Prati nas

Vijesti

Ukida se beneficirani radni staž za ova 43 zanimanja

Za još 22 zanimanja smanjit će se sadašnji stupanj beneficije. Na listu zanimanja dodani su i voditelji kabinske posade zrakoplova te članovi posade, koji će, po novom, dobivati tri dodatna mjeseca staža za svaku odrađenu godinu.

Objavljeno

|

Kako ne dobiti otkaz?
foto: BigStock

Od 95 radnih mjesta na kojima prema važećem Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem zaposlenici imaju pravo na beneficirani radni staž, 43 će biti uklonjena s te liste, a za još 22 zanimanja smanjit će se sadašnji stupanj beneficije, javlja Jutarnji list.

Potvrđeno je to u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, koje je i uputilo u javnu raspravu obrazac o procjeni učinaka izmjena spomenutog zakona, a uskoro se očekuje i sam zakonski tekst. Prema obrazloženju, sva 43 radna mjesta kojima se ukidaju beneficije u Hrvatskoj više ne postoje. Radi se o radnim mjestima u rudnicima, željezarama, proizvodnji olovnih akumulatora, ferolegura i elektroda, nemetala, vatrostalnog materijala…

Nekima se smanjuju beneficije…

Beneficije na radni staž na pojedinim radnim mjestima bit će smanjene, kako se navodi u elaboratu, prije svega zbog modernizacije proizvodnje, zbog koje se smanjuje rizik od bolesti. U sektoru cestovnog prometa, u kojem su se zaposlenici proteklih dana i prosvjedima borili protiv smanjenja beneficija, prema sadašnjem prijedlogu, beneficije će se smanjiti samo na jednom radnom mjestu, i to vozačima teškog teretnog vozila dopuštene mase od 7,5 tona ili veće. Zaposlenima na tim radnim mjestima sada se svakih odrađenih 12 mjeseci vodi kao 15 mjeseci staža, a prema novom prijedlogu, vodit će se kao 14 mjeseci. U obrazloženju se navodi da su se uvjeti rada poboljšali te se predlaže smanjenje stupnja povećanja staža. No za vozače autobusa i tramvaja beneficije će ostati na istoj razini “jer se radi o preventivnoj mjeri za sprečavanje oštećenja zdravlja radnika”.

Povećani staž smanjuje se i na većem broju radnih mjesta u željezničkom prometu (strojovođe, manevristi, prometnici, pregledači vagona) te na određenom broju radnih mjesta u brodogradnji, kao što su zaposlenici koji rade na čišćenju hrđe i premazivanju brodskih elemenata (umjesto četiri, na 12 odrađenih mjeseci imat će dva dodatna mjeseca staža), zatim brodomonterima, brodoskelarima i elektrozavarivačima.

…nekima ostaju, a dodana su i nova zanimanja

Beneficije ostaju za svih 11 zanimanja koja će i nadalje imati isti stupanj povećanog staža (plesači, operni solisti, ronioci, nastavnici padobranstva, piloti i drugi), kojima ostaje povećani staž od dodatnih šest mjeseci na svaku odrađenu godinu. Na listu zanimanja dodani su i voditelji kabinske posade zrakoplova te članovi posade, koji će, po novom, dobivati tri dodatna mjeseca staža za svaku odrađenu godinu, javlja Jutarnji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.