Kako se prepoznaje kravlje ludilo?
foto: Pixabay

Gore od virusa

U Škotskoj potvrđeno ‘kravlje ludilo’

Autor: • 18. 10. 2018. • Kolaž, Zdravlje411 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE ili GSE) potvrđen je u Škotskoj. Potvrdio je to sekretar za ruralnu ekonomiju Fergus Ewing. To je prvi takav slučaj u posljednjih 10 godina zabilježen u Škotskoj i potvrđen je nakon uginuća životinje na farmi u Aberdeenshireu.

Stočarima je savjetovano da potraže savjet veterinara, a kako je životinja zaražena još nije poznato. Iz tamošnje Agencije za hranu poručuju da su kontrole rigorozne i da su potrošači zaštićeni od zaraze. Kontrolira se prehrana stoke, a dijelovi mesa koji najčešće prenose zarazu, poput mozga i moždine, ne stavljaju se u prodaju.Takozvano kravlje ludilo prenose prioni, male proteinske čestice koje uzrokuju zarazne bolesti u životinja i čovjeka. To su do sada najsitnije poznate zarazne čestice, veličine 2 do 3 nm (manje su od virusa i viroida). Imaju sposobnost umnožavanja iako ne sadrže nasljednu tvar, tj. nukleinske kiseline, koju imaju sva živa bića. Otporni su na visoke temperature, ultraljubičasto i ionizirajuće zračenje te nukleaze. Prvi ih je opisao S. B. Prusiner 1982.

Bolest karakterizira dugotrajni period inkubacije i patološke promjene u mozgu koje uzrokuju da tkivo živčanoga sustava postane nalik na spužvu.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.