Prati nas

Mozaik

Advent 2018.

Na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu manje kozumerizma, a više Božića

Najbolji Advent u Europi, onaj zagrebački, za ovu godinu sprema pregršt iznenađenja. Uz dobro poznate lokacije i programe, bit će predstavljeni i neki novi, a posebno je zanimljivo da će veći naglasak biti na blagdanskom ozračju i umjetnosti, umjesto na konzumerizmu.

Objavljeno

|

Advent, Trg bana Jelačića (foto: Siniša Bogdanić)

Zagrebački Advent, koji je proteklih nekoliko godina proglašavan najboljim u Europi, počinje 1. prosinca i trajati će sve do 6. siječnja 2019. Ove godine, kako su najavili iz Turističke zajednice grada Zagreba, naglasak će biti više na kulturnim i besplatnim događanjima, a manje na onim komercijalnima. Tako će Advent u Zagrebu sve Zagrepčane i njihove goste uvesti u blagdansko raspoloženje i radosno iščekivanje Božića, poručuju iz TZ-a.

Uz one dobro poznate lokacije, ove godine bit će predstavljeno i nekoliko novih lokacija programa, najavila je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld. Jedna od tih novih lokacija je “Advent u Maksimiru”, zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i “Advent Stara Tkalča”, gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.


Ove godine, novost je i “Filmski Advent” u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste. Prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković i to kao set za snimanje božićnih filmova. Kako je ove godine naglasak na kulturnim događanjima, tako da će se tijekom Adventa održati osam različitih festivala, posebno onih klasične glazbe, te niz prigodnih izložbi. “Kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić Mažuranić, upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, a i većina lokacija imat će neke od elemenata njezinih bajki”, rekla je Bienenfeld.

foto: Sandro Bura

Naglasila je i da će organizatori pokušati “smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje”, za koju je prigodu osmišljeno niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvoreni prostorima. Baš zbog te želje da se smanji konzumerizam, na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda.

Ministar turizma Gari Capelli očekuje porast broja turista u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 gostiju, te je ostvaren promet od pola milijarde kuna. “Zagreb će definitivno biti ‘točka na i’ hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona”, rekao je Capelli.

Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić rekao je kako su, kada je u pitanju zagrebački Advent, učili od boljih. “Mi smo učili od Beča i bolji smo od Beča. Razmišljamo već o idućoj godini, što ćemo novoga napraviti jer kad ste najbolji, morate stalno dizati ljestvicu”, rekao je Bandić.

Detalje ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu kao i kompletan program možete pronaći na ovom linku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP