Prati nas

Zdravlje

‘U kolovozu se suzdržite od seksa i kupanja, u rujnu puštajte krv’

Ako je suditi prema savjetima koje su gradski liječnici nudili Zagrepčanima u 16. stoljeću, još bi smo se nekoliko dana trebali suzdržavati od kupanja i puštanja krvi. Održavanje zdravlja, čini se, svodilo se na pijavice, zarezivanje žila, klistir i jednostavnu prehranu, dok se kupanje izvan propisanog kalendara smatralo mogućim zdravstvenim rizikom.

Objavljeno

|

Puštanje krvi. ilustracija iz 1675. godine

Ako je suditi prema savjetima koje su gradski liječnici nudili Zagrepčanima u 16. stoljeću, još se nekoliko dana trebamo suzdržavati od kupanja i puštanja krvi. Održavanje zdravlja, čini se, svodilo se na pijavice, zarezivanje žila, klistir i jednostavnu prehranu, dok se kupanje izvan propisanog kalendara smatralo mogućim zdravstvenim rizikom.

Svojevrsni kalendar zdravlja prenosimo iz knjige Igora Karamana i Ivana Kampuša „Tisućljetni Zagreb“ koju je objavila Školska knjiga.


Siječanj

Hrani se toplim i probavljivim jelom. Pij umjereno, ne pij medice. Kupaj se i puštaj žilu.

Veljača

Umjereno jedi i pij. Čuvaj se nahlade. Puštaj krv na palcu. Sisaj sat meda, jer će ti izliječiti prsa.

Ožujak

Uzimaj lagana i probavljiva jela. Kupaj se, ali ne odviše. Ne puštaj žilu i ne pij mnogo.

Travanj

Proljeće sve oživljuje pa i čovjeka počinje svrbjeti tijelo, a krv se umnaža. Zato čisti utrobu i puštaj žilu.

Svibanj

Čisti utrobu i puštaj žilu. Kupaj se u toplom. Jedi jelo sa začinom. U piće miješaj žalfiju i benediktu.

Lipanj

Škodi piće medica. Ne pij neodležano pivo da ti ne naudi kolera. Hrani se salatom i zelenilom. Pij vodu natašte.

Srpanj

Ne puštaj krv, a želudac ne opterećuj pćem. Spavaj malo, ne kupaj se. Pij svježu vodu, jedi češnjak i kadulju.

Kolovoz

Kloni se žege, odmaraj se, okani se putena druženja. Ne kupaj se, ne jedi mnogo, ne čisti utrobe i ne puštaj krv.

Rujan

Jedi zrelo voće, kruške umočene u vino i kruh s kozjim sirom. Ugodno je piće koprivina voda. Puštaj žilu i jedi začinjeno povrće.

Listopad

Nudi se vino i divljač, ptičje meso i domaća perad. Iako je zdravo, ne opterećuj želudac. Jedi slobodno, ali ne odviše.

Studeni

Liječi se nahlada i svaka zarazna bolest. Okani se kupelji i putena druženja. Pij umjereno i puštaj žilu.

Prosinac

Toplo se odjeni. Čuvaj se prehlade. Puštaj žilu na glavi, ne kupaj se. Pij umjereno, ali toplo piće.

Što je puštanje krvi?

Puštanje krvi ili puštanje žile zahvat je kojim se iz organizma vadi manja ili veća količina krvi radi liječenja, piše Hrvatska enciklopedija. Opće puštanje krvi provodi se zarezivanjem žile ili ubodom igle, obično u venu lakatnoga pregiba, a lokalno puštanje krvi s pomoću pijavica ili stavljanjem kupica na suhu ili lagano urezanu kožu. Obično se pušta 0,15 do 0,5 litara krvi.

Puštanje krvi jedan je od najstarijih “lječidbenih” zahvata; izvodilo se već u kameno doba naoštrenim kamenim ili koštanim oruđem kako bi se isisala bolest iz tijela ili uklonio “demon” koji je uzrokovao bolest. U srednjem vijeku puštanje krvi izvodilo se prema astrološkim postavkama te se vodilo računa o mjestu i vremenu puštanja krvi, koje je bilo označeno u posebnim tablicama i pučkim kalendarima.

Tko je sve puštao krv?

Do razdoblja renesanse, puštanje krvi posve su nekritički provodili brijači (barbiri) i kupeljari, a od tada ga provode liječnici. Zbog nemoći ondašnje medicine, puštanje krvi i klistir napose su u XVII. st. postali gl. terapijski zahvati. Razvojem patološke anatomije i bakteriologije od pol. XIX. st. ta se metoda polako napušta, iako je još u XX. st. bilo njezinih ozbiljnih zagovornika.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP