Prati nas

Mozaik

Starbucks otvara kafić u kojem će raditi isključivo stariji

Poznati lanac kafića Starbucks u Mexico Cityju otvara jednu vrlo posebnu podružnicu: kafić u kojem će raditi isključivo osobe starije od 55 godina. Dio je to šire inicijative da se zaposle stariji ljudi kojima mirovina često nije dostatna za život.

Objavljeno

|

Kako zaposliti starije?
foto: Pixabay

Novi Starbucks u Mexico Cityju traži nove zaposlenike. No ima i posebne uvjete: svi koji se prijave za posao moraju biti stariji od 55 godina kako bi uopće došli u obzir, piše Washington Post. Nove zaposlenike ovog popularnog kafića poznatog po širokom spektru kava uglavnom “za van”, za posao će trenirati mlađi zaposlenici, no kad trening bude gotov, kafić će voditi isključivo starije osobe, njih ukupno 14. Inače, Starbucks do kraja godine namjerava zaposliti i ukupno 120 starijih zaposlenika diljem SAD-a.

Ovaj potez dio je šire inicijative da se zaposle stariji građani koji se nakon odlaska u mirovinu često muče da zadrže jednaku kvalitetu života. Prema studiji koju je proveo Rand Corporation, starija populacija u Meksiku često je opterećena “financijskom nesigurnošću” zbog “manjka formalnog izvora zarade u mirovini”.

To nije neznatan problem. Naime, prema Reutersu, čak 10 posto meksičke populacije spada u stariju dobnu skupinu što je broj od 12 milijuna ljudi. Osim toga, istraživanje Ujedinjenih naroda pokazuje da stanovništvo ubrzano stari i na globalnoj razini. “Postaje sve teže zaposliti ljude iznad 40 godina starosti”, kaže Christian Gurria, izvršni direktor Starbucksa Mexico. “Istovremeno postoji potreba da se starije osobe zadrži na poslu i drago nam je da u tome možemo pomoći.”

U ovom projektu, Starbucks se udružio s Nacionalnim institutom za starije osobe, socijalnim programom meksičke vlade, kako bi se zajedničkim snagama uhvatili u koštac s tim problemom. Stariji zaposlenici Starbucksa imat će zdravstveno osiguranje i garantirana dva slobodna dana u tjednu. Također, njihove smjene neće biti dulje od šest i pol sati dnevno. “Tretiraju nas s puno poštovanja i obzirnosti. Mislim da smo se zaista lijepo povezali i na koncu konca, svi od ovoga imamo koristi”, kaže Sergio Arrioja, jedan od starijih zaposlenika obuhvaćenih ovim programom.

No Sturbucks osim starijim osobama želi pomoći još jednoj manjinskoj skupini: gluhima i nagluhima, te uskoro u Washingtonu namjerava otvoriti kafić koji bi upošljavao upravo takve osobe i u kojem bi znakovni govor bio posve uobičajena stvar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.