Prati nas

Mozaik

‘Prosvjedujem da naša djeca ne bi morala prosvjedovati u mojim godinama’

Prosvjedujem od tinejdžerske dobi. Nisam mislila da ću prosvjedovati do devedesete. Ali moramo prosvjedovati danas kako naša djeca to ne bi morala u svojim devedesetim godinama.

Objavljeno

|

Hedy Epstein (screenshot: Youtube)

Godine nas ne oslobađaju odgovornosti za svijet u kojem živimo. Nastavljamo priču o starcima koji su mijenjali svijet, prvenstveno prosvjedujući, iskazujući građanski neposluh i zauzimajući se za sebe i druge.

Jedna od njih je Hedy Epstein. Iako je prije nekoliko godina umrla u dobi od 91 godine, do samog kraja života sudjelovala je u bezbrojnim uličnim prosvjedima i pobunama. Samo godinu dana prije smrti, prosvjedovala je u američkom Fergusonu tražeći pravdu za ubijenog Mikea Browna. Bio je to slučaj policijske brutalnosti koji je digao na noge crnu i naprednu Ameriku.


Hedy je uhićena na tom prosvjedu, zajedno s nekoliko drugih prosvjednika. „Prosvjedujem od tinejdžerske dobi. Nisam mislila da ću prosvjedovati do devedesete. Ali moramo prosvjedovati danas kako naša djeca to ne bi morala u svojim devedesetim godinama“, objasnila svoje nesebično viđenje građanske pobune neuništiva Epstein.

Ova hrabra žena rođena je u Njemačkoj. Preživjela je holokaust, a njeni su brojni rođaci skončali u koncentracijskim logorima. Zbog toga je život posvetila borbi protiv rata, borbi za pravo odlučivanja žena o vlastitim tijelu, podržavala je Palestinu i zauzimala se za dostupnije stanovanje.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP