Prati nas

Aktivno starenje

Ovo je tehnologija koja olakšava život

Kod ozljede kralježnice ili zgloba, prilikom odlaska u kupovinu ili obavljanja nekog drugog svakodnevnog zadatka u pomoć stižu najnovija tehnološka dostignuća. Sa svih strana svijeta prikupili smo neke od najzanimljivijih izuma koji će mnogo olakšati život starijim i teže pokretnim osobama.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Tehnologija može biti doista divna i ljudima uvelike olakšati život. Brojna tehnološka dostignuća i izumi mogu popraviti kvalitetu života ljudima koji su zbog bolesti teže pokretni te ih učiniti manje ovisnima o tuđoj pomoći. Starije osobe koje žive same, a imaju problema s kretanjem, uspinjanjem po stepenicama, pa čak i obuvanjem čarapa i cipela, zahvaljujući raznim pametnim napravama, ponovno će steći kontrolu nad svojim životom i neće biti prisiljeni zvati nekoga upomoć radi svake sitnice.

Pretražili smo internet i pronašli neke od najnovijih pomagala koje će za koju godinu zasigurno naći svoje mjesto u mnogim domovima diljem svijeta.

Stolac koji vas sam podiže

Ime ovog stolca na baterije koji osobu koja je pala može podići gotovo do stajaće razine u samo nekoliko minuta je Raizer. Za upravljanje ovim stolcem dovoljna je samo jedan osoba koja ne moru uložiti nikakvu tjelesnu snagu jer tehnologija odrađuje sav posao.

Bicikl za trčanje koji štiti zglobove

Glidecycle je izum koji omogućuje hodanje i trčanje čak i osobama koje imaju problema sa zglobovima. Posebnim remenima osoba je vezana za visoki okvir ovog neobičnog vozila na dva kotača čime se smanjuje opterećenje zglobova, a upravljač nalik onome na biciklu omogućuje upravljanje.

Pomagalo za oblačenje čarapa

Ova jednostavna naprava riješit će problem svih onih koji pate od bolnih leđa: Kako obuti čarape bez saginjanja. Lagana konstrukcija u obliku prepolovljeni cijevi olakšat će vam svakodnevno oblačenje koje ćete moći izvesti bez saginjanja.

Kolica za kupovinu za odrasle

Voziti djecu u kolicima za kupovinu uobičajen je prizor. No što ako idemo u šoping s teže pokretnom starijom osobom? U tom slučaju od velike će koristi biti kolica za kupovinu s posebnim sjedalom za odraslu osobu.

Zračni jastuk za zaštitu kukova

Jastuk koji se poput onog u automobilu sam napuhuje prilikom pada, zaštiti će starije osobe od jedne od najčešćih ozljeda te dobi – prijeloma kuka. Jastuk se poput običnog remena nosi na struku, a prilikom pada se aktivira i napuše te tako smanjuje udarac i štiti od loma.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.