Prati nas

Vijesti

‘Nemam braniteljsku mirovinu, nisam imao za potplatiti liječnike’

Imao sam tu ‘nesreću’ da u ratu nisam bio ranjen. Ali dvije noge su mi zdrobljene. Desnu mi je zdrobio auto, a lijevu drvo u šumi. Nema pravde. Mislim da zaslužujem mirovinu. Pitao sam, ali ništa od toga. Zato ima lažnih branitelja, više od pet hiljada.

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

Zoran Kolarić (43) iz Srijema hrvatski je branitelj koji je pet i pol godina proveo u Pumama varaždinske 7. gardijske brigade. Za Podravski.hr ispričao je ono o čemu se priča ispod glasa, a to su protuzakonski dodijeljene braniteljske mirovine.

Kolarić je invalid i da bi preživio prodaje grah u par kilometara udaljenoj Lepavini do koje ide pješice . Kao branitelj prima opskrbninu od 1.300 kuna i to su mu sva primanja. “Mirovinu nemam, nisu mi je dali. Imaju je oni koji su se ulizivali i platili doktore, a ja nisam imao novca i evo”, ispričao je. Dodaje da je uniformu skinuo  2000. godine i od tada je povremeno radio kod privatnika na šumarskim poslovima. Kaže kako će za dvije godine, kad navrši 45 godina, steći pravo na invalidsku mirovinu.“Imao sam tu ‘nesreću’ da u ratu nisam bio ranjen. Ali dvije noge su mi zdrobljene. Desnu mi je zdrobio auto, a lijevu drvo u šumi. Nema pravde. Mislim da zaslužujem mirovinu. Pitao sam, ali ništa od toga. Zato ima lažnih branitelja, više od pet hiljada”, tvrdi ovaj ogorčeni veteran Domovinskog rata.

Smatra da sustav brige o braniteljima nije dobar jer, s jedne strane, država plaća potpore i mirovine ljudima koji nisu vidjeli pušku, a s druge strane vojnici koji su uniformu nosili godinama, poput njega, dobivaju toliko malo novca da se s njim ne može normalno živjeti, piše Podravski.hr.

.

Vijesti

Zagrebački poštari od sutra raznose i žute vreće za otpad

Iz Čistoće upozoravaju da se u vrećice ne smiju odlagati stiropor, tapete, spužve, laminat, kablovi (strujni i mrežni), četkice za zube, kišobrani, upaljači, CD i DVD-ovi, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastika opasnog otpada poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

Objavljeno

|

Autor

Zagrebačka Čistoća najavila je da uz žute spremnike uvodi i mogućnost preuzimanja žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu nastalu u kućanstvima.

Pakete vrećica dijelit će radnici Hrvatske pošte od srijede, 24. travnja. U paketu se nalazi 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje, odnosno dvije vrećice po mjesecu. Isprav će se vreće dijeliti za obiteljske kuće, a potom i za stambene zgrade.Iz Čistoće upozoravaju da se u vrećice ne smiju odlagati stiropor, tapete, spužve, laminat, kablovi (strujni i mrežni), četkice za zube, kišobrani, upaljači, CD i DVD-ovi, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastika opasnog otpada poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

Odlažu se boce (bez oznake opasnog otpada), plastika od prehrambenih proizvoda, kozmetike i lijekova (osim citostatika), čepovi, tanjuri, pribor za jelo, slamke, čaše i vrećice od slatkiša, slanih grickalica, zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina, podlošci za prehrambene proizvode, zaštitna plastična ambalaža ili folija, konzerve i limenke te višeslojna (tetrapak) ambalaža.

Odvoz započinje od 1. svibnja 2019. godine prema ovom rasporedu.

Čistoća poručuje da se odgovornim pristupom prema odvajanju plastične i metalne ambalaže razvijaju ekološke navike, smanjuje količina otpada na odlagalištu te smanjuju emisije stakleničkih plinova i štiti okoliš.

Građani su dužni odložiti vrećicu na mjesto primopredaje otpada (uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad) u vrijeme pružanja usluge odvoza. Učestalost odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti.

Nakon podjele vrećica obiteljskim kućama započet će i podjela u višestambenim objektima.

Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na dan odvoza je između 14 i 22 sata, a u užem centru grada odvoz će biti u noćnim satima.

Nastavi čitati