Prati nas

Zdravlje

Nova metoda predviđanja srčanog udara

Vodeći uzrok srčanih udara su arterije koje blokiraju tok krvi a javljaju se kao rezultat upaljenih naslaga plaka – masnih naslaga na zidovima arterija. Razumijevanjem toga koji plakovi će najvjerojatnije izazvati srčani udar, liječnici bi mogli tretirati pacijente s najvećim stupnjem rizika agresivnijom terapijom.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Znanstvenici su razvili metodu predviđanja smrtonosnih srčanih napada više godina unaprijed tako što su identificirali “tempirane bombe” kod arterija. Vodeći uzrok srčanih udara su arterije kroz koje je ometen ili blokiran protok krvi, a javljaju se kao rezultat upaljenih naslaga plaka – masnih naslaga na zidovima arterija. Razumijevanjem toga koji plakovi će najvjerojatnije izazvati srčani udar, liječnici bi mogli tretirati pacijente s najvećim stupnjem rizika agresivnijom terapijom, piše Independent.

Ova tehnika traži kemijske markere koje oslobađaju najopasniji arterijski plakovi. Analiziranjem skenova kompjuterske tomografije (CT) koji prikazuju mast koja okružuje arterije, znanstvenici su uspjeli detektirati pacijente koji su pod rizikom od smrtonosnog srčanog udara i to više godina prije nego što su se oni dogodili. Novi sistem upozorenja za srčani udar nazvan je FAI (Fat Attenuation Index) i ispitan je velikoj studiji koju je objavio medicinski časopis Lancet. Njegovi nalazi su također predstavljeni na kongresu Društva kardiologa u Munchenu.

Studija je pratila napredak 3.900 srčanih pacijenata iz njemačke i SAD-a kroz deset godina nakon što su podvrgnuti CT koronarografiji ili angiografiji. FAI je predvidio srčane udare više godina prije nego što su se oni pojavili. Pacijenti s abnormalnim očitanjem FAI imali su do devet puta veći rizik od smrtonosnog srčanog udara tijekom narednih pet godina u usporedbi s onima koji su imali normalna očitanja, pokazalo je istraživanje.

Voditelj studije profesor Charalambos Antoniades sa Sveučilišta Oxford rekao je: “Ova nova tehnologija mogla bi preobraziti primarnu i sekundarnu prevenciju. Po prvi put imamo skup biomarkera koji se izvode iz rutinskog testa koji se već koristi u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a kojim se mjeri ono što nazivamo ‘rezidualni kardiovaskularni rizik’ i trenutno nije uključen u testove rizika koji koriste neinvazivne metode. Ako znamo tko je pod povećanim rizikom od srčanog udara, to bi nam moglo otvoriti mogućnost da interveniramo dovoljno rano kako bi ga spriječili. Očekujem da će ovi biomarkeri postati esencijalni dio standardne CT koronarne angiografije tijekom narednih nekoliko godina.”

Svake godine samo u Velikoj Britaniji više od 100.000 ljudi umre od srčanog ili moždanog udara. Srčane bolest i moždani udar su dva najveća uzroka smrti u svijetu. Ali trenutno nema načina da se detektira potencijalno smrtonosno nakupljanje plaka koji može izazvati srčani udar u ranom stadiju. Profesor Metin Avkiran, suradnik na Britanskom Srčanom Institutu koji je financirao istraživanje, rekao je sljedeće: “Najčešće su skenovi srca dobri za uočavanje blokada koje izazivaju veliki plakovi, ali mali plakovi visokog rizika su oni koji mogu dovesti do rupture i srčanog udara. Ova nova tehnika bi mogla promijeniti sve jer omogućuje liječnicima da detektiraju pacijente koji su u najvećem riziku od srčanog udara te da ih upute na intenzivno liječenje. Ovo će bez sumnje spasiti mnoge živote.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.