Prati nas

Show

Muški problem

Patrick Stewart o nasilnom ocu i zlostavljanoj majci

Problem s nasiljem u obitelji je u velikoj mjeri muški problem. Ponekad čujemo o nasilju koje žene čine nad muškarcima, ali to je tako rijetko. To što su pretučene u vlastitom domu nije problem žena – to je problem muškaraca.

Objavljeno

|

obiteljsko nasilje,
Patrick Stewart (screenshot: The Late Show with Stephen Colbert)

Planetarno popularni engleski glumac Patrick Stewart (78) ostvario je sjajnu holivudsku karijeru; glumio je u filmovima, serijama, ali i u teatru. U Zvjezdanim stazama kao kapetan Jean-Luc Picard borio se za pravdu i mir u svemiru, no ni zemaljske obaveze nije zapustio.

Jedan od najomiljenijih ćelavaca aktivist je za ljudska prava, a za AV Club progovorio je o teškom odrastanju u domu punom obiteljskog nasilja.

„Problem s nasiljem u obitelji je u velikoj mjeri muški problem. Ponekad čujemo o nasilju koje žene čine nad muškarcima, ali to je tako rijetko. To što su pretučene u vlastitom domu nije problem žena – to je problem muškaraca.

Odrastao sam u takvom domu. Čuo sam policajca koji je mojoj okrvavljenoj majci kazao da ga je sigurno izazvala. Ali nije ga nikad provocirala. On je bio bijesna, nesretna, frustrirana, pijana osoba. Nisam do prije par godina znao da se 1940. vratio iz Bitke za Francusku s onim što se tada zvalo „šok od granate“. To danas zovemo PTSP-om. Imao je težak slučaj PTSP-a i nikada se nije liječio. Govorili bi mu da se sabere i bude muško. Tako se tada liječio PTSP. ‘Saberi se, ti si vojnik. Ponašaj se kao vojnik!’ Umro je s PTSP-om.

Nikada nije govorio o tome. Nisam znao, a mislim da ni njegova supruga to nije znala. Rekli su mi da je njegovo ponašanje klasičan simptom neliječenog PTSP-a. Zato sada volontiram u organizaciji koja pomaže veteranima. I moram reći, da ni ovdje u Sjedinjenim Državama, za te veterane državu nije briga.“

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.