Prati nas

Zdravlje

Infarkt

Srčani udar može se predvidjeti i do mjesec dana unaprijed; evo koji su znakovi

Istraživanja su otkrila i da ovi rani znaci srčanog udara više pogađaju žene nego muškarce.

Objavljeno

|

Kako prepoznati infarkt?
ilustracija: S. Bura/mj

Srčani udar je, najjednostavnije rečeno, prekid dotoka krvi u srce. Iako se najčešće događa “iz vedra neba”, postoje znakovi koji mogu ukazati na opasnost ili skori srčani udar i mjesec dana unaprijed.

Naime, istraživanje je pokazalo da u više od 50 posto ljudi mogu ranije osjetiti znakove upozorenja prije nadolazećeg srčanog udara. Ako znate prepoznati ove simptome, možete na vrijeme potražiti liječničku pomoć.

Medicinski fakultet Sveučilišta Harvard proveo je istraživanje na više od 500 žena koje su preživjele srčani udar koje je otkrilo da je 95 posto njih primijetilo znakove upozorenja ‘oko mjesec dana prije’ udara. Najznačajniji i najzamjetniji znak je neobičan umor. Oko 71 posto sudionica istraživanja koje su preživjele srčani udar prijavilo je upravo taj simptom.

Osjećaj umora uključuje pretjeranu iscrpljenost, nedostatak fizičke i mentalne motivacije te izraziti umor, tako da jednostavni svakodnevni poslovi poput kupanja ili pospremanja sobe mogu iznenada postati jako naporni. Takav umor se može javiti kad je srce naročito opterećeno. Ako je protok krvi blokiran, srce pokušava jače pumpati krv, zbog čega se osoba osjeća umornom.

Još jedan rani znak srčanog udara je stezanje u prsima ili nedostatak zraka tijekom napora. Poteškoće s disanjem mogu se pojaviti i kada je osoba pod stresom.

Zanimljivo, istraživanja su otkrila da ovi rani znaci srčanog udara više pogađaju žene nego muškarce. Ipak, mnogi se ne obaziru na njih i ne traže savjet liječnika jer su takvi simptomi najčešće kratkotrajni.

Osim ranih znakova koji se mogu javiti nekoliko dana, pa čak i tjedana ranije, važno biti svjestan simptoma koje možete osjetiti u trenutku dok imate srčani udar. To je osjećaj pritiska, stezanja ili stiskanja u prsima; bol koja se širi od prsa do ruku, čeljusti, vrata, leđa i trbuha; osjećaj ošamućenosti ili vrtoglavice; znojenje; otežano disanje; mučnina ili povraćanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.