Prati nas

Mozaik

TEKUĆI KRUH

Svijetu prijeti nestašica piva

Jedna od prvih žrtava klimatskih promjena moglo bi biti pivo. Naime, “tekući kruh”, kako tepaju tom omiljenom alkoholnom piću, radi se od ječma koji je izrazito osjetljiva na sušu i visoku temperaturu – dvije pojave koje će u budućnosti postati sve češće.

Objavljeno

|

Kako rano u penziju?
foto: Pixabay

Ako vas dosad i nisu previše brinule klimatske promjene, sljedeća vijest mogla bi vas natjerati da ozbiljno promislite ima li nam uopće spasa. Naime, prinosi jednog od glavnih sastojka piva, ječma, dramatično opadaju u vremenima suše i vrućine pa znanstvenici predviđaju da će doći do nestašice piva uslijed klimatskih promjena.

Postoje mnoge procjene o tome koliko će se u budućnosti produljivati razdoblja suša i kakvi će biti temperaturni ekstremi, no nitko se još nije ozbiljno bavio predviđanjima kakve će to posljedice imati na pivske kulture. Zna se, međutim, da je prosječan gubitak prinosa uslijed suše oko 17 posto, ovisno o duljini i intenzitetu sušnog razdoblja. Kad se na svjetskoj razini smanje zalihe ječma, dolazi do dramatičnog smanjenja konzumacije piva i povećanja njegove cijene.

Ako pivo i nije najvažnija tema kad se govori o klimatskim promjenama, ono će prvo stradati kad klima postane još toplija i sušnija. Naime, vremenski ekstremi koji će postati sve učestaliji predstavljat će ozbiljnu prijetnju dostupnosti i ekonomskoj isplativosti proizvodnje piva, objavili su znanstvenici u časopisu Journal of Nature Plants.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.