Prati nas

Vijesti

Oni dolaze

9.716 novih zahtjeva za status ratnog vojnog invalida

U ovom trenutku vojne invalidske mirovine uživa 56.174 branitelja te 14.233 članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, dakle ukupno 70.407 osoba. Samo za te dvije kategorije iz Hrvatskog mirovinskog fonda godišnje se izdvaja 4,7 milijardi kuna.

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

Zahtjevi branitelja za ostvarenje statusa ratnog vojnog invalida (RVI) prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji je na snazi od prosinca prošle godine, približavaju se brojci od 10.000.

U prvih osam mjeseci ove godine prema podacima Ministarstva branitelja podneseno je 9.716 novih zahtjeva za stjecanje tog statusa. Gotovo polovica podnositelja, njih 4.770, podnijelo je svu potrebnu dokumentaciju i preliminarno steklo uvjete za stjecanje statusa RVI-ja. Ostalih 4.937 još je uvijek u postupku provjere i kompletiranja dokumentacije, piše Jutarnji list.


Status ratnog vojnog invalida iznimno je popularan u Hrvatskoj jer jamči, za hrvatske prilike, izdašne mirovine – prosječna mirovina RVI-ja u ovom je trenutku 5.615 kuna, dvostruko viša od mirovine stečene radom.

Status RVI-ja stječe se već s 20 postotnom invalidnošću, a visina mirovine ovisi o utvrđenom stupnju invalidnosti. Za stjecanje statusa RVI-ja dovoljna je primjerice dijagnoza PTSP-ja, ako liječnik izda potvrdu da je taj poremećaj posljedica sudjelovanja u obrani Hrvatske.

U ovom trenutku vojne invalidske mirovine uživa 56.174 branitelja te 14.233 članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, dakle ukupno 70.407 osoba. Samo za te dvije kategorije iz Hrvatskog mirovinskog fonda godišnje se izdvaja 4,7 milijardi kuna. Hrvatska financira i mirovine 6.782 bivših pripadnika HVO-a, i to temeljem međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potpisanog 2006. Prosječni mjesečni iznos tih mirovina iznosi 2.964 kune, a ukupno se iz hrvatskog mirovinskog fonda godišnje za tu skupinu osoba izdvoji 241 milijun kuna.

Novi je zakon ratnim veteranima i obiteljima poginulih i umrlih uz to omogućio i nove oblike novčane pomoći. Prema podacima ministarstva, u prvih osam mjeseci ove godine 11.783 veterana i članova njihovih obitelji zatražilo je neki oblik pomoći: 6377 zatražilo je stalnu, a 1654 privremenu novčanu pomoć za nezaposlene, 1326 jednokratnu novčanu pomoć zbog teške materijalne situacije, 1110 pravo na besplatne studentske udžbenike, novčanu pomoć zatražilo je i 1063 roditelja smrtno stradalih branitelja, a 293 veterana zatražilo je neki drugi oblik novčane pomoći. U ministarstvu tvrde da je 91 posto tih zahtjeva riješeno, javlja Jutarnji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP