Prati nas

Vijesti

Kad se male ruke slože

Glasovanje u Saboru: Opačić, Ronko i Habek spasili Pavićevu reformu

U neugodnoj saborskoj raspravi SDP-ov Gordan Maras nazvao je bivše kolege zagađivačima prostora te je zatražio da se iz SDP-vih klupa izdvoje zastupnici koje je ‘Bandić kupio’.

Objavljeno

|

Milanka Opačić (screenshot: vlada.hr)

Sabor je većinom glasova prihvatio izmjene paketa mirovinskih zakona, što znači da je kontroverzna mirovinska reforma sa sve duljim radnim vijekom i jakom penalizacijom prijevremenog umirovljenja – na snazi od 1. siječnja iduće godine.

Izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima izlasovane su sa 76 glasova ‘za’, jednim suzdržanim, izmjene zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i o mirovinskim osiguravajućim društvma jednoglasno, sa 78 ‘za’, a ostali zakoni sa 77 glasova ‘za’.Zastupnici Mosta nisu željeli glasovati, a sve su nazvali sramotnom trgovinom u kojoj SDP-ovi prebjezi spašavaju Plenkovića i to bez ključnih partnera Milorada Pupovca (SDSS) i Darinka Dumbovića (Reformisti).

Nakon odlaska Mostovaca, glasovanje se nastavilo. Većinu su vladajućima osiguravali SDP-ovci koji su prešli u klubove HNS-a i Milana Bandića Mario Habek, Milanka Opačić i Zdravko Ronko.

U neugodnoj saborskoj raspravi SDP-ov Gordan Maras nazvao je bivše kolege zagađivačima prostora te je zatražio da se iz lijeve strane sabornice izdvoje zastupnici koje je „Bandić kupio“ i premjeste na drugu stranu.

“Ja nisam na prodaju, nisam ništa tražila ni od Ivice Račana, ni od Zorana Milanovića, a ni od Davora Bernardića. Svoje sam mjesto ovdje zaradila s preko 25 tisuća glasova, što vi nikad nećete dobiti”, uzvratila je Marasu i dobila pljesak dijela HDZ-ovih zastupnika.

Sabor je također, uz protivljenje oporbe i stručne javnosti, prihvatio novi Zakon o udomljavanju. 

.

Vijesti

Zaposleni umirovljenici: Sve ih je više, no ne žele javno istupati

Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna.

Objavljeno

|

Autor

Do kada moram raditi?

Priča o umirovljenicima koji rade, u Hrvatskoj kao da je tabu tema. Do javnosti dopiru brojke i statistički podaci, ali o novom trendu nerado govore i poslodavci i zaposlenici. Svima je nekako nelagodno, valjda zbog činjenice da većina ljudi koji opet rade od mirovine ne može živjeti, pa u mirovini rade – da bi živjeli, piše Slobodna Dalmacija.

“Odradila sam uvjete do pune mirovine i prihvatila sam, nakon toga, kao umirovljenica raditi četiri sata u privatnoj poliklinici. Financijski aspekt je u drugom planu. Ne tjera me nužda, nego želja da ostanem aktivna uz osjećaj da sam sposobna za posao u kojemu mogu još dosta dati. Meni je ovo nastavak normalnog života, s time da mi je sada lagodnije nego prije jer imam više slobodnog vremena, a još uvijek radim. To je jedan lijepi prijelaz prema pravoj mirovini. Preporučila bih to svakome tko može”, kaže poznata splitska liječnica, ne želeći se javno eksponirati.Motivi novozaposlene umirovljenice u jednom maloprodajnom trgovačkom lancu ponešto su drugačiji. Nije, kaže, od onih što su jedva dočekali mirovinu da se riješe obveze svakodnevnog odlaska na posao. Osjeća se zdravom i sposobnom pa zašto ne bi radila ako se pruža prilika. Ali, to nije sve. “Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna”, kaže Slobodnoj ova trgovkinja, koja također inzistira na anonimnosti.

Od siječnja ove godine broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u tri mjeseca gotovo udvostručio broj zaposlenih na četiri sata dnevno u odnosu na kraj 2018. godine – s 5.138 na gotovo 9.000 do kraja ožujka.

Nastavi čitati