Prati nas

Vijesti

Stari roditelji iz Međimurja tužili djecu za uzdržavanje, dobili su sud

Drugi je sin ratni invalid koji prima 7000 mirovine mjesečno, jedna kćer je nezaposlena i nema nikakvih primanja, kao ni njezin suprug koji je zatvorio obrt, treći sin ima 6000 kuna plaće, a supruga 3000, no mjesečno im, tvrde, 5000 kuna treba samo za školovanje djece, a 2000 kuna za režije, četvrti sin je u Njemačkoj, ima kuću i dvije vikendice, peti ima građevinsku tvrtku…

Objavljeno

|

Hoće li u budućnosti biti mirovina?
foto: Pixabay

Općinski sud u Čakovcu presudio je da starijem bračnom paru iz jednog međimurskog sela njihovo šestero djece mora mjesečno plaćati po 200 kuna za uzdržavanje, javlja Večernji list.

Djecu su tužili 2014. godine, postupak je ponovljen i ovih je dana donesena nepravomoćna presuda. Tužitelji su naveli da su stari, nesposobni za rad i bez mirovine te da si ne mogu kupiti hranu, lijekove i platiti režije. Zato su tražili da im svako od šestoro djece, na ime uzdržavanja, a prema Obiteljskom zakonu, plati 400 kuna mjesečno. Utvrđeno je da primaju minimalnu naknadu u iznosu 960 kuna.

S jednim su sinom 2014. sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, no nakon par mjeseci su ga raskinuli. Jedan sin pravdao se da prima samo 3700 kuna plaće koju nije dobio osam mjeseci, a njegova supruga je na minimalcu. Imaju minuse na računu i troje maloljetne djece. Branio se da se ni roditelji nisu “posebno brinuli” za njega i braću kad su bili djeca, te da su ih ostavili na brigu baki jer su otišli raditi u Austriju. Kad je mogao, pomagao je, ali sad, veli, više ne može.

Drugi je sin ratni invalid koji prima 7000 mirovine mjesečno, jedna kćer je nezaposlena i nema nikakvih primanja, kao ni njezin suprug koji je zatvorio obrt, treći sin ima 6000 kuna plaće, a supruga 3000, no mjesečno im, tvrde, 5000 kuna treba samo za školovanje djece, a 2000 kuna za režije, četvrti sin je u Njemačkoj, ima kuću i dvije vikendice, peti ima građevinsku tvrtku… Sud je djelomično prihvatio zahtjev tužitelja i odredio da djeca roditeljima moraju pomagati s ukupno 1200 kuna mjesečno, javlja Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.