Prati nas

Kuhinja

Kraljičin slastičar otkrio je recept za božićne kekse od đumbira

Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Buckinghamska palača otkrila je još jedan recept. Nakon bazgove torte služene na vjenčanju Megan i Harryja, sada znamo i kakve to točno kekse kraljevska obitelj gricka za božićne blagdane. Naime, kraljevski slastičar objavio je recept za gingerbread kekse uz savjet: “Tijesto je najbolje ostaviti da se odmori. Napravite ga večeras, a pecite sutra.”

Ovi se keksi tradicionalno rade u obliku ljudske siluete, no sve su popularnije zvijezde ili oblici božićnih jelki. Slastica je osmišljena u 15. stoljeću. U 16. stoljeću je poprimila ljudski oblik o čemu postoje i prvi zapisi iz vremena Elizabete Prve. Kraljica je dala izraditi siluete od đumbirovih keksa kako bi impresionirala važne goste dvora.

Ako se bojite da će keksi izgubiti oblik tijekom pečenja, savjetuju slastičari, izrezane sirove kekse prije pečenja stavite na sat vremena u zamrzivač. Po ovom receptu možete napraviti desetak “čovječuljaka” koje možete pojesti ili objesiti kao ukras na jelku.

Sastojci

200 grama brašna
prašak za pecivo
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica začina za medenjake
100 grama neslanog maslaca
75 grama smeđeg šećera
25 grama bijelog šećera
45 grama mlijeka
bijela glazura za dekoriranje (nije obavezno)
razne vrpce za ukrašavanje (nije obavezno)

Priprema

Zajedno prosijte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte maslac izrezan na kockice pa vrhovima prstiju izradite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko kako bi se formiralo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite da se odmara najmanje dva sata, najbolje preko noći.

foto: Pixabay

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike i položite na papir za pečenje. Pospite kristalnim šećerom i pecite dok ne poprime zlatno smećkastu boju. Pustite da se keksi ohlade u potpunosti prije no što ih, eventualno, ukrasite crtanjem ornamenata glazurom iz tanke slastičarske šprice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.