Prati nas

Vijesti

Zagrebački domovi poskupjeli i do 1.000 kuna

Cijene su se popele za sve vrste soba. Poskupjelo je i korištenje balkona, dostave hrane u sobu, dijetalna prehrana, prijevoz, boravak, pomoć u kući..

Objavljeno

|

Kako se živi u domu?
foto: S. Novak/MojeVrijeme.hr

Od 1. lipnja, međutim, stanovnici deset domova kojima upravlja Grad Zagreb smještaj će plaćati u prosjeku tristotinjak kuna više nego dosad. Potvrđeno je to Večernjem listu koji je provjerio točnost najave poskupljenja u službenom glasniku.

Cijene su se popele za sve vrste soba, i to 12 posto, pa je poskupljenje jednokrevetnih između 250 i 320 kuna, dvokrevetnima je cijena narasla od 160 do 300 kuna, dok će najgore proći penzioneri koji žive u jednokrevetnim apartmanima. Oni će svoj smještaj plaćati 450 kuna više nego dosad.

Smještaj je organiziran po stupnjevima na način da će oni umirovljenici kojima treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti dom plaćati više. Primjerice, u domu za starije Centar jednokrevetna se soba dosad plaćala 2200 kuna, a njena cijena će sad, ovisno o stupnju, biti i tisuću kuna veća. Konkretno, umirovljenicima koji se mogu sami brinuti o sebi soba će poskupjeti 250 kuna, onima koji trebaju djelomičnu pomoć osoblja 750 kuna, a onima koji su ovisni o pomoći drugoga 1050 kuna.

Skuplji su i “dodaci”, pa će se sad soba s balkonom plaćati 150, a ne sto kuna kao dosad, dodatak za dijetalnu prehranu bit će deset, umjesto osam kuna, dok će serviranje u sobu stajati šest, a ne više pet kuna. Sat vremena pomoći u kući koštat će 50, umjesto 40 kuna, a oni koji u domove za umirovljenike idu na poludnevni boravak platit će ga, umjesto 1516, 1600 kuna. Također, žele li prijevoz do boravka, stajat će ih to 400, a ne, kao dosad, 300 kuna. Podsjetimo, u Zagrebu deset je domova kojima upravlja Grad, a za smještaj je dostupno i tridesetak privatnih. U njima, međutim, soba se rijetko može dobiti ispod četiri tisuće kuna, a cijena im je najčešće oko šest tisuća kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.