Kada je pomrčina mjeseca?
foto: Pixabay

Najduža pomrčina Mjeseca stiže u petak

Autor: • 23. 07. 2018. • Vijesti429 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U petak 27. srpnja ćemo promatrati najdužu potpunu pomrčinu Mjeseca u ovom stoljeću. Pomrčina vidljiva iz naših krajeva trajat će točno 103 minute, a vrijeme od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajat će skoro 4 sata.

Astronomska društva stavit će svoje teleskope na raspolaganje građanima. Motrenja su organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu.Kako i kada?

9:14 Ulazak mjeseca u Zemljinu plusjenu, neće se vidjeti

20:24 početak djelomične pomrčine, neće se vidjeti

20:25 Izlazak mjeseca, vidjet će se

21:30 Početak potpune pomrčine, Mjesec je potpuno crven, vidjet će se

22:21 Maksimum pomrčine, Mjesec je u sredini Zemljine sjene, vidjet će se

23: 13 Završetak potpune pomrčine, vidjet će se

00: 19 Završetak djelomične površine, vidjet će se

01: 28 Izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene, vidjet će se

Uživanje u pomrčini mogli bi nam pokvariti jedino oblaci koje bi moglo donijeti nestabilno vrijeme. “Prevladavat će sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Poneki lokalni pljusak moguć je na kopnu, ponajprije u petak, a od četvrtka tek rijetko i na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati povremeno umjerena bura i sjeverozapadnjak. Gotovo posvuda će biti vruće“, predviđa za srijedu, četvrtak i petak Državni hidrometeorološki zavod.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.