Prati nas

Show

Madonna slavi 60: Nećete me natjerati da se ponašam kao starica

Bilo tko i svatko će reći nešto ponižavajuće o mojoj dobi. I uvijek se pitam kakva je razlika između toga i rasizma ili neke druge diskriminacije. Sude mi po broju mojih godina.

Objavljeno

|

Koliko je stara Madonna?
foto: Madonna@Instagram

Iako je fraza „kraljica popa“ već poprilično otrcana i sama po sebi znak lošeg novinarskog stila, ne možemo je ne upotrijebiti kada je riječ o Madonni, američkoj pjevačici talijanskog porijekla koja je u industriji zabave srušila mnoge zidove.

Madonna Louise Ciccone danas slavi 60. rođendan. U glazbenoj industriji je od 1979. godine no jednu barijeru ipak nije uspjela srušiti. Riječ je o ageizmu, dobizmu ili diskriminaciji starijih osoba.

“Da sam crnkinja ili gej, nitko me se ne bi usudio ponižavati na društvenim mrežama zbog toga. Ali kad je riječ o mojim godinama? Bilo tko i svatko će reći nešto ponižavajuće o mojoj dobi. I uvijek se pitam kakva je razlika između toga i rasizma ili neke druge diskriminacije. Sude mi po broju mojih godina. Zašto je to prihvatljivo? Ne razumijem. Zašto je prihvaćeno da se žene, kada dosegnu određenu životnu dob, više ne smiju više ponašati kao prije? Ne pratim pravila. Nisam nikada i ne namjeravam ni sada.” Izjavila je to pjevačica koja ni u šezdesetprvoj, u koju je službeno zagazila, ne pristaje na “pravila ponašanja za bake”.

Prema Recording Industry Association of America (RIAA), najprodavanija je izvođačica 20. stoljeća, i druga najprodavanija izvođačica u Sjedinjenim Američkim Državama (iza Barbre Streisand), s prodanih 64,5 milijuna albuma. Časopis Billboard je Madonnu proglasio drugim, iza The Beatlesa, najuspješnijim umjetnikom na Billboard Hot 100 ljestvici, a što ju čini i najuspješnijim samostalnim umjetnikom te ljestvice. Madonna je dobila svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame. 2012. godine VH1 ju je proglasio “najvećim ženskim imenom glazbe”.

A post shared by Madonna (@madonna) on

A post shared by Madonna (@madonna) on

A post shared by Madonna (@madonna) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.