Prati nas

Vijesti

SUH traži redefiniranje uvjeta za besplatno dopunsko osiguranje

Naime, Sindikatu se u proteklih nekoliko mjeseci obratio se povećani broj umirovljenika koji zbog usklađivanja mirovina ostaju bez prava na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja
foto: hzzo.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske od ministra zdravstva Milana Kujundžića traži hitne za izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Naime, Sindikatu se u proteklih nekoliko mjeseci obratio se povećani broj umirovljenika koji zbog usklađivanja mirovina ostaju bez prava na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna.


„Tako proizlazi kako usklađivanje mirovina najsiromašnijim umirovljenicima nosi više štete nego koristi, ako je njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno veći od 45,59% proračunske osnovice, odnosno kod osiguranika samaca, ako je njegov prihod u prethodnoj kalendarskoj godini veći od 58,31% proračunske osnovice. To znači da svi oni koji imaju prihode po članu obitelji i za kunu više od 1.516,32 kuna, a kod osiguranika samca od 1.939,39 kuna, gube pravo na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja i klize u još veće siromaštvo“, piše Sindikat.

Podsjeća i da je prema izvješću Europske komisije (Pregled stanja zdravlja i zdravstvene zaštite u 2017. godini za Hrvatsku) Hrvatska na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama, te je upravo stoga od osobitog značenja što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, koja, međutim opada zbog nemogućnosti plaćanja od strane te dobne i prihodovne skupine.

„Najvažniji razlog zašto zahtijevamo žurnu korekciju cenzusa za „besplatno“ dopunsko zdravstveno osiguranje jest to što je postojeći prihodovni cenzus na snazi od 2004. godine i time je odavno neadekvatan. U međuvremenu su mirovine porasle za 35,3 posto (plaće za čak 77,7 posto), a prihodovni cenzus je ostao isti.

Predlažemo da se prihodovni cenzus utvrđuje svake godine temeljem linije siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samce te članove obitelji. Usporedbom službene linije siromaštva za 2004. i 2017. godinu, ona je za samca porasla od 1.845,42 kune na 2.179,67 kuna, odnosno za 18,1 posto, te za toliko treba porasti i prihodovni cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje“, obrazlaže SUH.

Ukratko, traži se da se plaćanja premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna oslobode oni kojima ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi hrvatsku liniju siromaštva za tu godinu, koju Državni zavod za statistiku utvrđuje jednom godišnje za člana obitelji odnosno osiguranika samca.

Poznato je kako je Hrvatska upozorena od strane Europske komisije o problemu neadekvatnosti mirovina nedovoljnih za preživljavanje, te o potrebi  izrade ozbiljne strategije borbe protiv siromaštva osoba starijih od 65 godina, podsjeća Sindikat. Svaki treći građanin u toj dobnoj skupini je u zoni siromaštva. K tome, čak 55 posto žena starijih od 65 godina u samačkim domaćinstvima, čime su u zoni rizika od siromaštva, pa je povećanje prihodovnog cenzusa i njegovo redovito usklađivanje s linijom siromaštva neophodno.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP