Prati nas

Vijesti

‘Nemam braniteljsku mirovinu, nisam imao za potplatiti liječnike’

Imao sam tu ‘nesreću’ da u ratu nisam bio ranjen. Ali dvije noge su mi zdrobljene. Desnu mi je zdrobio auto, a lijevu drvo u šumi. Nema pravde. Mislim da zaslužujem mirovinu. Pitao sam, ali ništa od toga. Zato ima lažnih branitelja, više od pet hiljada.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

Zoran Kolarić (43) iz Srijema hrvatski je branitelj koji je pet i pol godina proveo u Pumama varaždinske 7. gardijske brigade. Za Podravski.hr ispričao je ono o čemu se priča ispod glasa, a to su protuzakonski dodijeljene braniteljske mirovine.

Kolarić je invalid i da bi preživio prodaje grah u par kilometara udaljenoj Lepavini do koje ide pješice . Kao branitelj prima opskrbninu od 1.300 kuna i to su mu sva primanja. “Mirovinu nemam, nisu mi je dali. Imaju je oni koji su se ulizivali i platili doktore, a ja nisam imao novca i evo”, ispričao je. Dodaje da je uniformu skinuo  2000. godine i od tada je povremeno radio kod privatnika na šumarskim poslovima. Kaže kako će za dvije godine, kad navrši 45 godina, steći pravo na invalidsku mirovinu.


“Imao sam tu ‘nesreću’ da u ratu nisam bio ranjen. Ali dvije noge su mi zdrobljene. Desnu mi je zdrobio auto, a lijevu drvo u šumi. Nema pravde. Mislim da zaslužujem mirovinu. Pitao sam, ali ništa od toga. Zato ima lažnih branitelja, više od pet hiljada”, tvrdi ovaj ogorčeni veteran Domovinskog rata.

Smatra da sustav brige o braniteljima nije dobar jer, s jedne strane, država plaća potpore i mirovine ljudima koji nisu vidjeli pušku, a s druge strane vojnici koji su uniformu nosili godinama, poput njega, dobivaju toliko malo novca da se s njim ne može normalno živjeti, piše Podravski.hr.

.

Vijesti

Nagli skok: 130 novih infekcija, novozaraženi su stari od 7 do 71 godine

Trenutno je prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 686 “, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

“Trenutno nema bitnih novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imamo dosta mladih ljudi oboljelih od ove infekcije. Prosjek godina danas novozaraženih je 34 godine, radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su u većinskom dijelu sudjelovali na različitim okupljanjima i različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju”, istaknuo je Capak. Najmlađi među novozaraženima rođen je 2013. godine, a nasjtariji 1949. godine.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da je trenutno prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi, dva su iz Kine, a ostala iz drugih zemalja, uključujući Englesku i SAD, dodala je.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP