Prati nas

Mozaik

Oprosti nam, Lajka

Sve što su vam govorili o Lajki, lagali su vam

Sovjeti su izvijestili da je kružeći oko Zemlje živjela nekoliko dana te da je eutanazirana posljednjim obrokom u koji je stavljen otrov. Istina je da Lajka nije jela u Sputnjiku te da je živjela samo nekoliko sati nakon lansiranja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sputnik

Jedno od prvih živih bića koje su Zemljani lansirali u orbitu bila je dvogodišnja kujica Kudravka, poznatija kao Lajka. Bila je lutalica s moskovskih ulica, “regrutirana” samo devet dana prije leta. U školi su nas učili, navodno, sve o Lajkinoj avanturi. Ali, nisu nam rekli da je uginula, sasvim nepotrebno, u mukama. U Moskvi joj je podignut spomenik 2008. godine.

Preplašena mješanka sibirskog haskija, žrtva sovjetskog svemirskog programa, zatvorena je u kapsulu satelita Sputnjik 2. Nakon tri dana, 3. studenog 1957. godine, poslana je na put s kojeg se nikada nije vratila. Trebalo se tako pokazati da je moguć život u bestežinskom stanju, što se već ranije znalo, a moglo se dokazati i na manje skupe i manje nasilne načine. Njen sretan povratak nije nikada ni predviđen, budući da satelit nije imao sustav za povratak na Zemlju i prizemljenje. Cijeli ovaj eksperiment zamišljen je kao spektakl povodom proslave godišnjice Oktobarske revolucije.


Sovjeti su izvijestili da je kružeći oko Zemlje Lajka živjela nekoliko dana te da je eutanazirana posljednjim obrokom u koji je stavljen otrov. Desetljećima je građen mit o “psu astronautu” kao velikom uspjehu moskovske znanosti i tehnologije u vječnoj utrci sa Sjedinjenim Državama. No istina je da Lajka nije jela u Sputnjiku te da je živjela samo nekoliko sati nakon lansiranja. Doslovno se skuhala u satelitu kojem je otkazao sustav hlađenja. Potvrdio je to 2002. godine jedan od znanstvenika koji je surađivao na projektu, Dimitri Malashenkov.

“Što više vremena prolazi, sve više mi je žao. Nismo smjeli to učiniti. Iz te misije nismo naučili dovoljno da bismo opravdali smrt tog bića”, kazao je 1998. godine Oleg Gazenko, jedan od znanstvenika odgovornih za Lajkinu smrt.

Signali koji su odaslani na zemlju pokazali su da je iskusila paničan strah, o čemu svjedoči i 240 otkucaja srca u minuti. Sputnjik 2 se u travnju 1958. godine raspao u atmosferi i izgorio, a nakon što je s Lajkinim mrtvim tijelom obišao zemlju 2570 puta. Nakon Lajke, niz pasa skončao je na sličan način u Zemljinoj orbiti ili ginući u neuspješnim lansiranjima.

.

Show

Ponosni tata Šprajc pokazao djecu: ‘Sinovi Havaja’

Popularni voditelj Zoran Šprajc na Instagramu je objavio fotografiu u društvu dvojice sinova Mirona i Darjana. Osim njih, Šprajc ima i kćer Franku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljeni TV voditelj Zoran Šprajc trenutno je na godišnjem odmoru, a da mu je doista dobro i da uživa u slobodnom vremenu pokazuje objavama na društvenim mrežama. Tako je prije neki dan svoje pratitelje počastio slikom u kupaćim gaćama, a sada javnosti napokon pokazao i svoje skoro već odrasle sinove.

Na Instagramu je objavio fotografiju u društvu sinova Mirona (18) i Darjana (16), svi obučeni u havajske košulje, te ispod slike napisao “Sinovi havaja”. Popularni voditelj, inače, ima i kćer Franku kojoj je 19 godina.


O tome kako izlazi na kraj s troje tinejdžera u kući, Šprajc je svojevremeno za Story rekao: “Za divno čudo, ta se gomila pubertetskih hormona u kući i ne osjeti. Svatko od njih cool je na svoj način, a savjete im više dajem nego što ih oni trebaju. Sve su to već mali-veliki ljudi koji imaju izgrađen svjetonazor, karakter i navike, pa mi se čini da roditelji ponekad uzaludno pokušavaju usmjeriti dijete u smjeru u kojem bi oni željeli. Moje je da poštujem njihov izbor i da im u tome pomognem koliko god to mogu.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP