Prati nas

Mozaik

kongres o menopauzi

Menopauza, a pogotovo seks u menopauzi, još uvijek je tabu

Menopauza prirodna je promjena kroz koju prolaze sve žene u pedesetim godinama. Pa ipak, unatoč tome što se radi o tako čestoj i posve prirodnoj pojavi, o menopauzi se jako malo govori. Događanja poput 3. Hrvatskog kongresa o menopauzalnoj medicini to nastoje promijeniti.

Objavljeno

|

Danijela Trbović, Matija Vujica, Sanja Vejnović i Anja Šovagović Despot (foto: press)

“S 35 godina kupila sam knjigu ‘Mudrost menopauze’, iako su mi se tada svi smijali. Kako se u životu volim o svemu informirati, učinila sam isto i s menopauzom, moram priznati kako mi je to zaista pomoglo”, kazala je naša poznata glumica Sanja Vejnović na panel diskusiji organiziranoj povodom 3. Hrvatskog kongresa o menopauzalnoj medicini.

Svako iskustvo je drugačije

“Bez obzira na spremnost, lagala bih kada bih rekla da me nisu iznenadile promijene koje su uslijedile, a vezane su uz iznenadne nalete vrućine, promijene raspoloženja i umor. Posebno je bila zabavna činjenica kako se moj ulazak u menopauzu poklopio s kćerinim ulaskom u pubertet, možete zamisliti tu količinu hormona na jednom mjestu”, rekla je simpatična Sanja.

Iako je menopauza sastavni dio života svake žene koja ulazi u pedesete godine, o toj se temi u javnosti jako malo priča. Upravo zbog toga ovakvi kongresi i panel diskusija s poznatim osobama znače jako puno kako bi se ohrabrilo žene da progovore o svojem iskustvu menopauze i kako bi im se pokazalo da u toj velikoj promjeni nisu same.

Anja Šovagović Despot povukla je zanimljivu paralelu između menopauze kod žena i krize srednjih godina kod muškaraca – i to na primjeru vlastite obitelji. “U mojoj kući je bilo uvijek puno žena – baka, mama, ja – no njihove menopauzalne tegobe nisu stigle doći do izražaja od problema s kojim su se naši muški borili. Kada sam ušla u menopauzu i osjetila prve nalete vrućine pomislila sam da je došlo do globalnog zatopljenja, no u jednom času sam shvatila da je samo meni vruće”, rekla je naša poznata glumica.

Uspješna menadžerica Daniela Roguljić Novak kaže da joj se menopauza dogodila baš u vrijeme najvećeg poslovnog zamaha. “Bila sam pod tolikim adrenalinom da nisam niti shvatila što mi se događa, dok u jednom trenu nisam rekla sam sebi – ovako više neće ići. Promijenila sam svoj život iz temelje, preselila sam iz Zagreba u Istru, počela mirnije i zdravije živjeti, više se odmarati. Iako sam po prirodi vrlo vesela osoba, osjetila sam po prvi puta nalete tjeskobe, no shvatila sam da je to normalno i da će brzo proći.”

Sasvim drugačije iskustvo menopauze ima naša poznata modna dizajnerica Matija Vuica. “Atipičan sam slučaj, ne osjećam nikakve posebne promijene. Mogu istaknuti nesanicu kao jednu od promjena, no za mene je to bila zanimljiva pojava, ne bih spavala cijelu noću, a u jutro ne bih bila umorna. Točnije promijene koje su se dogodile, nisu utjecale na kvalitetu mogu života. Sve sam nekako prihvatila pod normalno, mogu reći za sebe da sam zdrava i da se odlično osjećam u svojim godinama.”

Kako liječiti menopauzu?

foto: BigStock

Tabu unutar tabua: Seks u menopauzi

S obzirom da se o menopauzi tako malo i rijetko govori, s pravom se može reći da je to na neki način još uvijek tabu tema. No čak u unutar te tabu tema, postoji još jedna tabu tema: seks nakon menopauze.  Na konferenciji je bilo riječi i o tome. Dakako, panel “Seks nakon menopauze” u kojemu su sudjelovali Goran Arbanas, Gordan Crvenković, Silvana Čeko Jurišić, Marko Kisić, Damir Franić i Ivan Fistonić privukao je veliku pozornost jer je to tema koja se tiče svih, a o kojoj se uglavnom šuti.

Problemi vezani uz seksualne odnose žena nakon menopauze mogu biti uzrokovani i medicinskim problemima kao što je primjerice atrofija spolnoga organa ili pak mogu biti estetske prirode. U obama slučajevima postoje rješenja. Doc. dr. sc. Goran Arbanas, psihijatar, psihoterapeut, predsjednik Hrvatskoga društva za seksualnu terapiju iz Klinike za psihijatriju Vrapče na tu je temu rekao: “Bavljenje seksualnošću multidisciplinarna je djelatnost. Potrebno je uključiti ginekologe, endokrinologe, androloge i psihijatre. Član sam Hrvatskoga društva za seksualnu terapiju i naš je cilj animirati čim više ginekologa da se uključe u edukaciju o ovoj tematici kako bi zajedno mogli što uspješnije pomoći pacijenticama.”

kako pobijediti umor u menopauzi??

foto: BigStock

Zašto se debljamo u menopauzi

Na kongresu je bilo riječi i o starenju kože u sklopu panela “Dermatologija i menopauza” u kojemu su sudjelovale Neira Puizina Ivić, Željana Bolanča, Donatella Verbanac i Biljana Blažeković. Kao preporuka za očuvanje kože u vrijeme menopauze stručnjakinje su istaknule kreme s UVA- i UVB-zaštitom, ispitane pripravke s vitaminima A, E i C, pri čemu vitamini A i E doprinose očuvanju vitamina C koji je vrlo nestabilan, ali ima snažna antioksidativna svojstva i odličan je za očuvanje kože.

Zašto su u menopauzi žene sklonije rastu tjelesne težine raspravljale su Sanja Musić Milanović, Dinka Pavičić Baldani, Ivan Jandrić i Lana Škrgatić na panelu “Debljina i menopauza – izazovi i strategije”. “Trenutno u Hrvatskoj 18,7 % stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, od čega su 16,8 % žene i 20,8 % muškarci. U razdoblju od pedeset i pete i šezdeset i pete godine života najdeblje su žene, a  debljina se u vrijeme menopauze udvostručuje. Rizični su čimbenici samoga povećanja debljine u menopauzi konzumiranje više od 20 grama alkohola dnevno, tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana, pušenje te povišen krvni tlak. Posljedice debljine za žene u menopauzi kardiovaskularne su bolesti, demencija, depresija i seksualna disfunkcija”, izjavila je doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine iz HZJZ-a.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.