Prati nas

Vijesti

Savez antifašističkih boraca: Podržavamo reviziju posebnih mirovina

Među onima koji primaju posebne mirovine najviše je branitelja iz Domovinskog rata – njih više od 71 tisuću s prosječnom mirovinom od 5749 kuna. Za više od 16 tisuća policajaca i službenih osoba unutarnjih poslova i pravosuđa prosječna mirovina iznosi oko 4140 kuna. Najveće posebne mirovine imaju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade i bivši Ustavni suci. Njih 659 prima mirovinu od oko 9700 kuna.

Objavljeno

|

Franjo Habulin (screenshot: RTL)

Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je reviziju mirovina po posebnim propisima izdvajajući iz takozvanih povlaštenih mirovina borce NOB-a. “Ići ćemo u njihovu reviziju. Imamo 13 tisuća mirovina iz NOB-a. NOB je završio prije 75 godina. Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti”, kazao je.

Prema službenim podacima, zadnjeg dana lipnja Hrvatska je isplaćivala 175.080 mirovina po posebnim propisima i među njima je 12.312 mirovina boraca NOB-a. Strukturu i iznose posebnih mirovina možete pogledati u prilogu “Raste broj braniteljskih, saborskih, sudačkih i ministarskih mirovina“.

Iz Saveza antifašista za RTL kažu da o reviziji ne znaju ništa, ali misle da ukidanje ili smanjivanje njihovih mirovina, koje u prosjeku iznose 2.800 kuna, nije potrebno.

„Ne bi se trebale ukinuti nego još uvijek živim učesnicima NOB-a vratiti prava koja su im oduzeta. Međutim, ako ministar smatra da će to biti korisno, onda ja tu njegovu inicijativu podržavam”, kaže Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Među onima koji primaju posebne mirovine najviše je branitelja iz Domovinskog rata – njih više od 71 tisuću s prosječnom mirovinom od 5.749 kuna. Za više od 16 tisuća policajaca i službenih osoba unutarnjih poslova i pravosuđa prosječna mirovina iznosi oko 4.140 kuna. Najveće posebne mirovine imaju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade i bivši Ustavni suci. Njih 659 prima mirovinu od oko 9.700 kuna.

“Gotovo nikada se u povijesti nije dogodilo da netko tko je dobio  mirovinu po bilo kojem posebnom propisu nju i izgubi. Neće se desiti ni sada”, kaže Mladen Novosel za RTL, predsjednik SSSH-a. Ministrovu najavu smatraju pokušajem umirivanja građana ogorčenih sustavom koji nije pravedan budući da su neke posebne mirovine četiri puta veće od onih prosječnih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.