Prati nas

Vijesti

Promjena ocjene: ‘Zagrebačko more’ ipak je čisto, kupajte se slobodno

Dobro tuširati se prije i nakon kupanja u jezerskoj vodi, ne prati voće i povrće u vodi u kojoj se kupamo, paziti da djeca ne gutaju vodu za kupanje, te se preporuča izbjegava kupanje nakon obilnih kiša jer je zagađenje vode iz okoliša zbog slijevanja odljevnih voda u jezero tada najviše.

Objavljeno

|

Je li voda u Jarunu sigurna za kupanje?
foto. BigStock

Prema najnovijoj objavi za medije koju je uputio ured Upravljanja sportskim objektima voda na Jarunu oporavila se i sada je postala izvrsne kakvoće za kupanje. Prije samo dva mjeseca, uoči samog početka sezone kupanja, Gradska skupština na 11. sjednici, 7. svibnja, odlučila je da zbog loše kakvoće vode ove godine neće biti kupališne sezone na plažama Jaruna.

Što se je u međuvremenu odgodilo da je kvaliteta vode drastično poboljšana? “Jezero Jarun, a time i voda za kupanje tog jezera, podložni su mnogobrojnim utjecajima – onim prirodnim (kiša, erozija, vjetar, sunce, suša) i onim ljudskim. Svi oni utječu na kakvoću jezerske vode, koja se iz tog razloga može mijenjati tijekom godine i varirati između kategorija – izvrsna, dobra, zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća”, stoji u odgovoru koji je HRT dobio od Upravljanja sportskim objektima Grada Zagreba.

Na stranicama Nastavnog zavoda Andrija Štampar mogu se naći i preporuke građanima preventivnoga i edukativnoga karaktera, između kojih stoji i da je dobro tuširati se prije i nakon kupanja u jezerskoj vodi, ne prati voće i povrće u vodi u kojoj se kupamo, paziti da djeca ne gutaju vodu za kupanje, te se preporuča izbjegava kupanje nakon obilnih kiša jer je zagađenje vode iz okoliša zbog slijevanja odljevnih voda u jezero tada najviše.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.