Prati nas

Show

Muški problem

Patrick Stewart o nasilnom ocu i zlostavljanoj majci

Problem s nasiljem u obitelji je u velikoj mjeri muški problem. Ponekad čujemo o nasilju koje žene čine nad muškarcima, ali to je tako rijetko. To što su pretučene u vlastitom domu nije problem žena – to je problem muškaraca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

obiteljsko nasilje,
Patrick Stewart (screenshot: The Late Show with Stephen Colbert)

Planetarno popularni engleski glumac Patrick Stewart (78) ostvario je sjajnu holivudsku karijeru; glumio je u filmovima, serijama, ali i u teatru. U Zvjezdanim stazama kao kapetan Jean-Luc Picard borio se za pravdu i mir u svemiru, no ni zemaljske obaveze nije zapustio.

Jedan od najomiljenijih ćelavaca aktivist je za ljudska prava, a za AV Club progovorio je o teškom odrastanju u domu punom obiteljskog nasilja.


„Problem s nasiljem u obitelji je u velikoj mjeri muški problem. Ponekad čujemo o nasilju koje žene čine nad muškarcima, ali to je tako rijetko. To što su pretučene u vlastitom domu nije problem žena – to je problem muškaraca.

Odrastao sam u takvom domu. Čuo sam policajca koji je mojoj okrvavljenoj majci kazao da ga je sigurno izazvala. Ali nije ga nikad provocirala. On je bio bijesna, nesretna, frustrirana, pijana osoba. Nisam do prije par godina znao da se 1940. vratio iz Bitke za Francusku s onim što se tada zvalo „šok od granate“. To danas zovemo PTSP-om. Imao je težak slučaj PTSP-a i nikada se nije liječio. Govorili bi mu da se sabere i bude muško. Tako se tada liječio PTSP. ‘Saberi se, ti si vojnik. Ponašaj se kao vojnik!’ Umro je s PTSP-om.

Nikada nije govorio o tome. Nisam znao, a mislim da ni njegova supruga to nije znala. Rekli su mi da je njegovo ponašanje klasičan simptom neliječenog PTSP-a. Zato sada volontiram u organizaciji koja pomaže veteranima. I moram reći, da ni ovdje u Sjedinjenim Državama, za te veterane državu nije briga.“

 

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP