Prati nas

Kuhinja

Kraljičin slastičar otkrio je recept za božićne kekse od đumbira

Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Buckinghamska palača otkrila je još jedan recept. Nakon bazgove torte služene na vjenčanju Megan i Harryja, sada znamo i kakve to točno kekse kraljevska obitelj gricka za božićne blagdane. Naime, kraljevski slastičar objavio je recept za gingerbread kekse uz savjet: “Tijesto je najbolje ostaviti da se odmori. Napravite ga večeras, a pecite sutra.”

Ovi se keksi tradicionalno rade u obliku ljudske siluete, no sve su popularnije zvijezde ili oblici božićnih jelki. Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.


Ako se bojite da će keksi izgubiti oblik tijekom pečenja, savjetuju slastičari, izrezane sirove kekse prije pečenja stavite na sat vremena u zamrzivač. Po ovom receptu možete napraviti desetak “čovječuljaka” koje možete pojesti ili objesiti kao ukras na jelku.

Sastojci

200 grama brašna
prašak za pecivo
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica začina za medenjake
100 grama neslanog maslaca
75 grama smeđeg šećera
25 grama bijelog šećera
45 grama mlijeka
bijela glazura za dekoriranje (nije obavezno)
razne vrpce za ukrašavanje (nije obavezno)

Priprema

Zajedno prosijte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte maslac izrezan na kockice pa vrhovima prstiju izradite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko kako bi se formiralo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite da se odmara najmanje dva sata, najbolje preko noći.

foto: Pixabay

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike i položite na papir za pečenje. Pospite kristalnim šećerom i pecite dok ne poprime zlatno smećkastu boju. Pustite da se keksi ohlade u potpunosti prije no što ih, eventualno, ukrasite crtanjem ornamenata glazurom iz tanke slastičarske šprice.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP