Prati nas

Mozaik

Bake i djedovi su ključan faktor u borbi protiv dobizma

Dobizam ili ageizam, diskriminacija na osnovu dobi, prilično je raširen i kod vrlo male djece. Znanstvenici su ustanovili da je dobar odnos s bakom i djedom ključan u rješavanju tog problema.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Istraživanja, nažalost, pokazuju da je dobizam ili ageizam – diskriminacija na osnovu dobi –prilično raširen i kod djece. Naime, čak ni djeca od svega tri godine nisu imuna na negativne stereotipe u pogledu starijih osoba. No istraživači sada kažu kako su otkrili važan faktor koji bi mogao pomoći da se ovaj negativni trend zaustavi – bake i djedove. Oni su zabavni, puni ljubavi i znaju kako razmaziti unuke, a nova studija pokazuje da imaju još jednu važnu ulogu.

Tim znanstvenika iz Belgije prikupio je informacije o 1.151 djetetu u dobi između sedam i 16 godina vezane uz njihov odnos s bakama i djedovima te o njihovom mišljenju o starijima. Ustanovljeno je da najmanje stavova koji izražavaju dobizam imaju djeca između 10 i 12 godina. Nadalje, oni koji su svoj odnos s bakama i djedovima opisali kao „dobar“ ili „jako dobar“, bili su naklonjeniji starijim osobama. Osim toga, kvaliteta odnosa s bakom i djedom pokazala se važnijom od učestalosti i duljine zajedničkih druženja.


Zaključak jest: želite li da odgojiti djecu koja nemaju predrasude prema starijima, pomozite im izgraditi kvalitetan i dobar odnos s vlastitim bakama i djedovima.

I zdravlje bake i djeda jedan je od faktora koji igra ulogu u načinu na koji djeca vide starije. Dobizam češće i u većoj mjeri pokazuju ona djeca čiji su bake i djedovi lošijeg zdravlja nego ona čiji su bake i djedovi prilično zdravi i u dobroj formi.

.

Show

Ponosni tata Šprajc pokazao djecu: ‘Sinovi Havaja’

Popularni voditelj Zoran Šprajc na Instagramu je objavio fotografiu u društvu dvojice sinova Mirona i Darjana. Osim njih, Šprajc ima i kćer Franku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljeni TV voditelj Zoran Šprajc trenutno je na godišnjem odmoru, a da mu je doista dobro i da uživa u slobodnom vremenu pokazuje objavama na društvenim mrežama. Tako je prije neki dan svoje pratitelje počastio slikom u kupaćim gaćama, a sada javnosti napokon pokazao i svoje skoro već odrasle sinove.

Na Instagramu je objavio fotografiju u društvu sinova Mirona (18) i Darjana (16), svi obučeni u havajske košulje, te ispod slike napisao “Sinovi havaja”. Popularni voditelj, inače, ima i kćer Franku kojoj je 19 godina.


O tome kako izlazi na kraj s troje tinejdžera u kući, Šprajc je svojevremeno za Story rekao: “Za divno čudo, ta se gomila pubertetskih hormona u kući i ne osjeti. Svatko od njih cool je na svoj način, a savjete im više dajem nego što ih oni trebaju. Sve su to već mali-veliki ljudi koji imaju izgrađen svjetonazor, karakter i navike, pa mi se čini da roditelji ponekad uzaludno pokušavaju usmjeriti dijete u smjeru u kojem bi oni željeli. Moje je da poštujem njihov izbor i da im u tome pomognem koliko god to mogu.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP