Prati nas

Mozaik

Škakljiva tema

Jesam li sebična ako ne želim čuvati unuče?

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova.

Objavljeno

|

Kako menopauza ne utječe na žene?
foto: BigStock

Nekako se samo po sebi očekuje da bake i djedovi preuzmu dio skrbi za unuče, pogotovo ako su u mirovini, a roditelji djeteta su zaposleni. Takva očekivanje su sve više u koliziji s modernim načinom razmišljanja prema kojem nakon desetljeća rada, u mirovini konačno trebamo realizirati sebe i napraviti sve ono što ranije nismo stigli.

I baš zbog toga mnoge bake se ne osjećaju ugodno u društveno nametnutoj ulozi bake koja kuha, čuva i razvozi djecu po aktivnostima. U Velikoj Britaniji, piše Telegraph, polovicu djece zaposlenih roditelja čuvaju rođaci, najčešće bake. Kada dijete postane školarac, taj se udio penje na 60 posto. Britanski roditelji uz to, povjeravajući djecu bakama, godišnje uštede oko 16 tisuća kuna koje bi dali dadiljama, vrtićima i dnevnim boravcima.


U Hrvatskoj, izračunali smo, potpuni baka-servis (čuvanje, pomoć u kući, pomoć oko zadaće) vrijedi oko 5,700 do 6,200 kuna mjesečno.

No što ako bake to ne žele? Evo pisma jedne čitateljice: „Volim unuku. Uskoro će proslaviti prvi rođendan. Živi 45 minuta vožnje od moje kuće i moje je jedino unuče. Donijela je radost u moj život.

Snaha će se uskoro vratiti na posao. Sin i snaha su me pitali mogu li čuvati unuku tri dana tjedno. Iskreno, ne želim to. Nedavno sam postala udovica nakon dugog i teškog braka i rado bih imala malo vremena za sebe.

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova. Svoje sam odradila, namijenjala sam se pelena i htjela bih samo razmaziti unuku kada ju vidim. I onda otići doma. Jesam li sebična?“

Sasvim povjerljvo

Jeste li baka ili djed koji čuva unuče? Ili ste poput čitateljice iz pisma? Izdvojite par minuta i napišite nam anonimno što o svemu mislite i kakva su vaša iskustva. Mi ćemo vaše pismo urediti i anonimno objaviti, a vi ćete moći pročitati reakcije na njega i mišljenja drugih čitatelja. Pišite nam preko našeg stranice Povjerljivo (klikni ovdje).

.

Mozaik

Pogledajte novu izložbu na cesti posvećenu 150. obljetnici rođenja Gandhija

Gandhi je smatrao da će nenasilnim metodama pokazati Britancima kako je upotreba nasilja beskorisna te da će oni nakon toga napustiti Indiju. Njegov politički i duhovni utjecaj na Indiju s vremenom je postao toliko velik da se britanske vlasti nisu usudile prema njemu poduzimati nikakve protumjere.

Objavljeno

|

Autor

Zaželite li se malo boje u ovim tmurnim danima, svratite do Maksimirske ceste i pogledajte „Izložbu na cesti“. Temu životinja zamijenile su nove životinje, no ovoga puta poveznica im je Indija i 150. godišnjica rođenja Mahatme Gandhija.

Izložbu su u suradnji postavili Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Indije RH u Zagrebu i Centar za kulturu i informacije Maksimir. Pod otvorenim nebom tako su izložena djela studenata Akademije; Helene Bosnić, Ane Despot, Dore Klanac, Martine Molnar, Tee Švarić, Nikoline Žabčić i Zdenka Mikše. Akciju su osmislili i mentorski vodili: Tomislav Buntak i Danko Friščić.


Mohandas Karamchand Gandhi, kasnije zvan Mahatma Gandhi, rođen je u Porbandaru 2. listopada 1869. Preminuo je u New Delhiju 30. siječnja 1948. Bio je indijski političar koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije.

Gandhi je živio spiritualnim i asketskim životom propovjednika često provodeći vrijeme u meditaciji. Odnosi u braku između njega i njegove supruge, prema njegovim vlastitim riječima, bili su poput odnosa brata i sestre. Odbijajući bilo kakvo posjedovanje materijalnih dobara odjevao se u tradicionalnu odjeću najsiromašnijih Indijaca i hranio se samo povrćem, voćnim sokovima i mlijekom.

Indijci su ga proglasili svecem i počeli ga nazivati Mahatma (sanskrt, velika duša), nazivom koji je namijenjen samo za najveće mudrace. Gandhijevo zalaganje za nenasilje, znano još i kao ahimsa (sanskrt, nepovrjeđivanje), bilo je izraz životnog puta koji propovijeda hinduizam.

Gandhi je smatrao da će nenasilnim metodama pokazati Britancima kako je upotreba nasilja beskorisna te da će oni nakon toga napustiti Indiju. Njegov politički i duhovni utjecaj na Indiju s vremenom je postao toliko velik da se britanske vlasti nisu usudile prema njemu poduzimati nikakve protumjere.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP