Prati nas

Mozaik

Škakljiva tema

Jesam li sebična ako ne želim čuvati unuče?

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako menopauza ne utječe na žene?
foto: BigStock

Nekako se samo po sebi očekuje da bake i djedovi preuzmu dio skrbi za unuče, pogotovo ako su u mirovini, a roditelji djeteta su zaposleni. Takva očekivanje su sve više u koliziji s modernim načinom razmišljanja prema kojem nakon desetljeća rada, u mirovini konačno trebamo realizirati sebe i napraviti sve ono što ranije nismo stigli.

I baš zbog toga mnoge bake se ne osjećaju ugodno u društveno nametnutoj ulozi bake koja kuha, čuva i razvozi djecu po aktivnostima. U Velikoj Britaniji, piše Telegraph, polovicu djece zaposlenih roditelja čuvaju rođaci, najčešće bake. Kada dijete postane školarac, taj se udio penje na 60 posto. Britanski roditelji uz to, povjeravajući djecu bakama, godišnje uštede oko 16 tisuća kuna koje bi dali dadiljama, vrtićima i dnevnim boravcima.


U Hrvatskoj, izračunali smo, potpuni baka-servis (čuvanje, pomoć u kući, pomoć oko zadaće) vrijedi oko 5,700 do 6,200 kuna mjesečno.

No što ako bake to ne žele? Evo pisma jedne čitateljice: „Volim unuku. Uskoro će proslaviti prvi rođendan. Živi 45 minuta vožnje od moje kuće i moje je jedino unuče. Donijela je radost u moj život.

Snaha će se uskoro vratiti na posao. Sin i snaha su me pitali mogu li čuvati unuku tri dana tjedno. Iskreno, ne želim to. Nedavno sam postala udovica nakon dugog i teškog braka i rado bih imala malo vremena za sebe.

Sini i snaha su ambiciozni, no ne zarađuju veliki novac. Žale se da je čuvanje djece skupo. Uz to, većina njihovih prijatelja djecu povjeravaju bakama i djedovima. S druge strane, mislim da je skrb o djeci posao roditelja i ne razumijem zašto to odjednom pada na leđa baka i djedova. Svoje sam odradila, namijenjala sam se pelena i htjela bih samo razmaziti unuku kada ju vidim. I onda otići doma. Jesam li sebična?“

Sasvim povjerljvo

Jeste li baka ili djed koji čuva unuče? Ili ste poput čitateljice iz pisma? Izdvojite par minuta i napišite nam anonimno što o svemu mislite i kakva su vaša iskustva. Mi ćemo vaše pismo urediti i anonimno objaviti, a vi ćete moći pročitati reakcije na njega i mišljenja drugih čitatelja. Pišite nam preko našeg stranice Povjerljivo (klikni ovdje).

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP