Prati nas

Vijesti

Dignite dupe!

Sindikati vam šalju pozivnicu, pametno bi je bilo prihvatiti

Ako smatraš da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije –  dođi na prosvjed, i tebe se tiče! 

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

“Doživi mirovinu! I tebe se tiče!” Parola je to pod kojom su tri radnička sindikata pozvala građane da im se pridruže u subotu 20. listopada, točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu kako bi izrazili nezadovoljstvo mirovinskom reformom koju predlaže vlada Andreja Plenkovića (HDZ).

Prosvjed organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata. Podržava ga i Sindikat umirovljenika Hrvatske. U nastavku pročitajte protiv čega se prosvjeduje.Sindikalni zahtjevi

Ako si za vraćanje dobi na starosnu mirovinu na 65 godina života – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako si protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, a za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako smatraš da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije –  dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako si protiv smanjenja izdvajanja za 1. stup međugeneracijske solidarnosti zbog povećanja izdvajanja za 2. mirovinski stup – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako smatraš da mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban stup i uskladiti s općim pravilima za umirovljenje – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

I Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva građane na prosvjed

Kako nam je potvrdila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, i SUH podržava ovaj prosvjed. Na svojoj su Facebook stranici napisali: “Dragi prijatelji, budite u subotu 20. listopada točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu. Nisu pristali poboljšati formulu za usklađivanje mirovina, ne vide bijedu i poniženje umirovljenika. Zato ćemo se sa svojim zahtjevima pridružiti prosvjedu.

Jasna Petrović (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

.

Vijesti

Svjetski je dan pčela, jednog od nosivih stupova života na Zemlji

Najveći dio uvezenog meda dolazi iz Kine, čak 39 količinskih postotaka. Slijede Ukrajina (20%), Argentina (12%), Meksiko (10%) i Čile (4%).

Objavljeno

|

Autor

I pčele imaju svoj svjetski dan kojim se želi ukazati na njihovu presudnu ulogu u održavanju ekosustava. Iako ih uzgajamo zbog meda, najvažnija uloga pčela jest oprašivanje bilja bez kojega ne bi bilo moderne poljoprivrede ni mnogih divljih biljnih vrsta koje bi jednostavno nestale s lica Zemlje. Stoga borba za život sve manje populacije pčela – nema alternativu.

Svjetski dan pčela slavimo 20. svibnja u spomen na Antona Janšu, oca modernog pčelarstva. Nije poznat datum rođenja ovog slavnog Slovenca pa se početak njegova života označava upravo danom krštenja 1734. godine. Iako je bio školovani slikar, radio je kao učitelj apikulture na bečkom dvoru, a ljubav prema pčelama naslijedio je od oca.Tim povodom, Eurostat je objavio podatke o porijeklu meda na prostoru Europske unije koja je prošle godine uvezla 208.000 tona ove ukusne i zdrave namirnice. Vrijednost tog uvoza jest 452 milijuna eura. Istovremeno su članice Unije izvezle 21.000 tona meda u vrijednosti 119 milijuna eura. U usporedbi s 2013. godinom, uvezene količine porasle su za 25%, dok je izvoz u zemlje izvan EU porastao za 40%.

Najveću uvoznik meda je Njemačka na čijem je tržištu završilo 29% meda proizvedenog izvan EU granica. Slijede je Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Poljska i Španjolska.

Najveći dio uvezenog meda dolazi iz Kine, čak 39 količinskih postotaka. Slijede Ukrajina (20%), Argentina (12%), Meksiko (10%) i Čile (4%). Istovremeno su Mađarska (14%), Belgija (14%) i Španjolska (13%) najveće Unijine izvoznice meda.

Nastavi čitati