Prati nas

Vijesti

Najduža pomrčina Mjeseca stiže u petak

Astronomska društva stavit će svoje teleskope na raspolaganje građanima. Motrenja su organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kada je pomrčina mjeseca?
foto: Pixabay

U petak 27. srpnja ćemo promatrati najdužu potpunu pomrčinu Mjeseca u ovom stoljeću. Pomrčina vidljiva iz naših krajeva trajat će točno 103 minute, a vrijeme od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajat će skoro 4 sata.

Astronomska društva stavit će svoje teleskope na raspolaganje građanima. Motrenja su organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu.


Kako i kada?

9:14 Ulazak mjeseca u Zemljinu plusjenu, neće se vidjeti

20:24 početak djelomične pomrčine, neće se vidjeti

20:25 Izlazak mjeseca, vidjet će se

21:30 Početak potpune pomrčine, Mjesec je potpuno crven, vidjet će se

22:21 Maksimum pomrčine, Mjesec je u sredini Zemljine sjene, vidjet će se

23: 13 Završetak potpune pomrčine, vidjet će se

00: 19 Završetak djelomične površine, vidjet će se

01: 28 Izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene, vidjet će se

Uživanje u pomrčini mogli bi nam pokvariti jedino oblaci koje bi moglo donijeti nestabilno vrijeme. “Prevladavat će sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Poneki lokalni pljusak moguć je na kopnu, ponajprije u petak, a od četvrtka tek rijetko i na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati povremeno umjerena bura i sjeverozapadnjak. Gotovo posvuda će biti vruće“, predviđa za srijedu, četvrtak i petak Državni hidrometeorološki zavod.

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP