Prati nas

Vijesti

Može li se ‘mirovinom na ruke’ izbjeći ovrha?

Pokuša li ovrhovoditelj svoju tražbinu naplatiti putem Fine, to mu neće uspjeti, jer umirovljenik koji mirovinu prima putem Hrvatske pošte izravno na ruke najčešće nema nikakvog bankovnog računa, pa Fina nema putem čega naplatiti tražbinu.

Objavljeno

|

Nosi li poštar mirovinu?
foto: Herbert Aust/Pixabay

Od 1. siječnja 2014. mirovinu putem pošte primaju samo oni koji su je primali i prije tog datuma. Dakle, samo 97.244 umirovljenika od ukupno 1,14 milijuna svih umirovljenika prema općim propisima, protiv čega se je pobunio i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Sindikat tvrdi da je bivši ministar mirovinskog sustava Mirando Mrsić na taj način oštetio osobe krajnje narušenog zdravlja, nepokretne ili nastanjene u izoliranim i prometno nepovezanim po­dručjima. „S obzirom da do svoje mirovine mogu doći isključivo putem banke, prepušteni su uslugama rodbine, pri­jatelja ili susjeda, koji ponekad zlorabe ukazano im povjerenje te ih, koristeći situaciju za vlastitu financijsku ili drugu materijalnu korist, iskorištavaju“, napisala je predsjednica Sindikata Jasna Petrović za Glas umirovljenika.

No Glas Slavonije piše da je, prema riječima ovrhovoditelja, primanje mirovina putem poštara zapravo dobar trik u izbjegavanju provođenja ovrha nad mirovinom. Naime, pokuša li ovrhovoditelj svoju tražbinu naplatiti putem Fine, to mu neće uspjeti, jer umirovljenik koji mirovinu prima putem Hrvatske pošte izravno na ruke najčešće nema nikakvog bankovnog računa, pa Fina nema putem čega naplatiti tražbinu.

Iz HZMO-a odgovaraju kako se ovršiti mogu i oni koji primaju mirovinu preko pošte na način da Zavod primi rješenje o ovrsi od suda pa iz mirovine obustavlja dio koji prenosi u korist ovrhovoditelja. No, osječki odvjetnik Tomislav Bogdan za Glas Slavonije objašnjava kako se ovrha nad ovim mirovinama obavlja tek ako je ovrhovoditelj vrlo uporan te upoznat s načinom na koji se ona uopće u ovakvom slučaju provodi.

“Kada imate ovršnu ispravu, znači presudu ili zadužnicu, s njom prvo morate ići na Finu. Fina ima pravo ovršiti ne samo primanja po tekućem računu, nego po svakom bankovnom računu, bilo štednom ili žiroračunu. No, naravno da onaj tko zna da će biti predmet ovrhe neće imati štednju u banci. Tako da ove osobe obično nemaju nikakve račune u banci. Zatim ovrhovoditelj mora čekati nekoliko mjeseci da Fina pokuša naplatiti dug, a tek ako se nakon nekog vremena ustanovi da Fina to nikako nije u mogućnosti, onda se s tim dokazom traži da sud zatraži ovrhu nad mirovinom putem HZMO-a. No, danas u velikim odvjetničkim uredima ovrhe obično “štancaju” mladi vježbenici koji se ne pitaju zašto se neka ovrha ne može naplatiti mjesecima, niti znaju da ako Fina nije u mogućnosti, od suda treba tražiti da zahtjev za ovrhom prenese na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Stoga se mnogi izvuku upravo putem mirovine koju im na ruke isplaćuje poštar”, upozorava Bogdan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.