Prati nas

Mozaik

DOJENJE I PUN NOVČANIK

Mučite se s novcem? Jeste li dojeni?

Dojenje je dobro i zdravo, od njega imaju koristi i majka i dijete… Sve to već znamo. No tim znanstvenika nedavno je ustanovio i da osobe koje su kao bebe bile dojene, u svojim pedesetim godinama zarađuju i do deset posto više od onih koje su mame hranile na bočicu.

Objavljeno

|

Kad smo bili mlađi.
foto: BigStock

Mučite li se da svaki mjesec spojite kraj s krajem ili vam financije ne predstavljaju nikakav problem? Ako, kao i većina spadate u ovu prvu grupu, možda je kriva vaša majka jer vas kao bebu nije dojila. Ne šalimo se. Dojenje i novac doista su povezani, pokazalo je najnovije istraživanje. Naime, tim znanstvenika ustanovio je da će ljudi iznad pedeset godina koji su bili dojeni imati veće prihode od onih koji nisu, piše portal Newstalk.

Razloge ovome valja tražiti u ranijim istraživanjima koja su pokazala da dojenje pozitivno utječe na zdravlje i razvoj djeteta. Majčino mlijeko, pokazalo se, pozitivno utječe na razvoj mozga u dojenčeta, kognitivne sposobnosti kvocijent inteligencije, a što se može odraziti kroz veće prihode u odrasloj dobi.

Studija koju je provelo Kraljevsko sveučilište u Belfastu, u obzir je uzelo one rođene u Engleskoj, Walesu i Škotskoj 1958. te su oko 9.000 ispitanika pratili od njihova rođenja do odrasle dobi. Istraživanje je proveo tim znanstvenika pod vodstvom doktora Marka McGoverna i u suradnji s kolegama sa Sveučilišnog koledža u Dublinu, Sveučilišnog koledža u Londonu i Poslovne škole Cass.

“Sve promotivne kampanje naglašavaju zdravstvenu korist dojenja. Međutim, naše istraživanje pokazuje da dojenje ima i značajan ekonomski utjecaj kroz čitav životni vijek”, kaže dr. McGovern. Ustanovljeno je da osobe starije od pedeset godine koje su kao bebe dojene, imaju i do deset posto više prihode od onih koji nisu dojeni. Procjenjuje se da bi kampanje koje promoviraju dojenje – pod uvjetom da su u tome uspješne, naravno – za pedesetak godina generirale oko 113 milijuna eura i to samo u Sjevernoj Irskoj.

Dr McGover to ovako objašnjava: “Ovaj program, koji za cilj ima dodatnih 2.400 dojenih beba u Sjevernoj Irskoj, košta oko 560.000 eura godišnje. No dugoročno ovo se itekako isplati.” Dr Slawa Rokicki kaže da će novi dokazi o ekonomskoj isplativosti dojenja svakako imati utjecaj na to da se više žena potrudi oko dojenja. “Dojenje ne odgovara svima, no za one žene koje žele dojiti, dostupnije informacije i mreža podrške svakako će biti od velike pomoći.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.