Prati nas

Vijesti

Skulptura razdora

Kolinda otkrila Tuđmana, inicijator projekta Bandić pratio iz bolesničke postelje

U Zagrebu je održano svečano otvorenje spomenika Franji Tuđmanu kojem je prisustvovao čitav državni vrh. No ne i inicijator čitavog projekta, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, On je, naime, zadržan u bolnici radi plućne embolije.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tuđmanovi spomenici
screenshot: HTV

Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u Zagrebu je svečano otkriven njegov spomenik u nazočnosti državnog vrha, obitelji Tuđman i brojnih štovatelja. Spomenik – figura pokojnog predsjednika autora Kuzme Kovačića visoka 4,5 metra – smješten je u Ulici grada Vukovara kod Sveučilište knjižnice na nekadašnjem mjestu granitne piramide autora Branka Silađina.

„Prvi hrvatski predsjednik upisan je u našu povijest kao velikan i zadužio nas je za mnoga stoljeća. Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni. (…) Hrvatski narod volio je svoga predsjednika“, rekla je predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović u prigodnom govoru ponavljajući Tuđmanove riječi: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”.


No ne dijele baš svi toliko oduševljenje bivšim predsjednikom i novim spomenikom jer je nešto prije svečanosti otvorenja, održan i prosvjed pod nazivom “Na drugoj strani” u organizaciji više različitih nevladinih udruga i organizacija.

“Ovdje smo simbolično kako bi pokazali da postoji druga strana koja misli da imamo Hrvatsku kakvu je doista zamislio predsjednik Franjo Tuđman. Imamo Hrvatsku u kojoj se ne poštuju ljudska prava, imamo Hrvatsku koja je korumpirana. Imamo Hrvatsku s dvjestotinjak bogatih obitelji, Hrvatsku koja sve više širi mržnju prema drugima. (…) Imamo spomenik koji gospodin Bandić diže sam sebi”, rekla je zastupnica u zagrebačkoj Skupštini Rada Borić.

No spomenuti Milan Bandić ipak nije prisustvovao svečanosti. Naime, zagrebački gradonačelnik je u bolnici pod budnim okom liječnika. Iako je do zadnjeg trenutka najavljivao svoj dolazak, dijagnoza plućne embolije bila je preozbiljna da bi i ovaj put pobjegao liječnicima.

Bandićevi problemi sa zdravljem počeli su još početkom studenog kad je rekao da je uganuo gležanj. No ispostavilo se da je stvar puno ozbiljnija jer se zapravo radilo o prijelomu dvije kosti noge i to na tri mjesta. S obzirom da nije poslušao liječnike koji su mu savjetovali strogo mirovanje te je nastavio s uobičajenim aktivnostima, krvni ugrušci počeli su mu otežavati disanje i konstatirana je plućna embolija.

Bandić će tako još neko vrijeme ostati u bolnici. Želje za što bržim ozdravljenjem stižu sa svih strana.

.

Vijesti

Još su tri osobe zaražene koronavirusom preminule. U Nuštru je oboljelo dijete

Za one koji smatraju da je ovo bolest koja je rezervirana samo za starije osobe evo podatka od jučer da nijedan od šestero oboljelih nije bio stariji od 55 godina, izjavio je Ivanović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U Osijeku je preminula još jedna osoba zaražena koronavirusom. Baš kao i jučer u slučaju četvero preminulih, riječ je pacijentu starije životne dobi. Žena stara 82 godine bila je onkološki bolesnik, službeno je potvrđeno. Bila je hospitalizirana na Klinici za infektologiju i nije bila na respiratoru.

Nešto ranije iz zadarskog Stožera stigla je vijest da je u tamošnjoj Općoj bolnici preminuo 88-godišnji muškarac obolio od koronavirusa. Bio je na respiratoru te je imao povijest kroničnih bolesti.


“Imamo prvu preminulu osobu od koronavirusa,” izjavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera. mediji javljaju da je riječ o muškarcu starom 85 godina. Time se broj preminulih uslijed infekcije COVID-19 popeo na 15.

“Za one koji smatraju da je ovo bolest koja je rezervirana samo za starije osobe evo podatka od jučer da nijedan od šestero oboljelih nije bio stariji od 55 godina. Bilo ih je i u dobi od 33, 36 i 42 godine. Bolest, dakle, može pogoditi bilo koga”, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Tomu svjedoči i podatak da je među novozaraženima i dijete iz Nuštra. “Dijete od četiri mjeseca zarazilo se od majke, oboje su stabilno”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodao kako je najviše zaraženih u dobi od 50 do 60 godina.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP