Prati nas

Aktivno starenje

samo se opustite

‘Da sam opet mlada, više bih uživala u onim poljupcima za laku noć’

Danas živimo pod ogromnim pritiskom da budemo lijepi, pametni, uspješni, obrazovani, bogati, uredni, informirani, njegovani… Popis je beskrajan. A gdje je tu mjesto za jednostavno ‘bivanje’? Poslušajte što žene u svojem šezdesetim i sedamdesetim godinama kažu o tome čemu se zapravo valja najviše posvetiti.

Objavljeno

|

Kako imati sijedu kosu?
foto: BigStock

Biti uvijek lijepa, sređena i uspješna. Pa onda imati uvijek pospremljen stan, urednu frizuru, čist auto. Imati djecu koja se uvijek lijepo ponašaju i uz to govore francuski i sviraju klavir. Žene su danas pod ogromnom pritiskom da budu savršene. No je li potraga za savršenstvom uopće potrebna?

Što o tome imaju reći žene u šezdesetim i sedamdesetim godinama? Pogledajte video koji je snimljen za potrebe reklamne kampanje Sanctuary Spa centra koji govori puno o tome kako bismo trebali trošiti svoje vrijeme i energiju.


“Da sam danas mlada žena, ne znam kako bih se nosila sa svim. Sa svim tim stvarima koje imamo, s prilikama i tehnologijom, čovjek bi pomislio da je to svijet pun zadovoljstva.

No umjesto toga, bojim se da je to svijet pritisaka. Pritisaka da se bude savršenom majkom, savršenom ženom, savršenom prijateljicom. Pritisaka da se bude uspješnom, šeficom, predvodnicom.

Da sam opet mlada, ne bih pisala popis stvari koje treba obaviti, već popis stvari koje ne treba obaviti. Dala bih si vremena da uživa u stvarima za koje tek sad shvaćam da su najvažnije. Što sve ne bih dala da mogu produljiti one poljupce za laku noć, umjesto da se žalim kako sutra ujutro moram rano ustati.

Što sve ne bih dala da mogu još koju sekundu maziti svoju djecu prije nego postanu preveliki da ih držim u naručju. Što sve ne bih dala za još pet minuta na plesnom podiju dok su mi noge još uvijek dovoljno snažne da me nose.

I ne radi se o zaustavljanju borbe za našu ravnopravnost. Uostalom, moja generacija je bila ona koja je spalila grudnjake. No nikad nismo bile u opasnosti da izgorimo.

Ne, jednostavno se radi o tebi kao ljudskom biću. Ovo je najvažnija riječ: biće – onaj koji jest. Onaj koji je izgubljen u trenutku. Onaj koji je u miru s ostatkom svijeta. Onaj koji je pažljiv prema samome sebi. Onaj koji je pažljiv prema drugima. Onaj koji je u stanju sve pustiti i biti ponosan što je to učinio.

Vjerujte mi, da sam opet mlada, provela bih više vremena naprosto bivajući, a ne radeći.”

.

Aktivno starenje

Britanka (77) postala najstarija osoba koja je sama oplovila svijet

‘Bogovi vjetra nisu čitavo vrijeme bili sa mnom, morala sam zaobići dva ciklona kod Havaja i jedan u Indijskom oceanu. Na to sam potrošila čitav tjedan’, kazala je Socrates.

Objavljeno

|

77-godišnja Britanka postala je najstarija osoba na svijetu koja je potpuno sama, bez ičije pomoći i u jednom mahu, oplovila svijet, piše Guardian.

Jeane Socrates iz Lymingtona u Hampshireu, svoje je putovanje dugo 320 dana završila u Victoriji u Kanadi. Kad je uplovljavala u luku pratila ju je flotila drugih brodica, a s obale su joj oduševljeno mahale stotine ljudi. Kraljevski jahtaški klub Victorija čestitao je Jeane na velikom pothvatu i potvrdio da je upravo postala najstarija osoba kojoj je tako nešto pošlo za rukom.


Socrates je plovila na 11,5 metara dugoj jedrilici Nereida, a tijekom putovanja čak je doživjela i manju nesreću kad su joj solarni paneli pali u more.

No za Jeane ovo nije prvi rekord takve vrste. Naime, i 2013. je oplovila svijet te je i tada bila najstarija osoba koja je to učinila. Prije nje, rekord je držao Minoru Saito kojemu je bila 71 godina kad je 2005. oplovio svijet.

“Bogovi vjetra nisu čitavo vrijeme bili sa mnom, morala sam zaobići dva ciklona kod Havaja i jedan u Indijskom oceanu. Na to sam potrošila čitav tjedan”, kazala je Socrates. Također, zahvalila je javnosti na podršci: “Poslali su mi jako puno divnih poruka. Mislim da im se sviđa činjenica da sam tijekom puta prevladala toliko puno problema i dokazala da su i ovakve stvari moguće.”

Jeane je počela jedriti zajedno s mužem nedugo nakon što je 1997. otišla u mirovinu. Par je putovao Europom, Karibima i Amerikom. Nakon suprugove smrti 2003., Jeane je nastavila putovati sama i to opisala kao nimalo lak zadatak jer se morala upoznati s raznim sistemima na jedrilici Nereida i uhvatiti se u koštac s raznim problemima – što je sve opisala u svojem blogu.

Prvi pokušaj oplovljavanja svijeta imala je 2009. no tada nije uspjela. U pokušaju iz 2017. doživjela je i strašnu nesreću kad je pala preko palube u more i slomila nekoliko rebara.

Tijekom putovanja Socrates je prikupila i oko 2.000 funti za humanitarnu organizaciju RNLI koja se bavi spašavanjima na moru bez obzira na vremenske uvjete. “Zapravo, što je vrijeme gore, to je vjerojatnije da su oni tamo negdje vani i pokušavaju nekoga spasiti. Njih ne financira vlada i zato je ovo jako važno”, kazala je Socrates.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP