Prati nas

Kuhinja

Kraljičin slastičar otkrio je recept za božićne kekse od đumbira

Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Buckinghamska palača otkrila je još jedan recept. Nakon bazgove torte služene na vjenčanju Megan i Harryja, sada znamo i kakve to točno kekse kraljevska obitelj gricka za božićne blagdane. Naime, kraljevski slastičar objavio je recept za gingerbread kekse uz savjet: “Tijesto je najbolje ostaviti da se odmori. Napravite ga večeras, a pecite sutra.”

Ovi se keksi tradicionalno rade u obliku ljudske siluete, no sve su popularnije zvijezde ili oblici božićnih jelki. Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.



Ako se bojite da će keksi izgubiti oblik tijekom pečenja, savjetuju slastičari, izrezane sirove kekse prije pečenja stavite na sat vremena u zamrzivač. Po ovom receptu možete napraviti desetak “čovječuljaka” koje možete pojesti ili objesiti kao ukras na jelku.

Sastojci

200 grama brašna
prašak za pecivo
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica začina za medenjake
100 grama neslanog maslaca
75 grama smeđeg šećera
25 grama bijelog šećera
45 grama mlijeka
bijela glazura za dekoriranje (nije obavezno)
razne vrpce za ukrašavanje (nije obavezno)

Priprema

Zajedno prosijte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte maslac izrezan na kockice pa vrhovima prstiju izradite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko kako bi se formiralo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite da se odmara najmanje dva sata, najbolje preko noći.

foto: Pixabay

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike i položite na papir za pečenje. Pospite kristalnim šećerom i pecite dok ne poprime zlatno smećkastu boju. Pustite da se keksi ohlade u potpunosti prije no što ih, eventualno, ukrasite crtanjem ornamenata glazurom iz tanke slastičarske šprice.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati