Prati nas

Mozaik

Škakljiva tema

Jesam li sebična ako ne želim čuvati unuče?

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako menopauza ne utječe na žene?
foto: BigStock

Nekako se samo po sebi očekuje da bake i djedovi preuzmu dio skrbi za unuče, pogotovo ako su u mirovini, a roditelji djeteta su zaposleni. Takva očekivanje su sve više u koliziji s modernim načinom razmišljanja prema kojem nakon desetljeća rada, u mirovini konačno trebamo realizirati sebe i napraviti sve ono što ranije nismo stigli.

I baš zbog toga mnoge bake se ne osjećaju ugodno u društveno nametnutoj ulozi bake koja kuha, čuva i razvozi djecu po aktivnostima. U Velikoj Britaniji, piše Telegraph, polovicu djece zaposlenih roditelja čuvaju rođaci, najčešće bake. Kada dijete postane školarac, taj se udio penje na 60 posto. Britanski roditelji uz to, povjeravajući djecu bakama, godišnje uštede oko 16 tisuća kuna koje bi dali dadiljama, vrtićima i dnevnim boravcima.


U Hrvatskoj, izračunali smo, potpuni baka-servis (čuvanje, pomoć u kući, pomoć oko zadaće) vrijedi oko 5,700 do 6,200 kuna mjesečno.

No što ako bake to ne žele? Evo pisma jedne čitateljice: „Volim unuku. Uskoro će proslaviti prvi rođendan. Živi 45 minuta vožnje od moje kuće i moje je jedino unuče. Donijela je radost u moj život.

Snaha će se uskoro vratiti na posao. Sin i snaha su me pitali mogu li čuvati unuku tri dana tjedno. Iskreno, ne želim to. Nedavno sam postala udovica nakon dugog i teškog braka i rado bih imala malo vremena za sebe.

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova. Svoje sam odradila, namijenjala sam se pelena i htjela bih samo razmaziti unuku kada ju vidim. I onda otići doma. Jesam li sebična?“

Sasvim povjerljvo

Jeste li baka ili djed koji čuva unuče? Ili ste poput čitateljice iz pisma? Izdvojite par minuta i napišite nam anonimno što o svemu mislite i kakva su vaša iskustva. Mi ćemo vaše pismo urediti i anonimno objaviti, a vi ćete moći pročitati reakcije na njega i mišljenja drugih čitatelja. Pišite nam preko našeg stranice Povjerljivo (klikni ovdje).

.

Show

Preživjet ćemo i ovo: Poruka generaciji koju život nije mazio

‘Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog…’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Doista, nije ovoj našoj generaciji bilo lako. Prvo rat, pa financijska kriza, pa krediti u švicarcima, pa bolesti, razvodi, otkazi, a onda još i pandemija i potres. Naša poznata pjevačica Ivana Plechinger (46) putem društvenih mreža poslala je poruku svojoj generaciji i na kraju zaključila: “Preživjeli smo sve, pa ćemo i ovo!” Pročitajte i glavu gore!

“Nije nas život mazio generacijo… Servirao nam je i rat i financijsku krizu, kredite u švicarcima, a i ‘klasike’ otkaza, razvoda, bolesti i odlazaka najmilijih. A sad? Na meniju je nešto što još nijedna generacija prije nas nije doživjela – virus koji prijeti da će ugroziti više ljudi no mnoge nedaće o kojima smo učili iz udžbenika povijesti. Ali to nije sve! Neki od nas koji Zagreb zovu svojim domom, potresom su u trenutku ostali bez njega, a svima se to nedjeljno buđenje upisalo u sjećanje najgoreg buđenja koje pamtimo.


Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog, sjeti se svih izlazaka i plesanja dok te noge više ne služe i pjevanja dok ne ostaneš bez glasa na svim tulumima uz “Dva dinara druže” i “Ja ti pišem pismo stari prijatelju moj”.

Sjeti se svih kultnih koncerata, položenih ispita i slavlja u njihovo ime. Sjeti se svih izleta i roštiljanja i svih smijanja s onima koje najviše voliš. Sjeti se svakog putovanja i svakog novog okusa i mirisa u zemljama koje vidiš prvi puta. Sjeti se svih zagrljaja. Baš svih. Svih poljubaca u suton i u zoru, u podne i u ponoć, svih dodira od jutra do sutra. Sjeti se generacijo. Sad kada nam sve to najviše nedostaje, sjetimo se najvažnijeg – svaku smo svoju nedaću preživjeli! I ovu ćemo.

Ništa više neće biti isto, čitav će svijet i svi u njemu biti drugačiji jer svaki će zagrljaj značiti toliko više, svaka kava s društvom i romantična večera, svaki koncert veselit će te jače, svaki novi grad i nova šetnja, svaki susret, svaka neočekivana dobrota dublje će te dotaći… Zanimljivo je da nas prijetnja smrću tjera da život cijenimo više i postanemo stvarno svjesni svih ljepota koje smo proživjeli i koje živimo. Smrt naš život stavlja u pravu perspektivu. Hvala joj na tome.

Generacijo moja, pametni smo mi, ali nismo znali kako mudro živjeti. Hoćemo li sada konačno naučiti? E, ajde da hoćemo.” Pogledajte Ivanin video:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP