Prati nas

Vijesti

Zagrebački domovi poskupjeli i do 1.000 kuna

Cijene su se popele za sve vrste soba. Poskupjelo je i korištenje balkona, dostave hrane u sobu, dijetalna prehrana, prijevoz, boravak, pomoć u kući..

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se živi u domu?
foto: S. Novak/MojeVrijeme.hr

Od 1. lipnja, međutim, stanovnici deset domova kojima upravlja Grad Zagreb smještaj će plaćati u prosjeku tristotinjak kuna više nego dosad. Potvrđeno je to Večernjem listu koji je provjerio točnost najave poskupljenja u službenom glasniku.

Cijene su se popele za sve vrste soba, i to 12 posto, pa je poskupljenje jednokrevetnih između 250 i 320 kuna, dvokrevetnima je cijena narasla od 160 do 300 kuna, dok će najgore proći penzioneri koji žive u jednokrevetnim apartmanima. Oni će svoj smještaj plaćati 450 kuna više nego dosad.


Smještaj je organiziran po stupnjevima na način da će oni umirovljenici kojima treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti dom plaćati više. Primjerice, u domu za starije Centar jednokrevetna se soba dosad plaćala 2200 kuna, a njena cijena će sad, ovisno o stupnju, biti i tisuću kuna veća. Konkretno, umirovljenicima koji se mogu sami brinuti o sebi soba će poskupjeti 250 kuna, onima koji trebaju djelomičnu pomoć osoblja 750 kuna, a onima koji su ovisni o pomoći drugoga 1050 kuna.

Skuplji su i “dodaci”, pa će se sad soba s balkonom plaćati 150, a ne sto kuna kao dosad, dodatak za dijetalnu prehranu bit će deset, umjesto osam kuna, dok će serviranje u sobu stajati šest, a ne više pet kuna. Sat vremena pomoći u kući koštat će 50, umjesto 40 kuna, a oni koji u domove za umirovljenike idu na poludnevni boravak platit će ga, umjesto 1516, 1600 kuna. Također, žele li prijevoz do boravka, stajat će ih to 400, a ne, kao dosad, 300 kuna. Podsjetimo, u Zagrebu deset je domova kojima upravlja Grad, a za smještaj je dostupno i tridesetak privatnih. U njima, međutim, soba se rijetko može dobiti ispod četiri tisuće kuna, a cijena im je najčešće oko šest tisuća kuna.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP