Prati nas

Aktivno starenje

samo se opustite

‘Da sam opet mlada, više bih uživala u onim poljupcima za laku noć’

Danas živimo pod ogromnim pritiskom da budemo lijepi, pametni, uspješni, obrazovani, bogati, uredni, informirani, njegovani… Popis je beskrajan. A gdje je tu mjesto za jednostavno ‘bivanje’? Poslušajte što žene u svojem šezdesetim i sedamdesetim godinama kažu o tome čemu se zapravo valja najviše posvetiti.

Objavljeno

|

Kako imati sijedu kosu?
foto: BigStock

Biti uvijek lijepa, sređena i uspješna. Pa onda imati uvijek pospremljen stan, urednu frizuru, čist auto. Imati djecu koja se uvijek lijepo ponašaju i uz to govore francuski i sviraju klavir. Žene su danas pod ogromnom pritiskom da budu savršene. No je li potraga za savršenstvom uopće potrebna?

Što o tome imaju reći žene u šezdesetim i sedamdesetim godinama? Pogledajte video koji je snimljen za potrebe reklamne kampanje Sanctuary Spa centra koji govori puno o tome kako bismo trebali trošiti svoje vrijeme i energiju.

“Da sam danas mlada žena, ne znam kako bih se nosila sa svim. Sa svim tim stvarima koje imamo, s prilikama i tehnologijom, čovjek bi pomislio da je to svijet pun zadovoljstva.

No umjesto toga, bojim se da je to svijet pritisaka. Pritisaka da se bude savršenom majkom, savršenom ženom, savršenom prijateljicom. Pritisaka da se bude uspješnom, šeficom, predvodnicom.

Da sam opet mlada, ne bih pisala popis stvari koje treba obaviti, već popis stvari koje ne treba obaviti. Dala bih si vremena da uživa u stvarima za koje tek sad shvaćam da su najvažnije. Što sve ne bih dala da mogu produljiti one poljupce za laku noć, umjesto da se žalim kako sutra ujutro moram rano ustati.

Što sve ne bih dala da mogu još koju sekundu maziti svoju djecu prije nego postanu preveliki da ih držim u naručju. Što sve ne bih dala za još pet minuta na plesnom podiju dok su mi noge još uvijek dovoljno snažne da me nose.

I ne radi se o zaustavljanju borbe za našu ravnopravnost. Uostalom, moja generacija je bila ona koja je spalila grudnjake. No nikad nismo bile u opasnosti da izgorimo.

Ne, jednostavno se radi o tebi kao ljudskom biću. Ovo je najvažnija riječ: biće – onaj koji jest. Onaj koji je izgubljen u trenutku. Onaj koji je u miru s ostatkom svijeta. Onaj koji je pažljiv prema samome sebi. Onaj koji je pažljiv prema drugima. Onaj koji je u stanju sve pustiti i biti ponosan što je to učinio.

Vjerujte mi, da sam opet mlada, provela bih više vremena naprosto bivajući, a ne radeći.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.