Prati nas

Vijesti

Stari roditelji iz Međimurja tužili djecu za uzdržavanje, dobili su sud

Drugi je sin ratni invalid koji prima 7000 mirovine mjesečno, jedna kćer je nezaposlena i nema nikakvih primanja, kao ni njezin suprug koji je zatvorio obrt, treći sin ima 6000 kuna plaće, a supruga 3000, no mjesečno im, tvrde, 5000 kuna treba samo za školovanje djece, a 2000 kuna za režije, četvrti sin je u Njemačkoj, ima kuću i dvije vikendice, peti ima građevinsku tvrtku…

Objavljeno

|

Hoće li u budućnosti biti mirovina?
foto: Pixabay

Općinski sud u Čakovcu presudio je da starijem bračnom paru iz jednog međimurskog sela njihovo šestero djece mora mjesečno plaćati po 200 kuna za uzdržavanje, javlja Večernji list.

Djecu su tužili 2014. godine, postupak je ponovljen i ovih je dana donesena nepravomoćna presuda. Tužitelji su naveli da su stari, nesposobni za rad i bez mirovine te da si ne mogu kupiti hranu, lijekove i platiti režije. Zato su tražili da im svako od šestoro djece, na ime uzdržavanja, a prema Obiteljskom zakonu, plati 400 kuna mjesečno. Utvrđeno je da primaju minimalnu naknadu u iznosu 960 kuna.S jednim su sinom 2014. sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, no nakon par mjeseci su ga raskinuli. Jedan sin pravdao se da prima samo 3700 kuna plaće koju nije dobio osam mjeseci, a njegova supruga je na minimalcu. Imaju minuse na računu i troje maloljetne djece. Branio se da se ni roditelji nisu “posebno brinuli” za njega i braću kad su bili djeca, te da su ih ostavili na brigu baki jer su otišli raditi u Austriju. Kad je mogao, pomagao je, ali sad, veli, više ne može.

Drugi je sin ratni invalid koji prima 7000 mirovine mjesečno, jedna kćer je nezaposlena i nema nikakvih primanja, kao ni njezin suprug koji je zatvorio obrt, treći sin ima 6000 kuna plaće, a supruga 3000, no mjesečno im, tvrde, 5000 kuna treba samo za školovanje djece, a 2000 kuna za režije, četvrti sin je u Njemačkoj, ima kuću i dvije vikendice, peti ima građevinsku tvrtku… Sud je djelomično prihvatio zahtjev tužitelja i odredio da djeca roditeljima moraju pomagati s ukupno 1200 kuna mjesečno, javlja Večernji.

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati