Prati nas

Mozaik

Škakljiva tema

Jesam li sebična ako ne želim čuvati unuče?

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova.

Objavljeno

|

Kako menopauza ne utječe na žene?
foto: BigStock

Nekako se samo po sebi očekuje da bake i djedovi preuzmu dio skrbi za unuče, pogotovo ako su u mirovini, a roditelji djeteta su zaposleni. Takva očekivanje su sve više u koliziji s modernim načinom razmišljanja prema kojem nakon desetljeća rada, u mirovini konačno trebamo realizirati sebe i napraviti sve ono što ranije nismo stigli.

I baš zbog toga mnoge bake se ne osjećaju ugodno u društveno nametnutoj ulozi bake koja kuha, čuva i razvozi djecu po aktivnostima. U Velikoj Britaniji, piše Telegraph, polovicu djece zaposlenih roditelja čuvaju rođaci, najčešće bake. Kada dijete postane školarac, taj se udio penje na 60 posto. Britanski roditelji uz to, povjeravajući djecu bakama, godišnje uštede oko 16 tisuća kuna koje bi dali dadiljama, vrtićima i dnevnim boravcima.


U Hrvatskoj, izračunali smo, potpuni baka-servis (čuvanje, pomoć u kući, pomoć oko zadaće) vrijedi oko 5,700 do 6,200 kuna mjesečno.

No što ako bake to ne žele? Evo pisma jedne čitateljice: „Volim unuku. Uskoro će proslaviti prvi rođendan. Živi 45 minuta vožnje od moje kuće i moje je jedino unuče. Donijela je radost u moj život.

Snaha će se uskoro vratiti na posao. Sin i snaha su me pitali mogu li čuvati unuku tri dana tjedno. Iskreno, ne želim to. Nedavno sam postala udovica nakon dugog i teškog braka i rado bih imala malo vremena za sebe.

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova. Svoje sam odradila, namijenjala sam se pelena i htjela bih samo razmaziti unuku kada ju vidim. I onda otići doma. Jesam li sebična?“

Sasvim povjerljvo

Jeste li baka ili djed koji čuva unuče? Ili ste poput čitateljice iz pisma? Izdvojite par minuta i napišite nam anonimno što o svemu mislite i kakva su vaša iskustva. Mi ćemo vaše pismo urediti i anonimno objaviti, a vi ćete moći pročitati reakcije na njega i mišljenja drugih čitatelja. Pišite nam preko našeg stranice Povjerljivo (klikni ovdje).

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, samostalno.

Cijelo se selo pretvorilo u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP