Prati nas

Kuhinja

Kraljičin slastičar otkrio je recept za božićne kekse od đumbira

Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Buckinghamska palača otkrila je još jedan recept. Nakon bazgove torte služene na vjenčanju Megan i Harryja, sada znamo i kakve to točno kekse kraljevska obitelj gricka za božićne blagdane. Naime, kraljevski slastičar objavio je recept za gingerbread kekse uz savjet: “Tijesto je najbolje ostaviti da se odmori. Napravite ga večeras, a pecite sutra.”

Ovi se keksi tradicionalno rade u obliku ljudske siluete, no sve su popularnije zvijezde ili oblici božićnih jelki. Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.


Ako se bojite da će keksi izgubiti oblik tijekom pečenja, savjetuju slastičari, izrezane sirove kekse prije pečenja stavite na sat vremena u zamrzivač. Po ovom receptu možete napraviti desetak “čovječuljaka” koje možete pojesti ili objesiti kao ukras na jelku.

Sastojci

200 grama brašna
prašak za pecivo
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica začina za medenjake
100 grama neslanog maslaca
75 grama smeđeg šećera
25 grama bijelog šećera
45 grama mlijeka
bijela glazura za dekoriranje (nije obavezno)
razne vrpce za ukrašavanje (nije obavezno)

Priprema

Zajedno prosijte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte maslac izrezan na kockice pa vrhovima prstiju izradite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko kako bi se formiralo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite da se odmara najmanje dva sata, najbolje preko noći.

foto: Pixabay

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike i položite na papir za pečenje. Pospite kristalnim šećerom i pecite dok ne poprime zlatno smećkastu boju. Pustite da se keksi ohlade u potpunosti prije no što ih, eventualno, ukrasite crtanjem ornamenata glazurom iz tanke slastičarske šprice.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP