Prati nas

Mozaik

Romantična propaganda: Jugoslavija je fascinantna, granice su otvorene

Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima.

Objavljeno

|

foto: MojeVrijeme.hr

Posjetite Jugoslaviju! Pozivnica je to koju je daleke 1975. godine snimila Turistička zajednica Jugoslavije. Osim prekrasnih kadrova, važan je ovo dokument koji svjedoči kako je Jugoslavija doživljavala samu sebe i svoje mjesto u blokovski podijeljenom svijetu.

„Za razliku od drugih komunističkih država, Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima“, protumačio je portal MyCentury koji je i objavio ovaj originalni video.


„Skriven u toploj južnoj Europi jedan je od najljepših nacionalnih parkova na svijetu“, poručivale su jugoslavenske vlasti uz kadrove Plitvičkih jezera. „Tu su i velebne planine, tropska igrališta, luksuzni hoteli u kojima je usluga još uvijek važna, fascinantni restorani, urbani centri 20. stoljeća i srednjovjekovni gradovi u kojima je vrijeme stalo. Različite kulture miješaju se ovdje stoljećima. Jugoslavija je zemlja koja ide u korak sa sutrašnjicom, ali pitoreskno povezana s prošlošću. Njene granice su otvorene svima, s neograničenim kretanjem građana i posjetitelja. To je sjecište puteva europskog juga, fascinantna zemlja znana kao Jugoslavija“, poruka je turističke industrije Jugoslavije odaslana uz prelijepe snimke Alpi, Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Beograda… Pogledajte video.

.

Show

Kraljica ima neobičan i, za neke, pomalo jeziv hobi

Kraljica Elizabeta i veći dio kraljevske obitelji ljeta provode u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Kako se ondje ne bi dosađivala, kraljica je pronašla zanimljiv hobi. Naime, detaljno proučava veliku koloniju šišmiša koji ondje žive već više od 30 godina.

Objavljeno

|

Ljeto u britanskoj kraljevskoj obitelji službeno počinje onda kad kraljica Elizabeta (zapravo, njezini batleri) spakira kovčege i zaputi se u dvorac Balmoral u Škotskoj, omiljenu ljetnu rezidenciju.

U kraljičinoj pratnji su i članovi obitelji, uključujući princa Charlesa, Camillu, princa Williama i Kate te njihovu djecu, a nakratko su do Škotske skoknuli i Meghan i princ Harry.


No s bzirom da u Balmoralu zna biti pomalo dosadnjikavo, kraljica je pronašla zanimljiv ali ponešto jeziv hobi. Naime, veliko imanje je već više od 30 godina dom velikoj koloniji šišmiša za koje se kraljica jako zainteresirala, piše Mirror.

Ti su šišmiši strogo zaštićeni, pa sve i da želi, kraljica ih se ne može riješiti. No ona to zapravo i ne želi jer je njihov život iznimno zanima.

Članovi posluge kraljevskog imanja otkrili su da kraljica redovito obilazi koloniju šišmiša i promatra ih, a prije ih je znala loviti i mrežom. Danas to više ne radi, no to za nju čini posluga nakon čega ona detaljno proučava ulovljene životinjice.

Poznato je da kraljica voli konje i pse, posebno korgije, no manje je poznato da su joj šišmiši treća omiljena vrta životinja, otkrio je jedan batler iz Balmorala.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP