Prati nas

Kuhinja

Kraljičin slastičar otkrio je recept za božićne kekse od đumbira

Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Buckinghamska palača otkrila je još jedan recept. Nakon bazgove torte služene na vjenčanju Megan i Harryja, sada znamo i kakve to točno kekse kraljevska obitelj gricka za božićne blagdane. Naime, kraljevski slastičar objavio je recept za gingerbread kekse uz savjet: “Tijesto je najbolje ostaviti da se odmori. Napravite ga večeras, a pecite sutra.”

Ovi se keksi tradicionalno rade u obliku ljudske siluete, no sve su popularnije zvijezde ili oblici božićnih jelki. Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.


Ako se bojite da će keksi izgubiti oblik tijekom pečenja, savjetuju slastičari, izrezane sirove kekse prije pečenja stavite na sat vremena u zamrzivač. Po ovom receptu možete napraviti desetak “čovječuljaka” koje možete pojesti ili objesiti kao ukras na jelku.

Sastojci

200 grama brašna
prašak za pecivo
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica začina za medenjake
100 grama neslanog maslaca
75 grama smeđeg šećera
25 grama bijelog šećera
45 grama mlijeka
bijela glazura za dekoriranje (nije obavezno)
razne vrpce za ukrašavanje (nije obavezno)

Priprema

Zajedno prosijte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte maslac izrezan na kockice pa vrhovima prstiju izradite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko kako bi se formiralo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite da se odmara najmanje dva sata, najbolje preko noći.

foto: Pixabay

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike i položite na papir za pečenje. Pospite kristalnim šećerom i pecite dok ne poprime zlatno smećkastu boju. Pustite da se keksi ohlade u potpunosti prije no što ih, eventualno, ukrasite crtanjem ornamenata glazurom iz tanke slastičarske šprice.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP