovski podijeljenom svijetu.

„Za razliku od drugih komunističkih država, Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima“, protumačio je portal MyCentury koji je i objavio ovaj originalni video.


„Skriven u toploj južnoj Europi jedan je od najljepših nacionalnih parkova na svijetu“, poručivale su jugoslavenske vlasti uz kadrove Plitvičkih jezera. „Tu su i velebne planine, tropska igrališta, luksuzni hoteli u kojima je usluga još uvijek važna, fascinantni restorani, urbani centri 20. stoljeća i srednjovjekovni gradovi u kojima je vrijeme stalo. Različite kulture miješaju se ovdje stoljećima. Jugoslavija je zemlja koja ide u korak sa sutrašnjicom, ali pitoreskno povezana s prošlošću. Njene granice su otvorene svima, s neograničenim kretanjem građana i posjetitelja. To je sjecište puteva europskog juga, fascinantna zemlja znana kao Jugoslavija“, poruka je turističke industrije Jugoslavije odaslana uz prelijepe snimke Alpi, Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Beograda… Pogledajte video.

.

Mozaik

Počinje najveći filmski festival na svijetu

U sklopu festivala kojeg zajednički organiziraju Tribeca Enterprises i YouTube, bit će prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa.

Silvija Novak

Objavljeno

|

29. svibnja počinje najveći filmski festival na svijetu. No i taj će veliki kulturni događaj biti održan na internetu. Bez obzira na to što je ograničen samo na digitalnu sferu, festival “We Are One” doista će biti događaj bez presedana.

Naime, u sklopu festivala kojeg zajednički organiziraju Tribeca Enterprises i YouTube, bit će prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa.


Festival će trajati deset dana, a u središtu pažnje bit će oni filmovi koji donose promjene i povezuju globalnu publiku. “We Are One” filmski festival u potpunosti će se održati na YouTube kanalu u razdoblju od 29. svibnja do 7. lipnja.

Preko 35 zemalja predstavit će se s ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtualne realnosti, piše portal Arteist.

Detaljan program festivala možete pogledati na mrežnoj stranici festivala www.weareoneglobalfestival.com.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP