Prati nas

Mozaik

Romantična propaganda: Jugoslavija je fascinantna, granice su otvorene

Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima.

Objavljeno

|

foto: MojeVrijeme.hr

Posjetite Jugoslaviju! Pozivnica je to koju je daleke 1975. godine snimila Turistička zajednica Jugoslavije. Osim prekrasnih kadrova, važan je ovo dokument koji svjedoči kako je Jugoslavija doživljavala samu sebe i svoje mjesto u blokovski podijeljenom svijetu.

„Za razliku od drugih komunističkih država, Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima“, protumačio je portal MyCentury koji je i objavio ovaj originalni video.

„Skriven u toploj južnoj Europi jedan je od najljepših nacionalnih parkova na svijetu“, poručivale su jugoslavenske vlasti uz kadrove Plitvičkih jezera. „Tu su i velebne planine, tropska igrališta, luksuzni hoteli u kojima je usluga još uvijek važna, fascinantni restorani, urbani centri 20. stoljeća i srednjovjekovni gradovi u kojima je vrijeme stalo. Različite kulture miješaju se ovdje stoljećima. Jugoslavija je zemlja koja ide u korak sa sutrašnjicom, ali pitoreskno povezana s prošlošću. Njene granice su otvorene svima, s neograničenim kretanjem građana i posjetitelja. To je sjecište puteva europskog juga, fascinantna zemlja znana kao Jugoslavija“, poruka je turističke industrije Jugoslavije odaslana uz prelijepe snimke Alpi, Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Beograda… Pogledajte video.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.