Hedy Epstein (screenshot: Youtube)

‘Prosvjedujem da naša djeca ne bi morala prosvjedovati u mojim godinama’

Autor: • 17. 10. 2018. • Kolaž, Mozaik370 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Godine nas ne oslobađaju odgovornosti za svijet u kojem živimo. Nastavljamo priču o starcima koji su mijenjali svijet, prvenstveno prosvjedujući, iskazujući građanski neposluh i zauzimajući se za sebe i druge.

Jedna od njih je Hedy Epstein. Iako je prije nekoliko godina umrla u dobi od 91 godine, do samog kraja života sudjelovala je u bezbrojnim uličnim prosvjedima i pobunama. Samo godinu dana prije smrti, prosvjedovala je u američkom Fergusonu tražeći pravdu za ubijenog Mikea Browna. Bio je to slučaj policijske brutalnosti koji je digao na noge crnu i naprednu Ameriku.Hedy je uhićena na tom prosvjedu, zajedno s nekoliko drugih prosvjednika. „Prosvjedujem od tinejdžerske dobi. Nisam mislila da ću prosvjedovati do devedesete. Ali moramo prosvjedovati danas kako naša djeca to ne bi morala u svojim devedesetim godinama“, objasnila svoje nesebično viđenje građanske pobune neuništiva Epstein.

Ova hrabra žena rođena je u Njemačkoj. Preživjela je holokaust, a njeni su brojni rođaci skončali u koncentracijskim logorima. Zbog toga je život posvetila borbi protiv rata, borbi za pravo odlučivanja žena o vlastitim tijelu, podržavala je Palestinu i zauzimala se za dostupnije stanovanje.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.