Prati nas

Vijesti

Ruski muškarci će u mirovinu sa 65, a prosječno žive 66 godina

Prema projekcijama, očekuje se da otprilike 43 posto muškaraca u Rusiji neće doživjeti dob od 65 godina. Prema podacima Svjetske banke iz 2016. godine, prosječni je životni vijek muškaraca u Rusiji 66 godina, a žena 77 godina.

Objavljeno

|

mirovinska reforma
foto: Pixabay

Ruski predsjednik Vladimir Putin  sugerirao je ublaženje planirane mirovinske reforme koja je izazvala ogorčenje među građanima zbog povećanja dobne granice za umirovljenje za najmanje pet godina.

Ruski parlament preliminarno je odobrio povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu s 55 na 63 godine za žene, te sa 60 na 65 godina za muškarce. Izazvalo je to nezadovoljstvo građana diljem zemlje. Prema projekcijama, očekuje se da otprilike 43 posto muškaraca u Rusiji neće doživjeti dob od 65 godina. Prema podacima Svjetske banke iz 2016. godine, prosječni je životni vijek muškaraca u Rusiji 66 godina, a žena 77 godina.

Putin je, govoreći na javnoj televiziji, sugerirao da se dobna granica za umirovljenje žena poveća na samo 60 godina, nastojeći tim ustupkom pridobiti potporu građana za planirane izmjene. “Rusija ima ozbiljne demografske probleme i teret za mirovinski sustav”, naglasio je ruski vladar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.