Prati nas

Mozaik

‘Prosvjedujem da naša djeca ne bi morala prosvjedovati u mojim godinama’

Prosvjedujem od tinejdžerske dobi. Nisam mislila da ću prosvjedovati do devedesete. Ali moramo prosvjedovati danas kako naša djeca to ne bi morala u svojim devedesetim godinama.

Objavljeno

|

Hedy Epstein (screenshot: Youtube)

Godine nas ne oslobađaju odgovornosti za svijet u kojem živimo. Nastavljamo priču o starcima koji su mijenjali svijet, prvenstveno prosvjedujući, iskazujući građanski neposluh i zauzimajući se za sebe i druge.

Jedna od njih je Hedy Epstein. Iako je prije nekoliko godina umrla u dobi od 91 godine, do samog kraja života sudjelovala je u bezbrojnim uličnim prosvjedima i pobunama. Samo godinu dana prije smrti, prosvjedovala je u američkom Fergusonu tražeći pravdu za ubijenog Mikea Browna. Bio je to slučaj policijske brutalnosti koji je digao na noge crnu i naprednu Ameriku.

Hedy je uhićena na tom prosvjedu, zajedno s nekoliko drugih prosvjednika. „Prosvjedujem od tinejdžerske dobi. Nisam mislila da ću prosvjedovati do devedesete. Ali moramo prosvjedovati danas kako naša djeca to ne bi morala u svojim devedesetim godinama“, objasnila svoje nesebično viđenje građanske pobune neuništiva Epstein.

Ova hrabra žena rođena je u Njemačkoj. Preživjela je holokaust, a njeni su brojni rođaci skončali u koncentracijskim logorima. Zbog toga je život posvetila borbi protiv rata, borbi za pravo odlučivanja žena o vlastitim tijelu, podržavala je Palestinu i zauzimala se za dostupnije stanovanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.