foto: Pixabay

Bake i djedovi su ključan faktor u borbi protiv dobizma

Autor: • 17. 09. 2018. • Kolaž, Mozaik395 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Istraživanja, nažalost, pokazuju da je dobizam ili ageizam – diskriminacija na osnovu dobi –prilično raširen i kod djece. Naime, čak ni djeca od svega tri godine nisu imuna na negativne stereotipe u pogledu starijih osoba. No istraživači sada kažu kako su otkrili važan faktor koji bi mogao pomoći da se ovaj negativni trend zaustavi – bake i djedove. Oni su zabavni, puni ljubavi i znaju kako razmaziti unuke, a nova studija pokazuje da imaju još jednu važnu ulogu.

Tim znanstvenika iz Belgije prikupio je informacije o 1.151 djetetu u dobi između sedam i 16 godina vezane uz njihov odnos s bakama i djedovima te o njihovom mišljenju o starijima. Ustanovljeno je da najmanje stavova koji izražavaju dobizam imaju djeca između 10 i 12 godina. Nadalje, oni koji su svoj odnos s bakama i djedovima opisali kao „dobar“ ili „jako dobar“, bili su naklonjeniji starijim osobama. Osim toga, kvaliteta odnosa s bakom i djedom pokazala se važnijom od učestalosti i duljine zajedničkih druženja.Zaključak jest: želite li da odgojiti djecu koja nemaju predrasude prema starijima, pomozite im izgraditi kvalitetan i dobar odnos s vlastitim bakama i djedovima.

I zdravlje bake i djeda jedan je od faktora koji igra ulogu u načinu na koji djeca vide starije. Dobizam češće i u većoj mjeri pokazuju ona djeca čiji su bake i djedovi lošijeg zdravlja nego ona čiji su bake i djedovi prilično zdravi i u dobroj formi.

Ključne riječi Sve o temi: , , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.