Prati nas

Mozaik

Kako zabaviti unuke

Ako čuvate unuke dok su im roditelji na poslu, zasigurno bar ponekad ostanete bez ideja što s nima raditi i kako ih zabaviti. Donosimo nekoliko prijedloga kako da druženje s unucima pretvorite u nezaboravnu avanturu radi koje će se unuci uvijek radovati svakom idućem susretu.

Objavljeno

|

Kako zabaviti unuče?
foto: Pixabay

Iako su se mnogi već vratili s godišnjeg odmora, za bake i djedove nema predaha. Naime, roditelji su se vratili na posao, ali škola još nije počela, a i vrtići rade po posebnom programu. Zato su brojni bake i djedovi još su uvijek itekako uposleni oko čuvanja najmlađih. No što raditi s djecom čitav dan? Donosimo nekoliko prijedloga kako bi vam pomogli da zajednički trenuci budu doista za pamćenje.

Kuhajte

Sjećanja na bake najčešće su povezana s miomirisima iz njihovih kuhinja. Ako ovoga ljeta čuvate unuke, uposlite ih u kuhinji jer mnogo je zadataka koje male ručice mogu obaviti jako dobro. Ako pečete kolače ili kekse, neka vaši unuci sami valjaju i oblikuju tijesto; ako su malo veći, možete im povjeriti i guljenje i rezanje povrća, ribanje voća, mljevenje oraha ili lješnjaka te miješanje variva. Ako kuhanje spojite i sa zajedničkim odlaskom na tržnicu i biranjem namirnica, ispunit ćete dan doista vrijednim aktivnostima.

Napravite kućicu

Sva djeca se u nekoj fazi vole skrivati u kućice. No to ne moraju biti one skupe kupovne. Za savršenu kućicu bit će vam dovoljno nekoliko kartonskih kutija i stolaca, a ukrasiti je možete sjajnom folijom, tkaninom ili obojati vodenim bojama. Neka izgradnja kućice bude zajednički projekt vas i unuka. Razmislite što bi sve kućica trebala imati, kako su namjestiti i gdje izrezati vrata i prozore. Naravno, budite oprezni pri baratanju škarama.

Kako zabaviti dijete?

foto: Pixabay

Istražite okolicu

Vaš grad ili mjesto u kojem živite zasigurno ima skrivenih zakutaka koje vaše unuče još nije vidjelo. Odvažite se na avanturu i zaputite u istraživanje neotkrivenih dijelova grada. Ponesite sa sobom neke grickalice i vodu i krenite u istraživanje. Pokažite djeci gdje ste prije živjeli, radili, gdje su skriveni parkovi, prolazi, puteljci, gdje ste se igrali kao mali. U istraživanje možete ići autom, javnim prijevozom, pješice ili biciklom.

Vozite se biciklom

Kad već spominjemo bicikl, to je vozilo gotovo svoj djeci izvor nepresušne zabave. Ako su vam unuci mali, možete ih voziti na sjedalu pričvršćenom za vaš bicikl, a ako su malo veći oni vas mogu pratiti na svojim biciklima. Bicikl, za razliku od automobila, omogućuju istraživanje skrivenih prolaza i puteljaka, a koliko će vam i vaše vlastito tijelo biti zahvalno nakon ovakve vježbe, ne moramo posebno ni naglašavati. No, svakako vodite računa o sigurnosti – držite se podalje od prometnica i svakako djeci stavite kacigu na glavu.

foto: Pixabay

Pričajte priče

Baka ili djed koji pričaju priče mnogima su najljepša uspomena iz djetinjstva. Udobno se smjestite na kauču ili na ležaljci u vrtu i prepustite se mašti. Pričajte već poznate priče ili izmislite svoje. Samo ne zaboravite na slikovite detalje i pažljivo opišite svaki događaj. Naravno, priče možete i čitati iz knjige. Odaberite priču s obzirom na uzrast i interese vaših unuka, a po inspiraciju svakako pođite u obližnju knjižnicu na odjel za djecu.

Vježbajte

Pretvorite vašu svakodnevnu tjelovježbu u zabavnu igru. Obucite trenirku, upalite glazbu i krenite s istezanjem. Neka vas vaši unuci prate i začas ćete imati osjećaj da ste u pravom fitnes centru. Ne zaboravite ni na jedan mišić, dobro se oznojite, a na kraju i istegnite. Mnogi gradovi imaju i posebna vježbališta sa spravama na otvorenom. Posjetite ih s unucima i naučite ih kako se koja sprava koristi.

Upoznajte životinje

Bilo da ćete ih odvesti u zoološki vrt ili u posjet seoskom imanju, susret sa životinjama razveselite će svako dijete. Naučite ih što životinje jedu, kako žive i kako se prema njima treba odnositi. Životinje žive svuda oko nas. Ponesite u šetnju dvogled pa promatrajte ptice te im napravite hranilište. Ponesite povećalo pa promatrajte kukce. Pokušajte pronaći ježa u obližnjem parku ili ribe u obližnjem jezeru.

Kako se igrati s djetetom?

foto: Pixabay

Budite umjetnik

Otkrijte umjetnika u sebi i u svojim unucima. Isprobajte razne bojice, od onih drvenih, preko vodenih, do pastela i flomastera. Od stolaca napravite improvizirani slikarski štafelaj i pravite se da ste u pravom slikarskom ateljeu. Pokušajte naslikati nešto po sjećanju ili gledajući predmet ispred sebe. Osim slikanja, okušajte se i u kiparenje pa pokušajte napraviti nešto od tijesta, plastelina ili gline. Od starih novina i magazina izradite mozaike, a isprobajte i tehniku decoupagea.

Igrajte se stvarnih situacija

Trgovina, mehaničarska radiona, frizeraj, liječnička ordinacija ili krojačnica – ako djeca išta vole onda je to pretvarati se da su odrasli i da rade neki odrasli posao. Izvadite sve četke, ručnik i lak za kosu i pravite se da ste došli na frizuru. Stavite na stol sve namirnice iz smočnice i igrajte se trgovine. Obavite liječnički pregled na svim plišanim igračkama i provjerite kakovog su zdravlja.

Popravljajte i pospremajte stvari

Djeca vole kad ih se uključi u neki pravi posao pa od uobičajenih kućanskih poslova napravite zabavu za vaše unuke. Neka vam pomognu izvaditi veš iz perilice, oprati posuđe, pomesti pod ili namjestiti krevete. Ako su veći, dajte im zadatak da otiđu do trgovine ili prošetati psa.

Kako slikati unuče?

foto: Pixabay

Otiđite u kino, kazalište ili muzej

Roditelji često nemaju vremena ni energije za takve stvari, no zato su tu baka i djed. Odvedite unuke da pogledaju neki film ili kazališnu predstavu te ih odvedite na izložbu. Naučite ih da posjećuju kulturna događanja i da uživaju u umjetnosti. Objašnjavajte im zašto je umjetnost važna u naučite ih da je zavole.

Fotografirajte

I naravno, slikajte sve što radite. Te će fotografije vašim unucima biti neprocjenjiva vrijednost kad odrastu, a vi ćete ih s radošću gledati kad djeca odu kući.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.