Prati nas

Show

Muški problem

Patrick Stewart o nasilnom ocu i zlostavljanoj majci

Problem s nasiljem u obitelji je u velikoj mjeri muški problem. Ponekad čujemo o nasilju koje žene čine nad muškarcima, ali to je tako rijetko. To što su pretučene u vlastitom domu nije problem žena – to je problem muškaraca.

Objavljeno

|

obiteljsko nasilje,
Patrick Stewart (screenshot: The Late Show with Stephen Colbert)

Planetarno popularni engleski glumac Patrick Stewart (78) ostvario je sjajnu holivudsku karijeru; glumio je u filmovima, serijama, ali i u teatru. U Zvjezdanim stazama kao kapetan Jean-Luc Picard borio se za pravdu i mir u svemiru, no ni zemaljske obaveze nije zapustio.

Jedan od najomiljenijih ćelavaca aktivist je za ljudska prava, a za AV Club progovorio je o teškom odrastanju u domu punom obiteljskog nasilja.„Problem s nasiljem u obitelji je u velikoj mjeri muški problem. Ponekad čujemo o nasilju koje žene čine nad muškarcima, ali to je tako rijetko. To što su pretučene u vlastitom domu nije problem žena – to je problem muškaraca.

Odrastao sam u takvom domu. Čuo sam policajca koji je mojoj okrvavljenoj majci kazao da ga je sigurno izazvala. Ali nije ga nikad provocirala. On je bio bijesna, nesretna, frustrirana, pijana osoba. Nisam do prije par godina znao da se 1940. vratio iz Bitke za Francusku s onim što se tada zvalo „šok od granate“. To danas zovemo PTSP-om. Imao je težak slučaj PTSP-a i nikada se nije liječio. Govorili bi mu da se sabere i bude muško. Tako se tada liječio PTSP. ‘Saberi se, ti si vojnik. Ponašaj se kao vojnik!’ Umro je s PTSP-om.

Nikada nije govorio o tome. Nisam znao, a mislim da ni njegova supruga to nije znala. Rekli su mi da je njegovo ponašanje klasičan simptom neliječenog PTSP-a. Zato sada volontiram u organizaciji koja pomaže veteranima. I moram reći, da ni ovdje u Sjedinjenim Državama, za te veterane državu nije briga.“

 

.

Show

Za svaki dan odgađanja testa očinstva, bivši će kralj platiti kaznu od 5.000 eura

Glasine o kraljevoj nepriznatoj kćeri počele su 1999. godine objavom neautorizirane biografije njegove supruge. Delphine Boel je prvi puta javno ustvrdila da je kraljevske krvi 2005. godine u jednom intervjuu.

Objavljeno

|

Autor

Prizivni sud u Belgiji odlučio je da će bivši kralj Albert II (84) plaćati kaznu od 5.000 eura za svaki dan koji bude odbijao obaviti DNK test očinstva. Albert od veljače ne poštuje sudski nalog prema kojem bi trebao dati uzorak DNK da bi se utvrdilo je li multimedijska umjetnica Delphine Boel (51) njegove dijete začeto u vezi iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Odvjetnik Alberta II kaže da vjeruje kako će na koncu ipak pristati na testiranje, budući da mu je garantirano da će rezultati ostati tajni. Glasine o kraljevoj nepriznatoj kćeri počele su 1999. godine objavom neautorizirane biografije njegove supruge. Delphine Boel je prvi puta javno ustvrdila da je kraljevske krvi 2005. godine u jednom intervjuu.Njena majka barunica Sybille de Selys Longchamps potvrdila je vezu s tada još princem Albertom od Liegea. Albert je neočekivano, uslijed bratove smrti, sjeo na tron 1993. godine. 20 godina kasnije je abdicirao zbog zdravstvenog stanja da bi ga naslijedio sin Philippe. Godišnji prihod mu je milijun eura. Belgija je ustavna monarhija u kojoj kralj ima pretežno ceremonijalnu ulogu.

Nastavi čitati