Prati nas

Vijesti

Dignite dupe!

Sindikati vam šalju pozivnicu, pametno bi je bilo prihvatiti

Ako smatraš da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije –  dođi na prosvjed, i tebe se tiče! 

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

“Doživi mirovinu! I tebe se tiče!” Parola je to pod kojom su tri radnička sindikata pozvala građane da im se pridruže u subotu 20. listopada, točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu kako bi izrazili nezadovoljstvo mirovinskom reformom koju predlaže vlada Andreja Plenkovića (HDZ).

Prosvjed organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata. Podržava ga i Sindikat umirovljenika Hrvatske. U nastavku pročitajte protiv čega se prosvjeduje.


Sindikalni zahtjevi

Ako si za vraćanje dobi na starosnu mirovinu na 65 godina života – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako si protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, a za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako smatraš da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije –  dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako si protiv smanjenja izdvajanja za 1. stup međugeneracijske solidarnosti zbog povećanja izdvajanja za 2. mirovinski stup – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

Ako smatraš da mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban stup i uskladiti s općim pravilima za umirovljenje – dođi na prosvjed, i tebe se tiče!

I Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva građane na prosvjed

Kako nam je potvrdila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, i SUH podržava ovaj prosvjed. Na svojoj su Facebook stranici napisali: “Dragi prijatelji, budite u subotu 20. listopada točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu. Nisu pristali poboljšati formulu za usklađivanje mirovina, ne vide bijedu i poniženje umirovljenika. Zato ćemo se sa svojim zahtjevima pridružiti prosvjedu.

Jasna Petrović (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

.

Vijesti

Papa Franjo (84) je zbog bolesti propustio misu, ne osjeća se dobro

Mediji su javili da mu je 1957. godine, kada je imao 21 godinu, odstranjen dio plućnog krila zbog čega često ostaje bez daha.

Objavljeno

|

Autor

84-godišnji papa Franjo jutros nije došao na bogoslužje u Bazilici svetog Ivana Lateranskog koja se nalazi šest kilometara jugoistočno od Vatikana.

“Sveti Otac se nije dobro osjećao pa je odlučio ostati u blizini rezidencije Svete Marte”, objavila je glavni glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni. Ostale planove neće mijenjati.


Papa je u srijedu predvodio misu povodom Pepelnice, iako je bio prehlađen. Tom prilikom rukovao se s brojnim vjernicima, a došao je u kontakt sa stotinama njih. Od ranije se zna da ima problema s kukom i plućima pa ovo nije prvi puta da otkazuje obaveze. Mediji su javili da mu je 1957. godine, kada je imao 21 godinu, odstranjen dio plućnog krila zbog čega često ostaje bez daha. Poznato je i da je operirao žuč.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP