Prati nas

Mozaik

PRUŽANJE SMJEŠTAJA

Airbnb vas poziva da date privremeni dom izbjeglima i bolesnima

Najpopularniji svjetski servis za iznajmljivanje smještaja, Airbnb, predstavio je novu opciju Open home putem koje možete besplatno ponuditi smještaj osobama kojima je to potrebno. Prije svega tu se misli na ljude koji moraju na liječenje, izbjeglice i one koji su napustili svoj dom zbog neke prirodne katastrofe.

Objavljeno

|

screenshot: Airbnb

U vremenima kad su sve češći medijski izvještaji o okupljanjima ekstremista koji marširaju pod svjetlosti baklji lica prekrivanih kukuljicama, kad se panika o dolasku ‘strašnih migranata koji će uništiti naš način života’ potpiruje lažnim (često vrlo naivnim) vijestima, kad se pomoć potrebitima uvjetuje njihovom bojom kože, vjerom ili političkim stavovima i kad se čini da opet dolaze neka mračna vremena za koja smo mislili da se više nikad neće ponoviti, vjeru u bolje sutra vraćaju svijetli primjeri kojih, kad utihne sva ta mrzilačka buka, ipak ima jako puno.

Najnoviji takav primjer je opcija koju nudi najpopularniji svjetski servis za iznajmljivanje soba, stanova i apartmana, Airbnb koji je popularan i u Hrvatskoj. Naime, oni su nedavno predstavili opciju Airbnb Open home pomoću koje korisnici mogu prostor kojim raspolažu ali koji im nije neophodan, besplatno ustupiti nekome kome je doista potreban i kome može značiti život.

Kako navode, ova je opcija namijenjena onima koji traže smještaj tijekom liječenja, izbjeglicama ili onima koji su napustili svoje domove zbog prirodnih katastrofa.

„Otvorite vrata svojega doma ljudima kojima je potreban oporavak. Tim je gostima potreban smještaj tijekom liječenja ili u pauzama od liječenja. Pružite dobrodošlicu pridošlicama dok se navikavaju na novi život. Najčešće je riječ o gostima koji se sele u novi grad i koji se žele integrirati u lokalnu zajednicu.”

“Sudjelujte u planiranju odgovora na katastrofu. Potreba za takvom vrstom smještaja javlja se ako su određene zajednice pogođene prirodnim katastrofama, kao što su šumski požari ili uragani. Smještaj je tada potreban ljudima koji su morali napustiti svoje domove ili humanitarnim radnicima koji pružaju pomoć“, piše na stranici popularnog servisa.

Kao i u slučajevima iznajmljivanja prostora, i ovdje osobe koje ugošćuju imaju punu podršku Airbnb administratora i svu potrebnu zaštitu. Naime, Airbnb je poznat kao sustav koji maksimalno štiti korisnika i pružatelja usluga i na kojem su neugodna iskustva izuzetno rijetka. Pružatelji usluga za svoju naknadu neće primiti novac, a svoje provizije odrekao se i sam Airbnb.

“Putem programa Open Homes, domaćini su već ponudili privremeni smještaj za više od 11.000 ljudi koji su morali napustiti svoje domove zbog elementarnih nepogoda, sukoba ili bolesti. Slobodne prostorije koje imate mogu biti od koristi, ne samo onima kojima je to najpotrebnije nego i zajednici u kojoj živite, vašoj obitelji pa i vama samima”, stoji u priopćenju.

Iako se često može čuti teza da korporacije, a ne vlade, zapravo vladaju državama i da to čine isključivo za svoju korist, osvježavajuće je vidjeti da ima korporacija koje cijene i potiču ljudskost – čak i kad vlade u tom segmentu zakažu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.